150 timer med slåing er en fast del av sommeren for Sigmund Nerenget.
Skogn, Levanger i Trøndelag, 27. mai 2024
– Det blir en livsstil, nesten. Det er en del av sommeren, slår Sigmund Nerenget fast.
Vi treffer entreprenøren ute på slåtteoppdrag allerede 27. mai, en dato han aldri tidligere har slått gras.
– Det er første gangen vi kjører så tidlig. Forholda er kjempemessig, men avlinga er selvsagt litt redusert på grunn av tørken. Det er på grunn av den ekstreme tørken at graset blir høsta nå, fordi det stopper å vokse, og taper seg næringsmessig.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Sigmund er eier og driver av Nerenget Maskin AS, et firma med årlig omsetning rundt 10 millioner og hvor hovedgeskjeften er gravemaskiner.
– Det er det vi driver meste av året, men vi har kjørt grashøsting siden på 80-tallet. Med slåing, raking og pressing. Så jeg har «prøvd» det en stund, smiler entreprenøren.
– Det var faren min som starta opp, og det var vel for å ha litt flere bein å stå på. Så var det også behov for å høste litt til eget bruk i den tida da det var starta. Siden har vi holdt det i gang.
Oppdragene er stort sett i nærområdet, rundt Ronglan, Skogn og Ekne i Levanger kommune.
– Vi har stort sett faste kunder fra år til år, i en radius på et par mil.
Da er det relativt forutsigbart, med tanke på at det er faste kunder?
– Ja, det er stort sett samme arealet vi kjører hvert år. På slåing kjører jeg cirka 150 timer per sesong, og da regner jeg at jeg i snitt kjører 50 mål i timen.
En endring har det riktignok blitt over tid, for sammenlignet med da han startet, har flere og flere av bøndene han høster for, bestemt seg for å slå tidligere og oftere.
– Vi har lengre vekstsesong enn vi hadde for 30 år siden, det er det ikke tvil om. Samtidig som fokuset mot å høste graset med mer næring har blitt større og større. Skal du få til det, må du kjøre tre slåtter.
Så du har merka en stor forskjell blant kundene dine på det?
– Ja, stor forskjell. I starten var gras bare gras, og det var ikke så stor betydning når i sesongen det ble høsta.
Sigmund har kjørt CLAAS i mange år, både på slåmaskiner, river og presser.
– Dette er den andre butterflymaskina jeg kjører fra CLAAS, og det har vært veldig lite tull med slåmaskinene. De har gått veldig stabilt. Driftssikker og fungerer bra, med veldig bra slåtteresultat.
Og her i området er det populært med maskinsamarbeid, og det er også du med i?
– Ja, slåmaskina eier jeg halvparten av. Det er jeg som kjører, men jeg slår graset hos den andre eieren av slåmaskina. Så har vi to CLAAS river, og med at vi har to river har vi bestandig en back up, og litt mer kapasitet hvis vi må kjøre med to river i perioder. Det treffer at vi raker til JAGUAR samtidig som vi kjører rundballepresse, så det er ofte at begge rivene er i bruk.
Nå kom førsteslåtten brått på. Hvordan fungerer det med drifta di, i firmaet ellers?
– Det sier seg sjøl, når graset er ferdig så må det kjøres. Da må det forskyves på, det andre vi har av jobber, og det kan være en utfordring. De fleste år vet du cirka når du skal starte å kjøre, men sånn ble det ikke i år. Nå er vi cirka 14 dager før normal tid.