Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

– Jeg er en type som liker å klemme til litt. Det er så deilig når det lykkes!

Bjørn Victor Folkvord (31) gamblet og lyktes å få i hus en eventyrlig førsteslått. «Våg og prøv, det er feila du lærer av», er mottoet til melkebonden fra Ramnes i Vestfold.

– Du legger deg med et ganske stort smil om munnen i kveld. Nå har vi berga fôr til langt utpå seinvinteren, av høy, høy kvalitet, forteller en strålende fornøyd melkebonde fra traktorsetet.

Drøyt et døgn etter at han stod på CLAAS Grascamp og konstaterte at den siste maskindemonstrasjonen praktisk talt regnet bort, ligger 370 dekar med førsteslått av ypperlig kvalitet i plansiloen på Folkvord gård, kun ei mil unna der grasdemoen ble arrangert.

– Jeg er en type som liker å klemme til litt. Det er så deilig når det lykkes!

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Faglig engasjert både på jordet og i fjøset

Bjørn Victor Folkvord overtok hjemgården allerede som 25-åring, og fikk sjansen til å gå inn i høstelaget Grovfôrteam kort tid etterpå. Gjennom å samarbeide om innhøstinga med bønder fra både Vestfold og Telemark har grovfôrkostnadene gått ned, i tillegg har nye og spennende dører åpnet seg.

– Dem har dyrka mais i mange år, og snakka varmt om det. Og jeg, nysgjerrig som jeg er, hadde lyst til å se om vi kunne prøve dette i Ramnes her, selv om vi er litt i innlandet. Vi prøvde med 40 mål i 2017, og som vi alle husker så ble det et vått år. Men fôret ble bra, og det viste at vi kunne faktisk dyrke mais i Ramnes. Også tenkte jeg: «Jeg skal ha det i fem år, så får vi se etter det». Så fikk vi tørkesommeren i 2018, og da er maisen en av de faktorene som berger dette avlingsmessig. Så jeg vil prøve videre og i år har vi kjørt på med 125 mål med mais. Det synes jeg er utrolig spennende, jeg er veldig interessert i det som gror utpå jordet og!

SE VIDEO: Maishøsting hos Skoger Samdrift med JAGUAR 940

Slår tidligere enn før

En annen faktor som har endret seg på Folkvord gård, er når graset høstes og hvilken kvalitet de sikter mot. Målet å ligge på en fôrenhetskonsentrasjon på 0,9 til 1,0 FEm per kilo tørrstoff.

– Ved å bli med i høstelaget har vi blitt mer hissige på å slå. Vi slo senere før, venta gjerne til det hadde skyti, og fikk du noe regn, da var du for sent ute.

– Nå er vi på hogget! Nå er vi der heller en dag for tidlig enn en dag for seint. Også bruker jeg fôrrådgiving aktivt, tar fôrprøver og får fullstendig kontroll over hva fôret inneholder. Og kobler det da opp mot riktig kraftfôrslag. Så det blir en perfekt sammensetning for vomma, for skal du få kua til å yte, så må vomma være i balanse. Da er det viktig å vite hva du har, og hva du skal tilsette av kraftfôr.

Mindre tidsbruk og mindre kostnader

Etter overgangen fra rundballer til JAGUAR-snitta gras merker Bjørn Victor stor forskjell i fjøset.

– Tidligere slet vi med å få kutta graset optimalt. Vi begynte for en fem års tid siden å fôre med fullfôr, og blande flere forskjellige slag. Da fant vi ut at vi brukte enormt med energi, diesel og kostnader for å få kutta fôret. Det vi trengte var en høstemetode som gjorde at fôret var ferdig kutta, så vi kun kunne blande det.

Svaret fant de som nevnt i en CLAAS JAGUAR, som kutter graset ned til millimeters lengde. Når dette graset havner i fullfôrvogna er det allerede ferdig kuttet, det trengs bare blandes til en god miks sammen med øvrige fôrmidler.

– Det er den største forskjellen vi ser, det daglige arbeidet med fôrblanding.  Og det med å ha en jevn kvalitet, fordi du høster alt på én dag. Istedenfor å høste det over en uke. Det er det som er det desidert beste med det, mener Bjørn Victor.

Rogalandsblod i årene

Mye av inspirasjonen til å tørre og satse, og prøve nye ting, har Bjørn Victor hentet fra sin farfar.

– Han er 100 prosent rogalending, og kom til Østlandet som 20-åring. Kjøpte gården på det åpne markedet, bygde løsdriftsfjøs med 60 mjølkekyr og var tøff i satsinga. Han sa alltid til meg: «Våg og prøv! Fordi det er av feila du lærer av. Sitter man på gjerdet så skjer det ingenting. Du må våge for å få til noe».

– Det mottoet har jeg tatt med meg videre. Det er klart, du skal være tøff å våge, og samtidig må det være under kontroll. Du må liksom finne balansen på at du har kontroll på det du driver med. Det føler jeg at jeg har, men jeg er nok litt frisk i satsinga, innrømmer den svært framoverlente gårdbrukeren på Folkvord.

Motiveres av støtte fra naboer

I det vi er ferdig med det siste skiftet for årets førsteslått, står flere naboer til skiftet vi nettopp har høstet og vinker og gir tommel opp til den unge melkebonden.

– Det er fantastisk moro, når du kjører rundt og folk smiler og vinker. Du får så hyggelige kommentarer, jeg synes det er mange folk som er veldig positive og ser den jobben vi gjør.

– Det driver meg veldig. Vi gjør en utrolig viktig jobb. Vi produserer mat.

RELATERTE ARTIKLER:

Verdens mest populære finsnitter på Agroteknikk
Tredjeslått på Petersborg gård med CLAAS JAGUAR
Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR
Maishøsting hos Skoger Samdrift med JAGUAR 940

Se brosjyre og les mer om CLAAS JAGUAR her.
Få tilbud på CLAAS JAGUAR

Få tilbud på CLAAS JAGUAR

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}