Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Close this search box.

Mer humus og jordliv – mindre stål og diesel

Jørgen Thorshov melder overgang til direktesåing og «Karbon Agro»

– Det er et resultat av en nøye gjennomtenkt plan på hvordan vi skal drive jorda, og med det så trengte vi ny såteknikk, introduserer Jørgen Thorshov.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Starter tidlig for å lære

På hjemgården med samme navn har han utviklet og fornyet i raskt tempo siden han tok over i 2014. Nytt ammekufjøs, ny korntørke og nå sist ny direktesåmaskin og to CLAAS traktorer er blant investeringene.

– Jeg er veldig spent på å komme i gang nå, selv om det er litt tidlig. Bakken er ikke helt klar, men det må vi ta som et forsøk, også må vi bruke litt tid på opplæring sånn at vi kan være klare når det virkelig setter i gang for fullt. Det er derfor vi velger å begynne litt tidlig, forteller Jørgen.

På et skifte på 150 mål har han latt direktesåmaskina debutere.

– Nå har vi kjørt drøye 100 mål snart og ikke hatt noen feil. Så det er jo bra! Da er det rett og slett å finne ut av GPS-styring og sånne ting, og det kjennes ut som det sitter bra. Nå føler jeg meg klar, smiler Jørgen.

Hever nivået

Storfe- og planteprodusenten er med i en rådgivingsgruppe i regi av Norsk Landbruksrådgiving, hvor han foruten tips og inspirasjon har diskutert mye rundt jordarbeiding og jordhelse.

– Vi har vært nysgjerrige og søkt litt mot det økologiske, og på veien dit dukka begrepet «CA» opp (Conservation Agriculture, på norsk oversatt til Karbon Agro) . Hvilke effekter kan vi oppnå ved å binde mest mulig karbon, og røre bakken minst mulig? Hvordan bygge humus og få hjelp av jordliv, meitemark og alle bakterier og sopper, hvilke funksjoner har de? Vi ser jo at mange av de funksjonene de bidrar med kan erstatte mye stål og diesel, som er en ren utgift. Det er den økonomiske biten, også synes jeg også dette hever nivået i hele konseptet med å dyrke, og det gjør det hele mer interessant egentlig.

Hvordan tror du jorda de vil reagere på ny dyrkningsteknikk?

– Jeg tror jorda reagerer sånn som andre jorder har reagert i den type omlegging. Det er økning av liv og mer bæresterk og bedre drenert jord. Samtidig må vi ha med god drenering og god pH i bunn, det må være på plass. Også er et dette med vekstskifte som er enda viktigere, så nå begynner vi å dra inn mer protein- og oljevekster, og fangvekster.

(Artikkelen fortsetter under video fra igangkjøringa med landbruksmekaniker David Larsen)

Et representativt forsøksfelt

Thorshov gård ligger idyllisk til ved innsjøen Øyeren, og jordsmonnet varierer mellom nær sagt alle jordarter.

– Vi har veldig mye mellomleire. Her opp mot fjellet tenderer det mot silt og noe morene kan vi se at det er litt innslag av – småstein, kulestein og litt sandig jord. Mens hvis vi ser nedover her…  Jo lengre vi kommer, jo dypere er doseringa. Fra toppen her og ned så har vi sand, silt, mellomleire og litt stiv leire i bunn. Det er utfordrende når skiftene blir såpass store. Da man begynte hadde man mange flere skifte, og det var lurt det, for da hadde dem kontroll på jordtypen i hvert sitt skifte. Tok ett og ett. Mens nå krever det mer av såmaskinen, holde presise sådybder gjennom forskjellige jordslag.

– Det ser ut til å fungere, og vi har vært gjennom noen jordtyper bare på det jordet vi er på nå, og det eneste vi ser forskjell på nå, det er lagelighet. At det er for tidlig. Den stive jorda, den vil ikke lokke seg så godt. Så det får vi ta på vår kappe.

Ett stort forsøksfelt, rett og slett?

– Det ble et litt stort forsøksfelt, men samtidig er det godt å kjørt noen timer og kjørt noen mål. Jeg har utstyret i kroppen min nå, men vi skal også få et godt bilde av hvordan oppspiringa blir i de forskjellige forholdene som er på det skiftet her. Med mye halm noen steder, lite halm andre steder. Stiv jord, lett jord. Så her har vi veldig representativt forsøksfelt vil jeg si.

Det blir spennende å komme tilbake!

– Velkommen skal du være! Det er bare moro å få besøk. Så får vi se hvor vi er hen da…

Se brosjyre og les mer om HORSCH Avatar her.
DCIM100MEDIADJI_0004.JPG
DCIM100MEDIADJI_0006.JPG
DCIM100MEDIADJI_0010.JPG
DSC09616
DSC09620
DSC09622
DSC09626
DSC09633
DSC09642
DSC09644
DSC09646
DSC09649
DSC09658
DSC09662
DSC09666
DSC09686
DSC09692
DSC09699
Fornye maskinparken?

Fornye maskinparken?

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 8. juni 2023

Enkle å forstå og gode å kjøre

Les hvorfor familien Berge er eiere av tre CLAAS traktorer.
Les mer

Publisert: 4. juni 2023

Ungt arbeidsjern med utstyret i orden

Møt Mats Bjørgan (26) og hans dønn strøkne CLAAS AXION 870.
Les mer

Publisert: 2. juni 2023

Fire slåtter og mais i Arendal

Einar Høystad har store ambisjoner for redusert kraftfôrbruk på Woie gård.
Les mer

Publisert: 31. mai 2023

Kornentusiasten på Jæren

Jan Gunnar Undheim driver 57 mål, men sprøyter og tresker 2 500 mål.
Les mer

Publisert: 30. mai 2023

Grasdyrking på høygir

Fire slåtter og hyppig fornyelse av kjelvene – det er strategien på Line Gard.
Les mer

Publisert: 27. mai 2023

Meningsfullt og givende – til tross for mange små skifter

Les mer

Publisert: 23. mai 2023

Nye strategier resulterte i ny såteknikk for Helene og Preben

Sår nå med HORSCH Avatar bak en CLAAS ARION 460.
Les mer

Publisert: 22. mai 2023

Driver mangesysleri på gårdsbruk med lange familietradisjoner

Eivind Rindal er 11. generasjon på Øverøyen gård.
Les mer

Publisert: 19. mai 2023

Satser friskt på fjørfe, korn og leiekjøring

Sølvi og Eivind Øvergård investerer tungt i dyrevelferd og moderne teknikk.
Les mer

Publisert: 18. mai 2023

Kombinerer nydyrking for seg selv og andre med allsidig gårdsdrift

Bli med på besøk hos entreprenør og gårdbruker Torstein Moen i Steinkjer.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Behandle tjenester Administrer leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}