Ingeniør og kornbonde Stein Are Berg utnytter gjødselsprederen sin til det fulle.
Sandefjord, 19. april 2024
Allerede før påske var Stein Are Berg ute med gjødselsprederen første gang. Høstrapsen fikk første dose med næring, men all den tid det var såpass tidlig, ville Sandefjord-bonden spre risikoen.
– Jeg var litt tidlig ute og kjørte på litt under halvparten av det som var planlagt, for at vi skulle sikre på at den hadde næring. Men det var litt tidlig egentlig, jeg var usikker hvor mye nedbør og utvasking vi kunne risikere å få, så da tok vi ikke alt sammen. Da kjøpte jeg meg forhåpentligvis litt tid, for det er litt i seneste laget å gjødsle frøeng nå, forteller Stein Are, når vi besøker han midtveis i april.
– Men nå har jeg hvert fall venta til at det har tørka opp nok til at jeg kjøre med litt bedre samvittighet.
Såkornprodusent
Stein Are driver i underkant av 1 000 mål med kornproduksjon, fordelt på noe eid, mye leid, og litt på regning. Han har god hjelp av faren, men drivers ellers gårdsdrifta alene.
– Vi driver et relativt variert vekstskifte. Jeg synes det er morsomt med litt forskjellige utfordringer, så ser jeg positive effekter av det på jorda og avlinga. Samtidig med at det er en veldig grei måte å spre risikoen på. Man har ikke alle egga i ei kurv, også får man litt bedre tid på seg til å få gjort ting.
Primært er det såkornproduksjon for Strand Unikorn som er hovedproduksjonen, og hovedveksten er vårhvete.
– Vi har hatt Zebra tidligere, Caress fram til nå og i år skal vi få Betong. Vi har også såkornproduksjon av erter til modning, og vi dyrker engfrø som vi er ute på nå. Vi prøver å ha høstraps etter engsvingelen.
Teknisk interessert
Før vi kommer i gang med å kjøre ut på jordet er Stein Are nøye med alle forberedelser, for her skal både planer dobbeltsjekkes og maskiner justeres til å yte det ypperste.
– Nå er jeg litt over gjennomsnittlig interessert i teknologi, så det tar litt tid å komme i gang. Faren min blir litt utålmodig. «Kjør» sier han. «Kjør!»
– Men ting må stilles inn riktig, og det er den jobben mange utenforstående ikke ser i næringa vår. At det er litt forberedelser og ting som skal gjøres klart.
– Utstyret skal kobles på og stilles inn. På en gjødselspreder skal en sjekke høyde og vinkel, og i tillegg synes jeg det er viktig å passe på at dekktrykk er riktig. Det tar litt tid, men når vi først kommer i gang kan vi kjøre med god samvittighet og vite at dette blir så bra som det kan få blitt.
Nyttig teknologi for norske forhold
Til fjorårssesongen oppgraderte han til en ny RUACH gjødselspreder, og valget falt på toppmodellen AXIS H med hydraulisk drift.
– Det er veldig behagelig å ha hydraulisk drift, hvor jeg kan skifte mellom kantspredning og vanlig spredning bare med å trykke på en knapp. I fart til og med!
– Noe av det vi har kjørt på er flate fint jorder. Men vi, som alle andre, har noe knotete teiger vi og. Da er det veldig mye nytte av seksjonskontroll og eventuelt variabel tildeling. Når du har store variasjoner på skiftet, og vanskelige grenser. Vi kan utnytte gjødsla på det arealet som trenger det. Og det er veldig behagelig å ha GPS og faste kjørespor, når man gjødsler på eng. Du hadde ikke hatt sjans til å se hvor du har vært hen.
Presist resultat
Litt ulikt mange andre ønsket Stein Are å sette seg inn i den nye gjødselsprederen på egenhånd, før han eventuelt ønsket assistanse fra sin lokale forhandler.
– Jeg liker å trykke og prøve litt sjøl. Så jeg sa at «jeg gjør et forsøk sjøl, og blir det problematisk så skal jeg si fra». Å få det til å fungere gikk greit, men jeg måtte ha hjelp til å få terminaler og sprederen til å snakke sammen, og da har Bergan Maskinsalg stilt opp og hatt veldig god service.
En egenskap han framhever ved den nye sprederen er det automatiske doseringssystemet EMC.
– Veiecellene på RAUCH-maskinene er mest for informasjonens skyld. Den ekte kontrollen av hva som kommer ut skjer på spredeskivene. Det sitter momentsensor på spredeskiva som måler motstanden, altså hvor mye gjødsel som blir sluppet ut på skivene. Med seksjonskontroll og alt sammen, så går det ut det vi har planlagt, erfarer Stein Are.
Kantspredninga opplever han også som enkel å bruke, og presis i praksis.
– Spredeskivene går med konstant hastighet og en kan variere kastelengde på begge sider, det gjør at kantspredninga fungerer veldig bra. Vi ser at det den gjødsler veldig presist ut mot kanten. Du kan også skifte mellom ulike innstillinger for kantspredning, og slå av og på underveis. Det eneste den gjør da er at den bytter hastigheten på den ytre skiva.