Etter to sesonger har Jan Erik Brotnow latt seg imponere av HORSCH Leeb LT.
En grundig vurdering av hva som var tilgjengelig i markedet lå bak da kornbonde Jan Erik Brotnow fra Ullensaker i Akershus, byttet ut sin ti år gamle trailersprøyte med HORSCH Leeb 4LT i 2018.
– Nå har jeg ikke fulgt med på andre merker etter at jeg gjorde handelen, men jeg kan ikke skjønne at andre merker har mer å komme med. Bomkontrollen er veldig, veldig bra!
Byttet etter første sesong
Etter kun en sesong byttet imidlertid Jan Erik sprøyta, men ikke i annen bakgrunn enn at Jan-Erik ønsket å oppgradere.
– Nå kjører jeg en Leeb 6LT. Det er ei helt identisk sprøyte, bortsett fra at den nye har større tank og større hjul. Jeg valgte å øke tankstørrelsen fra 4 000 til 6 000 liter, og på dekkdimensjonen gikk jeg opp fra 420/80R46 til 480/80R50. Jeg turte ikke satse på så store hjul i utgangspunktet, men ser nå at jeg får mye bedre bæring. Sprøyta får 10 centimeter høyere bakkeklaring, men luftrykket har jeg justert ned fra 2,5 til 1,5 bar. Det er en vesentlig forskjell, bemerker Jan Erik.
Måler effekten
Jan Eriks fascinasjon for Leeb-sprøyta nådde nye høyder etter at han på Borgeby Fältdagar fikk demonstrert sprøyta, og senere fikk en grundig teknisk gjennomgang både der og på Agritechnica samme år.
– Vi har hatt flere timers samtaler før og etter kjøpet, deriblant om valg av dyser. Nettopp det å ha fagfolk å diskutere med og lære av er nyttig. Senest nå i vinter var jeg på et veldig bra kurs hos CF Maskin med en representant fra Lechler. Resultatet er at jeg nå har kjøpt meg IDK Twin-dyser som dusjer i to vinkler, både framover og bakover. Da får du mer bevegelse i plantene, og du treffer en større del av planta. Vi har mye å lære om sprøyting, vannmengder og dyser, fastslår planteprodusenten.
I egen åker anlegger han nullruter for å kunne se effekten av de ulike sprøytingene.
– Ruta bør som regel flyttes mellom hver sprøyting, men kjører en to runder med soppsprøyting kan det også være interessant å se forskjellen mellom ingen behandling, behandling kun i første eller andre runde, mot to gangers behandling. Det tar litt tid å styre med, men det er veldig lærerikt og det gir meg grunnlag for å dra egne slutninger.
Økt presisjon
Tilbake til vurderingene Jan Erik gjorde av utvalget, erkjenner han at han endte opp med et av de dyreste produktene i markedet.
– Det er en dyr sprøyte, men konkurrentene ligger ikke langt unna om de spekkes likt. Og du kan ikke sammenligne to produkter om du ikke har samme utstyrspakken på dem. Det er natt og dag å kjøre med 30 cm dysehøyde. En får mer tid til å sprøyte, og henter på den måten ut mer kapasitet.
Forsøk viser at man med 20 liter vann per dekar, ei tradisjonell sprøyte med 50 cm bomhøyde og 4 sek/m vind, oppnår 67 % dekning på plantemassen.
– Med det oppsettet jeg har nå og 30 cm bomhøyde så har jeg 97 % dekning. Det er stor forskjell. Det er økonomisk viktig å få avsatt midlet på planta, at det ikke flyr avgårde.
Gjør seg ferdig på jordet
Også etter at man har sprøyta ferdig er Jan-Erik opptatt av punktlighet, og ikke minst renhet.
– Sprøyterestene må vi få ut på jordet og da er det å ha et godt vaskeprogram viktig. Om du kjører hjem og står på vaskeplassen, så havner restene der. Med strengere og strengere miljøkrav er ikke det løsningen, sier HORSCH-eieren.
SE VIDEO HVOR JAN ERIK GIR EN GRUNDIG PRESENTASJON AV LEEB LT:
(NB: Videoen er spilt inn sommeren 2018, før Jan Erik byttet til Leeb 6 LT)