Bjørn Victor Folkvord (31) gamblet og lyktes å få i hus en eventyrlig førsteslått. «Våg og prøv, det er feila du lærer av», er mottoet til melkebonden fra Ramnes i Vestfold.
– Du legger deg med et ganske stort smil om munnen i kveld. Nå har vi berga fôr til langt utpå seinvinteren, av høy, høy kvalitet, forteller en strålende fornøyd melkebonde fra traktorsetet.
Drøyt et døgn etter at han stod på CLAAS Grascamp og konstaterte at den siste maskindemonstrasjonen praktisk talt regnet bort, ligger 370 dekar med førsteslått av ypperlig kvalitet i plansiloen på Folkvord gård, kun ei mil unna der grasdemoen ble arrangert.
– Jeg er en type som liker å klemme til litt. Det er så deilig når det lykkes!
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Faglig engasjert både på jordet og i fjøset
Bjørn Victor Folkvord overtok hjemgården allerede som 25-åring, og fikk sjansen til å gå inn i høstelaget Grovfôrteam kort tid etterpå. Gjennom å samarbeide om innhøstinga med bønder fra både Vestfold og Telemark har grovfôrkostnadene gått ned, i tillegg har nye og spennende dører åpnet seg.
– Dem har dyrka mais i mange år, og snakka varmt om det. Og jeg, nysgjerrig som jeg er, hadde lyst til å se om vi kunne prøve dette i Ramnes her, selv om vi er litt i innlandet. Vi prøvde med 40 mål i 2017, og som vi alle husker så ble det et vått år. Men fôret ble bra, og det viste at vi kunne faktisk dyrke mais i Ramnes. Også tenkte jeg: «Jeg skal ha det i fem år, så får vi se etter det». Så fikk vi tørkesommeren i 2018, og da er maisen en av de faktorene som berger dette avlingsmessig. Så jeg vil prøve videre og i år har vi kjørt på med 125 mål med mais. Det synes jeg er utrolig spennende, jeg er veldig interessert i det som gror utpå jordet og!
SE VIDEO: Maishøsting hos Skoger Samdrift med JAGUAR 940
Slår tidligere enn før
En annen faktor som har endret seg på Folkvord gård, er når graset høstes og hvilken kvalitet de sikter mot. Målet å ligge på en fôrenhetskonsentrasjon på 0,9 til 1,0 FEm per kilo tørrstoff.
– Ved å bli med i høstelaget har vi blitt mer hissige på å slå. Vi slo senere før, venta gjerne til det hadde skyti, og fikk du noe regn, da var du for sent ute.
– Nå er vi på hogget! Nå er vi der heller en dag for tidlig enn en dag for seint. Også bruker jeg fôrrådgiving aktivt, tar fôrprøver og får fullstendig kontroll over hva fôret inneholder. Og kobler det da opp mot riktig kraftfôrslag. Så det blir en perfekt sammensetning for vomma, for skal du få kua til å yte, så må vomma være i balanse. Da er det viktig å vite hva du har, og hva du skal tilsette av kraftfôr.
Mindre tidsbruk og mindre kostnader
Etter overgangen fra rundballer til JAGUAR-snitta gras merker Bjørn Victor stor forskjell i fjøset.
– Tidligere slet vi med å få kutta graset optimalt. Vi begynte for en fem års tid siden å fôre med fullfôr, og blande flere forskjellige slag. Da fant vi ut at vi brukte enormt med energi, diesel og kostnader for å få kutta fôret. Det vi trengte var en høstemetode som gjorde at fôret var ferdig kutta, så vi kun kunne blande det.
Svaret fant de som nevnt i en CLAAS JAGUAR, som kutter graset ned til millimeters lengde. Når dette graset havner i fullfôrvogna er det allerede ferdig kuttet, det trengs bare blandes til en god miks sammen med øvrige fôrmidler.
– Det er den største forskjellen vi ser, det daglige arbeidet med fôrblanding. Og det med å ha en jevn kvalitet, fordi du høster alt på én dag. Istedenfor å høste det over en uke. Det er det som er det desidert beste med det, mener Bjørn Victor.
Rogalandsblod i årene
Mye av inspirasjonen til å tørre og satse, og prøve nye ting, har Bjørn Victor hentet fra sin farfar.
– Han er 100 prosent rogalending, og kom til Østlandet som 20-åring. Kjøpte gården på det åpne markedet, bygde løsdriftsfjøs med 60 mjølkekyr og var tøff i satsinga. Han sa alltid til meg: «Våg og prøv! Fordi det er av feila du lærer av. Sitter man på gjerdet så skjer det ingenting. Du må våge for å få til noe».
– Det mottoet har jeg tatt med meg videre. Det er klart, du skal være tøff å våge, og samtidig må det være under kontroll. Du må liksom finne balansen på at du har kontroll på det du driver med. Det føler jeg at jeg har, men jeg er nok litt frisk i satsinga, innrømmer den svært framoverlente gårdbrukeren på Folkvord.
Motiveres av støtte fra naboer
I det vi er ferdig med det siste skiftet for årets førsteslått, står flere naboer til skiftet vi nettopp har høstet og vinker og gir tommel opp til den unge melkebonden.
– Det er fantastisk moro, når du kjører rundt og folk smiler og vinker. Du får så hyggelige kommentarer, jeg synes det er mange folk som er veldig positive og ser den jobben vi gjør.
– Det driver meg veldig. Vi gjør en utrolig viktig jobb. Vi produserer mat.
RELATERTE ARTIKLER:
Verdens mest populære finsnitter på Agroteknikk
Tredjeslått på Petersborg gård med CLAAS JAGUAR
Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR
Maishøsting hos Skoger Samdrift med JAGUAR 940