Hør Åsmund Ystad fortelle om Stod Maskinlags nye Multiva Cerex.
Stod, Steinkjer – 19. mai 2022
– Samme hvor dypt du harver eller ikke, det er maskina som bestemmer hvor korn og gjødsel legges. Det er noe vi som driver på løs jord er veldig interessert i. Der har vi full kontroll, slår Åsmund Ystad fast.
Han er en av fem som deler på å bruke en Multiva Cerex 300, eid gjennom Stod Maskinlag.
– Vi er fem stykker som deler på såmaskina, og det går stort sett greit. En må planlegge litt og være litt klar i beskjedene.
(Se videoreportasje nederst i artikkelen)
Men det er ikke bare såmaskin dere deler på her i bygda?
– Nei, maskinsamarbeid er veldig utbredt her i Stod. Både plog, sprøyte og veldig mye gjødselutstyr. Det har vi holdt på med i 20-25 år. Det går litt opp og ned, noen kjøper sjøl igjen, men det er veldig snedig.
– Det er først og fremst en grei måte å ha tilgang til oppdatert utstyr, av god kvalitet, forteller Åsmund.
Han var en av initiativtagerne bak kjøpet av den nye såmaskina, og fant flere egenskaper han likte ved Multiva Cerex.
– Den har en såteknologi med plassering av korn og gjødsel nært, og stabilt nært. Det er ting vi har vært opptatt av, vi som driver på litt sandjord. God kontakt og kort avstand, det gir resultater i form av veldig fin spiring. Ellers virka den solid, også vet vi at finnene har litt taket på det med såmaskiner. Så det var først og fremst det, for meg hvert fall.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Årets våronn i Steinkjer-området starta allerede i slutten av april, men etter en kort godværsperiode satte regn og snø en stopper for videre framdrift.
– Vi var noen som var heldige og starta tidlig. 24 til 26. april sådde jeg halvparten, men så ble det pause til 17. mai. Det har vært kaldt og mye regn, forteller Åsmund.
På egne arealer velger han å vårpløye, før han deretter gjør en form for harving før han setter såmaskina i bakken.
– Det er litt tilfeldigheter, og det er mye krangel om plogen skal være blå eller rød. Men Lemken-plogen egner seg godt på lett jord. Snedig, solid og holdbar, oppsummerer gårdbrukeren.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
For mange høres tanken på å inngå i et så omfattende maskinsamarbeid, som byråkratisk og krevende, men i Stod Maskinlag finner de gode løsninger. Eksempelvis innkjøp bestemmes av noen få enkeltpersoner, deretter kan maskinen benyttes av flere.
– Det er litt dynamisk, for maskinlaget har et styre og mange titalls medlemmer. Men så er det ofte enkeltpersoner som går sammen om konkrete redskap, og tar ansvar for å kjøpe inn. Deretter er maskinen tilgjengelig for alle andre, men det er klart med den Multiva såmaskina, som skal gå 1 400-1 500 dekar, så må en finne seg i å stå litt i kø, om en plutselig kommer på at en skal låne ho. For vi må ha en plan på det.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Og så har dere en kostnad per dekar for de som bruker maskina?
– Ja, det er en måte å betale det på. Og den er ikke helt billig.
Hva snakker vi?
– Vi har vel prøvd å legge oss på 45 kroner. Men da skal vi sitte igjen med ei nedbetalt maskin om 5-6 år, som er veldig, veldig solid, og som forhåpentligvis fortsatt er verdt mye. Da vil prisen gå ned, men kjenner jeg oss rett, har vi bytta. Det å få trøbbel med såmaskina, når det er som travlest, det er liksom ikke noe alternativ. Særlig som i år, når vi begynner å være seint ute. Vi tror kanskje det har store økonomiske kostnader, men det har store psykososiale kostnader.
(Se stort bildegalleri under videoreportasjen)