Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Kombinerer teknologisk interesse med presisjonsteknikk fra øverste hylle

Ingeniør og kornbonde Stein Are Berg utnytter gjødselsprederen sin til det fulle.

Sandefjord, 19. april 2024

Allerede før påske var Stein Are Berg ute med gjødselsprederen første gang. Høstrapsen fikk første dose med næring, men all den tid det var såpass tidlig, ville Sandefjord-bonden spre risikoen.

– Jeg var litt tidlig ute og kjørte på litt under halvparten av det som var planlagt, for at vi skulle sikre på at den hadde næring. Men det var litt tidlig egentlig, jeg var usikker hvor mye nedbør og utvasking vi kunne risikere å få, så da tok vi ikke alt sammen. Da kjøpte jeg meg forhåpentligvis litt tid, for det er litt i seneste laget å gjødsle frøeng nå, forteller Stein Are, når vi besøker han midtveis i april.

– Men nå har jeg hvert fall venta til at det har tørka opp nok til at jeg kjøre med litt bedre samvittighet.

Såkornprodusent

Stein Are driver i underkant av 1 000 mål med kornproduksjon, fordelt på noe eid, mye leid, og litt på regning. Han har god hjelp av faren, men drivers ellers gårdsdrifta alene.

– Vi driver et relativt variert vekstskifte. Jeg synes det er morsomt med litt forskjellige utfordringer, så ser jeg positive effekter av det på jorda og avlinga. Samtidig med at det er en veldig grei måte å spre risikoen på. Man har ikke alle egga i ei kurv, også får man litt bedre tid på seg til å få gjort ting.

Primært er det såkornproduksjon for Strand Unikorn som er hovedproduksjonen, og hovedveksten er vårhvete.

– Vi har hatt Zebra tidligere, Caress fram til nå og i år skal vi få Betong. Vi har også såkornproduksjon av erter til modning, og vi dyrker engfrø som vi er ute på nå. Vi prøver å ha høstraps etter engsvingelen.

Teknisk interessert

Før vi kommer i gang med å kjøre ut på jordet er Stein Are nøye med alle forberedelser, for her skal både planer dobbeltsjekkes og maskiner justeres til å yte det ypperste.

– Nå er jeg litt over gjennomsnittlig interessert i teknologi, så det tar litt tid å komme i gang. Faren min blir litt utålmodig. «Kjør» sier han. «Kjør!»

– Men ting må stilles inn riktig, og det er den jobben mange utenforstående ikke ser i næringa vår. At det er litt forberedelser og ting som skal gjøres klart.

– Utstyret skal kobles på og stilles inn. På en gjødselspreder skal en sjekke høyde og vinkel, og i tillegg synes jeg det er viktig å passe på at dekktrykk er riktig. Det tar litt tid, men når vi først kommer i gang kan vi kjøre med god samvittighet og vite at dette blir så bra som det kan få blitt.

Nyttig teknologi for norske forhold

Til fjorårssesongen oppgraderte han til en ny RUACH gjødselspreder, og valget falt på toppmodellen AXIS H med hydraulisk drift.

– Det er veldig behagelig å ha hydraulisk drift, hvor jeg kan skifte mellom kantspredning og vanlig spredning bare med å trykke på en knapp. I fart til og med!

default

– Noe av det vi har kjørt på er flate fint jorder. Men vi, som alle andre, har noe knotete teiger vi og. Da er det veldig mye nytte av seksjonskontroll og eventuelt variabel tildeling. Når du har store variasjoner på skiftet, og vanskelige grenser. Vi kan utnytte gjødsla på det arealet som trenger det. Og det er veldig behagelig å ha GPS og faste kjørespor, når man gjødsler på eng. Du hadde ikke hatt sjans til å se hvor du har vært hen.

Presist resultat

Litt ulikt mange andre ønsket Stein Are å sette seg inn i den nye gjødselsprederen på egenhånd, før han eventuelt ønsket assistanse fra sin lokale forhandler.

– Jeg liker å trykke og prøve litt sjøl. Så jeg sa at «jeg gjør et forsøk sjøl, og blir det problematisk så skal jeg si fra». Å få det til å fungere gikk greit, men jeg måtte ha hjelp til å få terminaler og sprederen til å snakke sammen, og da har Bergan Maskinsalg stilt opp og hatt veldig god service.

En egenskap han framhever ved den nye sprederen er det automatiske doseringssystemet EMC.

– Veiecellene på RAUCH-maskinene er mest for informasjonens skyld. Den ekte kontrollen av hva som kommer ut skjer på spredeskivene. Det sitter momentsensor på spredeskiva som måler motstanden, altså hvor mye gjødsel som blir sluppet ut på skivene. Med seksjonskontroll og alt sammen, så går det ut det vi har planlagt, erfarer Stein Are.

Kantspredninga opplever han også som enkel å bruke, og presis i praksis.

– Spredeskivene går med konstant hastighet og en kan variere kastelengde på begge sider, det gjør at kantspredninga fungerer veldig bra. Vi ser at det den gjødsler veldig presist ut mot kanten. Du kan også skifte mellom ulike innstillinger for kantspredning, og slå av og på underveis. Det eneste den gjør da er at den bytter hastigheten på den ytre skiva.

Se brosjyre og les mer om RAUCH AXIS H her.
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}