Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Intensiv grovfôrdyrking med trofast høstelinje

Ivan Magne Fossan høster fem slåtter til mjølkekua.

Slettabø gård, Sandnes i Rogaland – 30. mai 2022

– For å ta en slått trenger vi egentlig bare to dager med pent vær, smiler Ivan Magne Fossan, som bor i nedbørsrike Forsand i Sandnes kommune i Rogaland.

Ivan og kompanjongen Egil Byberg har til årets sesong investert i en CLAAS DISCO 1100 TREND.

Fra en til to snittere

Når vi besøker Ivan i slutten av mai har han allerede førsteslåtten i hus, og mjølkebonden har tatt turen over Lysefjorden og over i nabokommunen Strand, for å hjelpe kompanjongen Egil Byberg med hans førsteslått.

– Vi har holdt på å samarbeide om innhøstinga noen år, og det fungerer godt. Det er jo bro imellom, poengterer Ivan, som tidligere eide finsnitter sammen med Egil.

Etter at en tredje mjølkebonde i bygda, Tor-Erlend Eiane, også ønsket seg inn på en høstelinje med finsnitta fôr, og også nevøen til Ivan, Roger Fossan, kjøpte det som trolig er Rogalands høyestliggende mjølkebruk i fjor, ble kapasiteten på den gamle snitteren sprengt.

– Jeg og Egil kjøpte en noen-og-nittimodell JAGUAR 695 SL for 10-12 år siden, men nå ble det litt for mange og litt for mye areal for den, så da investerte Egil og Tor-Erlend i en JAGUAR 850, så fortsetter jeg og Roger med denne, forklarer Ivan.

Ivan setter sin lit til en 1980-modell International 510 og en JAGUAR 695 SL fra nittitallet.

Stor slåmaskinkapasitet

Samarbeidet med Egil videreføres likevel, og til årets sesong investert duoen i en CLAAS butterflyslåmaskin, en demokjørt DISCO 1100 TREND med inntil 10,7 meter arbeidsbredde.

– Når vi har så stor kapasitet greier vi å slå hos begge på samme dagen, om det skulle være behov for det.

«Godt grovfor er viktigere enn noen gang, nå som kraftforpriser og alt stiger», sier Ivan, som tar prøver av grovfôret hver sesong. I bakgrunnen driver kompanjong Egil Byberg og pakker sin førsteslått i plansilo.

Dere valgte en slåmaskin uten stengelbehandler?

– Ja, vi ser ikke behovet. Vi slår som regel dagen før vi raker sammen og snitter, og når vi har litt stubbehøyde på graset, cirka 10 centimeter, så er det ikke noe problem, selv uten crimper, erfarer Ivan.

– En annen faktor er at vi ikke trenger så mye krefter på traktoren, så nå kjører vi uten crimper både foran og bak, fortsetter Forsand-bonden.

Dyrker eget fôr til sinku

De siste to sesongene har han høsta intet mindre enn fem slåtter, noe som har resultert i et såpass energirikt grovfôr, at han har sett forskjell på kraftfôrkostnadene.

– Tanken bak er å kjøre så fort det er vær til det, og jeg får med meg folk. Så sår jeg i litt ettårig raigras hvert år. Da får du litt fiber i enga på ettersommeren, argumenterer Ivan, som vanligvis høster førsteslåtten med god margin før mai er omme, deretter med fireukers mellomrom mellom slåttene.

– Det blir jo kraftig fôr, særlig første- og andreslåtten. Og det fungerer jo kun med raigras, å høste så ofte. Timotei tåler ikke så mange slåtter.

Ivan har to store plansiloer, rett utenfor fjøsdøra.

I tillegg til at fiberinnholdet øker på de siste slåttene, lar Ivan også noen skifter stå over en slått, og høster dette som strukturfôr for å stabilisere.

– Jeg legger strukturfôret i en egen stakk, og inne i fjøset står sinkua på slutten av fôringslinja, så det er mest strukturfôr som ender der, forklarer Ivan, som flytta inn i nytt robotfjøs i 2006.

