Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Close this search box.

Høster inspirasjon og erfaring på andre melkebruk, før han skal hjem og ta over drifta

Bli med på førsteslått hos Brian og sønnen Andreas Pelle, på Kleiva gård i Nærøysund.

– Det er spennende! Nå er det ikke jeg som presser mest, men jeg synes dette var interessent. Det virker til å fungere ganske godt, forteller Andreas Pelle, på første dag med ny kombipresse.

– Vi bytta fra 375 til 455, som er en større og mer robust presse. Vi vurderte andre merker også, men vi er veldig fornøyd med den servicen vi får oppå maskinsenteret, hos Steinar Sund & Co, forteller 21-åringen.

(Se videoreportasje nederst i artikkelen)

Kleiva gård ligger tett på Rørvik flyplass i Nærøysund kommune.

400 mål på 41 skifter

På hjemgården Kleiva og nabogården Evenstad, driftes det totalt 1 000 mål slåtteareal, og felles for alt arealet er at det høstes med CLAAS utstyr fra slåing til ferdig pakka baller.

– Vi har hele slåttelinja har vi i lag. Det er to slåmaskiner, CLAAS DISCO 3600 FC frontslåmaskin og en DISCO 4000 bak. Så har vi en VOLTO sprederive fra CLAAS, en CLAAS LINER 2900 og nå denne pressa her, som vi også har kjøpt sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter at graset er slått blir det spredd ut med en sprederive, før det deretter rankes, presses og pakkes. «Vi henter mye tid på å bruke sprederive, så vi får tørka graset litt fortere», forteller Andreas.

For drifta på Kleiva sin del høstes 400 mål fordelt på 41 skifter, og det gir grunnlaget for en betydelig husdyrproduksjon.

– Vi har rundt 300 tonn i melkekvote og driver med oppfôring av kviger, men oksene selger vi etter at de er avvent. Vi bygde nytt løsdriftsfjøs i 2016, og det er vi fryktelig godt fornøyd med. Mange snedige løsninger og lettstelt, framhever Andreas, som har en klar ambisjon om å drive bruket videre.

– Det er mye som kan skje ennå, men vi har lagt en plan om at om et par år, så må jeg ha tatt over, ja.

Får innblikk i andres drift

Inntil overtakelsen er Andreas innstilt på å arbeide for og besøke en rekke yrkeskolleger. Etter at han var ferdig utdannet agronom, og hadde vært en tur i militæret, har han hittil arbeidet på fire ulike melkebruk.

– Det er hovedsakelig melkebruk jeg har vært på, for det er melkeproduksjon som er den største interessen. Jeg har egentlig kun vært på melkebruk med Delaval-melkerobot, som vi også har hjemme. Det er veldig greit å komme inn på et bruk og kunne roboten fra før av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Andreas trives godt med fjøsarbeid, ikke bare på hjemgården Kleiva, men også på en rekke andre melkebruk i distriktet.

På de forskjellige gårdene har han jobbet med forskjellige fôringssystemer, fra automatiserte til helt enkel foring med minilaster.

– Vi har sjøl ganske enkel fôring med fullfôrvogn, men det er ikke noe avansert miks. Vi blander første- og andreslått. Jeg har planer om å lage en mer avansert fôrmiks, men det får bli når jeg overtar.

Ved siden av gårdsdrifta driver Brian Pelle med graving og transport. «Det er en kjempefordel for drifta, at han har en egen maskin så vi kan gjøre grøftearbeid og sånt sjøl. Da slipper vi å leie inn, det er mange kroner spart der. Lastebilene drar også inn en god del kroner til bruket», kommenterer sønnen Andreas.

Et godt miljø blant ungdommen

Den unge, husdyrengasjerte agronomen synes gårdsdrift bestandig har vært interessant. Det er han ikke alene om, for i distriktet er det flere andre unge som enten er på vei inn, eller allerede har etablert seg i næringa.

– Det er veldig artig når det er flere på samme alderen som er interessert i landbruk, og som er interessert i å gjøre en god jobb. Når en har vokst opp på gård, så blir det til at en har et forhold til dyr, og jeg synes det er artig. Når en ser hva en kan få til med dem og, så blir det en helt ny verden. Å se hvor enkle grep en kan gjøre for å forbedre produksjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Vi har kjøpt ny presse, men vi ser jo at prisene stiger på alt, inkludert plast og nett. Nå er det bredplast på denne, så nettet slipper vi å tenke på, men det betyr ikke at det blir noe billigere for det. Så vi har titta en del på snitter også. Vi vurderte det, men så fant vi ut at det tryggest å gå for presse denne gangen. I og med at vi har alt utstyret vi trenger ellers, og det er lagt opp for drift med rundballer».

Og hva skal til for og lykkes?

– Det er sammensatt, men jeg tror det er viktig med en god start for kalven. Bra med god råmjølk, så har du et godt utgangspunkt allerede der. Ellers er det mye som skal til for å få til en god kalv, men godt stell gjennom hele oppveksten, og god fôring. Det må vi prøve å få til, med godt slåtteutstyr.

Se brosjyrer og les mer om CLAAS grasutstyr og presser her.
DSC04201
DSC04200
DSC04196
DSC04195
DSC04193
DSC04187
DSC04185
DSC04182
DSC04181
DSC04178
DSC04177
DSC04175
DSC04174
DSC04173
DSC04169
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 8. juni 2023

Enkle å forstå og gode å kjøre

Les hvorfor familien Berge er eiere av tre CLAAS traktorer.
Les mer

Publisert: 4. juni 2023

Ungt arbeidsjern med utstyret i orden

Møt Mats Bjørgan (26) og hans dønn strøkne CLAAS AXION 870.
Les mer

Publisert: 2. juni 2023

Fire slåtter og mais i Arendal

Einar Høystad har store ambisjoner for redusert kraftfôrbruk på Woie gård.
Les mer

Publisert: 31. mai 2023

Kornentusiasten på Jæren

Jan Gunnar Undheim driver 57 mål, men sprøyter og tresker 2 500 mål.
Les mer

Publisert: 30. mai 2023

Grasdyrking på høygir

Fire slåtter og hyppig fornyelse av kjelvene – det er strategien på Line Gard.
Les mer

Publisert: 27. mai 2023

Meningsfullt og givende – til tross for mange små skifter

Les mer

Publisert: 23. mai 2023

Nye strategier resulterte i ny såteknikk for Helene og Preben

Sår nå med HORSCH Avatar bak en CLAAS ARION 460.
Les mer

Publisert: 22. mai 2023

Driver mangesysleri på gårdsbruk med lange familietradisjoner

Eivind Rindal er 11. generasjon på Øverøyen gård.
Les mer

Publisert: 19. mai 2023

Satser friskt på fjørfe, korn og leiekjøring

Sølvi og Eivind Øvergård investerer tungt i dyrevelferd og moderne teknikk.
Les mer

Publisert: 18. mai 2023

Kombinerer nydyrking for seg selv og andre med allsidig gårdsdrift

Bli med på besøk hos entreprenør og gårdbruker Torstein Moen i Steinkjer.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Behandle tjenester Administrer leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}