Asbjørn Narevik valgte trinnløs giring for første gang, da han gikk til innkjøp av en CLAAS ARION 550 CMATIC. Det angrer han ikke på.
TYSVÆR, ROGALAND
Med havørn og Boknafjorden som nærmeste nabo, driver Asbjørn Narevik sitt landbruk. Dyrka marka teller 46 dekar, men i tillegg leier han litt over 200 mål, og til eiendommen er det også 2 500 dekar utmark.
– Vi har gjerda inn 1 000 av dem og der har vi høylandsfe gående på beite året rundt, forteller Asbjørn, som i tillegg har slaktegris, melkeproduksjon basert på 18 båsplasser og 120 tonn kvote, samt 160 vinterfôra sau av rasene norsk kvit sau og villsau.
Sterk nok for kombipressa
Fôret til de mange dyrene høstes med en mekaniseringslinje bestående av slåmaskin, samlerive og kombipresse, og nettopp sistnevnte har Asbjørn lagt merke til leverer betydelig hardere baller, etter at den nye traktoren kom til gårds for tre år siden.
– Jeg merker forskjell på rundballepressa i forhold til den gamle traktoren på 113 hester. Om du kjører opp eller ned holder den nye traktoren samme koken. Det gjør at ballene jeg kjører inn på låven med en gammel Volvo er merkbart tyngre, forteller Asbjørn.
–Jeg sitter med beina i vinduet flere steder jeg presser, så du kan trygt si det er bratt, understreker han.
Står rolig i bakkene
Ny-traktoren det er snakk om er en CLAAS ARION 550 CMATIC, den første CLAAS-en i Asbjørns eie.
– Jeg har kjørt både Massey Ferugson og Valtra tidligere. Sistnevnte fra Velde Maskin, og det var naturlig for meg å kjøpe traktor hos dem igjen, da de gir god service.
Kriteriene han hadde fastsatt for ny traktor var minimum 160 hester, utover det lot han navnebror Asbjørn Velde komme med innspill og råd.
– Asbjørn mente den trinnløse CMATIC girkassa ville fungere godt til mitt bruk. I tillegg til at jeg presser nesten 1 000 baller til meg selv, driver jeg også med en del leiepressing. Når du skal sitte å presse dag ut og dag inn, da blir det mye giring i løpet av dagen. Etter at jeg gikk over til denne er hverdagen en annen. Traktoren står rolig når du slipper gassen, påpeker saue- og storfebonden.
Uvant uten kløtsj
Overgangen fra manuell til automatisk giring var selvsagt litt uvant i starten, men hverdagen uten bruk av kløtsj trives Asbjørn med, og det er nettopp transmisjonen han framhever som mest begeistrende med den nye traktoren.
– Det er ingenting du trenger å tenke på, det er bare å kjøre. Også er den voldsom oversiktlig, selv om den er så stor, framhever Asbjørn.
– Men det hender jeg trår på bremsepedalen i de andre traktorene mine, eller uten å tenke på det trykker inn kløtsjpedalen på CLAAS-en, smiler han.
En forhandler som stiller opp
Med flere mindre traktorer på gården blir CLAAS-en først og fremst satt til de tyngste oppgavene, samt transportkjøring.
– Det går i å kjøre rundball om vinteren, to bak og en framme, graskjøring om sommeren og litt med tømmerhenger. Nå har jeg også fått prøvd den litt ekstra foran en 8,5 kubikkmeter stor gjødselvogn, og det fungerte bra. Giring og alt, det bare flytter seg, poengterer heltidsbonden.
Kundeforholdet hos Velde Maskin skyldes kort og godt at han er trygg på at hjelpa kommer, når han trenger det.
– Det er veldig god hjelp å få, og de er kjappe, fremhever CLAAS-eieren.