Kreative løsninger

Fjøset var for øvrig en gammel industribygning som Ivan kjøpte, demonterte og satte opp hjemme på gården Slettabø. Litt utenfor boksen-tenking, men det er ikke det eneste prosjektet Ivan har gjennomført. Som Bondevennen har omtalt kjøpte Ivan et nabobruk med forfalne bygninger, men allerede året etter kjøpet, hadde Ivan revet og rydda, så han fikk sådd til de 7-8 dekarene der bygningene sto. Sammen med det nyrydda ble det det 70 dekar ekstra eng, som ligger tett på bygdas skole.

En noe utradisjonell fjøsbygning, men innenfor disse veggene har det vært melkeproduksjon siden 2006.

I samme blad er han også omtalt for sine ombygde Doff-gjødselvogner, som etter noen arbeidstimer i verkstedet har fått hydraulisk drift. Også den gamle JAGUAR-en har fått sine timer med ombygging, blant annet har Ivan flytta dieseltanken og heller laget en ny, plassert mellom fram og bakakslingen, slik at det blir enda mer åpen og tilgjengelig mellom motor og førerhuset.

– JAGUAR-en har i grunnen godt veldig bra, og det har vært lett å få tak i deler til den. For oss, på to gårder, er det plenty av kapasitet i denne maskinen. Hos meg er det 250 mål per gang. Nevøen min driver i tårnsilo, men når du eier snitteren sjøl, slipper du å bekymre det for at du må stå og vente litt.

«Når vi tar tidlig førsteslått, gjør det at det nysådde raigraset kommer raskere. Så egentlig er førsteslåtten nesten som en avpussing. Jeg sår en tredjedel ettårig, og resten toårig hvert år. Og kveka er ikke noe problem lenger, den greier ikke følge med».

Driftssikker fôringslinje

Mjølkebonden, som sammen med kona Siv mottok sølvtina fra TINE i 2021, ser mange fordeler ved finsnitta grovfôr.

– Det er mange fordeler. For det første er det den eneste måten å få pakka det ordentlig i en plansilo, og for det andre er det fantastisk i fjøset. Kyrne hiver ikke på det, og det er enkelt å automatisere grovfôrlinja med snitta fôr. Jeg tar ut med blokkskjærer på hjullasteren, så har jeg et magasin som varer 1,5 døgn cirka. Magasinet mater fôret ned på et klokkestyrt Stranko fôrbord, som jeg er veldig fornøyd med. Jeg flytta inn i fjøset i 2006, og det har aldri vært noe tull.

SØLVTINE: I 2021 ble Siv og Ivan Magne Fossan premiert for å ha levert elitemjølk hver dag i 15 år. Foto: Tine
Inne i fjøset er fôringslinja basert på et stort magasin som fylles med silo, deretter transporteres fôret videre på et klokkestyrt «kjettingfôrbrett».

LES OGSÅ: Egil og familien bygger og dyrker om hverandre

Se brosjyrer og les mer om CLAAS grasutstyr her.
01873_Moment
01873_Momentt
En noe utradisjonell fjøsbygning.
01883_Moment
Bilde 1
Bilde 2
Bilde 3
Bilde 4
Bilde 5
Bilde 6
DSC03540
DSC03541
DSC03550
DSC03551
DSC03559
DSC03561
DSC03562
Fossan TINE
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Lemken Diamant 11
Søndre Borg gård

8 millimeter på 1 800 dekar, det er hva Tor Atle Beck har erfart av slitasje på spissene på Søndre Borg gårds nye Diamant 11 fra LEMKEN GmbH & Co. KG.
Les mer

– Autostyring gjør
ting mye enklere

Jens Tolpinrud fra Skreia på Toten fikk til årets våronn levert en ARION 550 CMATIC med så godt som alt av utstyr. Etter at første onn er unnagjort er han godt fornøyd.
Les mer

Verdensmester i sauegjeting og god ambassadør for CLAAS

2017 var året det ble full klaff for veterinær og sauebonde Jaran Knive. Ikke bare ble han norgesmester og europamester i sauegjeting, også verdensmestertittelen ble hentet hjem til Skotselv i Buskerud.
Les mer

CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC
Kjølsrød Drift AS

Bli med Kjølsrød Drift AS på tresking av engrapp, og lær mer om CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC.
Les mer

CLAAS LEXION 750 MONTANA
Anders Wetlesen

Stor kapasitet og imponerende framkommelighet i skjønn forening.
Les mer

CLAAS TUCANO 430
Carl Christian Riiser Grydeland

Les mer

CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP
Sigmund Nerenget

Hør hva Sigmund Nerenget har å fortelle etter å ha vært med på utviklingen av bredplast-løsningen på ROLLANT 455 UNIWRAP.
Les mer

Horsch Leeb 4 LT
Jan Erik Brotnow

Bli med når Jan Erik Brotnow demonstrerer og forklarer funksjonene i sin nye åkersprøyte, en Horsch Leeb 4 LT.
Les mer

Horsch Pronto 6DC
Jarlsberg Hovedgård

Les mer

Bogballe M2W
Hans Oskar Gudim

– BOGBALLE leverer et veldig fint spredebilde. Man ser på åkeren at den er jevn og fin.
Les mer

Bogballe L2 Plus
Hans Fredrik Suther

– Her er det maks mengde som gjelder, så gjødsler jeg etter det!
Les mer

Bogballe M3W
Håkon Huseby

– BOGBALLE er genialt enkelt, med sin fire ganger overlapp. Spredebildet blir veldig, veldig bra.
Les mer

Slåttonn med Tempo Gras

Bli med på førsteslått med høstelaget Tempo Gras fra Vindafjord i Rogaland.
Les mer

Rekordtidlig frøtresking med CLAAS AVERO 240 | Erling Gjessing

Hør Erling Gjessing fortelle om sin 40 år lange erfaring med frødyrking, hva han synes om sin nye tresker og ikke minst hvorfor han valgte nettopp CLAAS og Bergan Maskinsalg som leverandør.
Les mer

Høstet 700 kilos rugavling med CLAAS DOMINATOR 130

Hør Jakob fortelle om den imponerende rugavlinga på nærmere 700 kilo, driftas fremtidsutsikter og ikke minst Manuela om hvordan det er å kjøre skurtresker for første gang!
Les mer

Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR

Hør Jon Herman dele sine vurderinger for avgjørelsen, sine synspunkter om framtida og sine erfaringer med CLAAS og Bergan Maskinsalg AS.
Les mer

CLAAS VARIANT 485 + Göweil G5040 Kombi | Sandefjord Maskin

Vi har besøkt Sandefjord Maskin, som i 2018 bruk toppmodellen VARIANT 485, i kombinasjon med en pakker fra Göweil Maschinenbau GmbH.
Les mer

Tresking av åkerbønner med CLAAS LEXION 750 MONTANA

Hva er det egentlig som er så bra med den litt ukjente veksten åkerbønner? Det forklarer Tom Wetlesen i denne videoen.
Les mer

Maishøsting hos Skoger Samdrift med CLAAS JAGUAR 940

Finsnittet mais ble redningen i en ellers knusktørr sesong.
Les mer

Spesialvekster krever den beste maskinteknologi

Les mer

CLAAS ARION 550 CMATIC og CLAAS LINER 2800 | Reidar Berge

Agronomi og presisjon er i fokus når Etne-bonden og entreprenøren Reidar Berge utfører oppdrag for grovfôrprodusenter i lokalområdet.
Les mer

– Den er veldig god å køyre!

Lina Kvålseth driv trafikkskule med CLAAS ARION 440. Som elevane let ho seg imponere over komforten og eigenskapane til traktoren.
Les mer

– Styrken ligger i farta på dette

Hyppig fornyelse av enga for å sikre høyt proteininnhold, godt og tydelig samarbeid og ikke minst kapasitet til å høste mye i løpet av én dag. Det er suksessoppskriften til høstelaget Grovfôrteam.
Les mer

Multiva Topline Super 600 – Ole Henrik Lauritzen

Best mulig agronomi, minst mulig kjøring og så høyt dekningsbidrag som mulig. Det er målene til Ole Henrik Lauritzen.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no