Svend Gunnar Kvakstad legger opp til allsidig vekstskifte og situasjonsvurdert jordarbeiding.
– En må ha noe vekstskifte, skal en få noe greie på’tt!
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Svend Gunnar Kvakstad driver 1 500 mål planteproduksjon i Trøgstad, med god hjelp fra kona Runa og andre i familien.
– Jeg som driver konvensjonelt uten noe tilførsel av husdyrgjødsel eller har gras i omløp, er nødt til å være flink med vekstskifte. Med tanke på både sykdommer, nematoder og den problematikken som er der, fortsetter Svend Gunnar, som sitter og sår når vi kommer på besøk. Kona Runa sitter og gjør klart til såing med en nyinnkjøpt Horsch Terrano 3 FX.
– En må prøve å få gjort unna litt når det er så fint som nå.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I gårdsdrifta har det tradisjonelt blitt høstpløyd, men nå har paret kommet inn på nye tanker som blant annet innbefatter fangvekster.
– De kan gjøre en god jobb for å holde mikroorganismer i drift litt lenger. Også vil jeg prøve å bygge moldinnhold og eventuelt kanskje pløye litt mindre på sikt. Men det har jeg ikke noe erfaring med på jorda mi, så det er sånn forsøksprosjekt. Jeg må prøve meg fram litt, resonnerer kornbonden.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Jeg har ikke noe religion, så jeg skal ikke parkere plogen jeg. Det er en vurdering jeg må gjøre hvert eneste år. I fjor høst fikk jeg ikke pløya så mye, for da var det ikke lagelig nok til å pløye. Så da ble det en del hundre mål som jeg nå prøver kultivering på, og det er veldig fin struktur i bakken nå. Det er fint nedover i bakken og, så da er det fint å kultivere istedenfor å snu jorda helt opp ned. Dette er så år-avhengig, så jeg kommer ikke til å parkere plogen ennå. Men klart, de åra det går å kultivere er det både tidsbesparende og innbiller meg fint for jorda og, å gjøre noe annet enn å pløye hele tida.
Da han skulle investere i en kultivator gjorde han seg mange tanker og sonderte markedet nøye.
– Jeg så etter en trepunktsmontert kultivator, for i første omgang er det ikke så mange hundre mål jeg har tenkt til å harve. Så det hadde litt med pris å gjøre, også erfarte jeg vel det at trepunktsmonterte kultivatorer generelt sett er litt for simple. Det er derfor jeg falt for Horsch. Denne har samme tenner, system og tyngde som de større slepemonterte harvene.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Og åssen blir resultatet?
– Det virker til å være fint. Det blir veldig slett etter den, og det er jeg veldig fornøyd med. Nå har jeg sådd 100 mål rett etter en harving med Horsch-harva, og det blir jo spennende å se. Litt mye halm i toppen, men det har med den gode avlinga som var der i fjor. For en som er vant til å høstpløye er det uvant toppsjikt i såbedet.