Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Close this search box.

Moderne maskiner og datafangst skal hjelpe Håvard i jakta på marginer

Med ny traktor, ny rundballepresse og loggføring av arbeidstid og innsatsfaktorer sikrer Håvard Nygaard trygghet og oversikt i drifta.

– Jeg synes ting ligger veldig naturlig i fingrene. Du har veldig godt grep om lasterspaken og kjørespaken ligger også godt i fingrene, beskriver 38-åringen fra traktorsete i sin CLAAS ARION 660 CMATIC.

AgroNytt-redaksjonen har tatt turen til Skreia på Toten, hvor vi etter en rask strørunde sitter ved kjøkkenbordet på gården Kløvstad. Her serveres det kaffe ved siden av en rekke interessante tall.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

– Siden jeg installerte LogMaster i april har jeg brukt 6 154 liter diesel, 3 717 av dem ble brukt av 660’n som gikk 356 timer, forteller Håvard mens han blar igjennom dataene han finner fram på datamaskinen sin.

Jobbe minst mulig

For Håvard Nygaard handler det ikke lenger bare om å stå opp tidlig om morgenen, utføre alle rutinene i løpet av arbeidsdagen for så å sette seg fornøyd ned i sofaen til kvelds. Arbeidsoppgavene skal analyseres og tallfestes i håp om å finne forbedringspotensialer.

– Målet mitt er å heve avlingsnivået gjennom bedre planlegging, og finne momenter for å forbedre og optimere. Det er hele tida jakt på marginer i det vi driver med, og det handler om å jobbe minst mulig å få mest mulig ut igjen, fastslår grasprodusenten.

40 prosent av arealet han høster befinner seg ute i Totenvika, om lag ei mil unna gårdstunet, og hvert år skal 600-700 rundballer fraktes hjem.

– Det går mye tid til balletransport og sanking, og «gammer’n» var ganske drittlei i høst. Det blir noen runder med stropping, så en henger med sidegrinder hadde vært noe. Men det er også en prioritering, det er forholdsvis kostnadskrevende alt vi driver med i et moderne landbruk i dag. Nå driver jeg og dyrker opp 70 mål til her og, smiler nydyrkeren, som får god hjelp av faren Odd.

Håvard dyrker opp arealer som ligger inntil dagens dyrka mark. Gården sees midt i bildet, med fjøs i en vinkel.

– Jeg har ingen ansatt, utenom helgeavløser i fjøset annenhver helg, men jeg har en pensjonert far som er veldig ivrig. Han er her omtrent hver dag, og krever stort sett bare en kaffekopp om dagen. Bedre enn det får det ikke blitt. En «kårkæll» er gull verdt! Han har veldig mange timer både sommer og vinter, det er helt uvurderlig for min del.

205 hestekrefter drar godt

Til balletransporten benyttes foreløpig en maskinhenger og nevnte ARION 660 CMATIC, den første traktoren med trinnløs transmisjon på gården.

– Det var en tilvenningssak. Jeg har kommet godt inn i det, drengen er jeg mer usikker på, smiler Håvard, før han fortsetter.

– Det er en veldig ålreit traktor, både med tanke på arbeidsmiljø og ergonomien, også er det god effekt i den. 205 hestekrefter drar godt, framhever Håvard.

Med fullasta henger beskriver han traktoren som stabil og fin å kjøre med, og samspillet mellom motor og transmisjon fungerer bra.

Garanti gir trygghet

At det i sin tid ble ny traktor, eller rettere sagt en pent brukt demotraktor, henger sammen med et langvarig kundeforhold hos Lena Maskin, men også en filosofi om å holde de viktigste maskinene i drifta moderne.

– Jeg tok på et tidspunkt et valg, kjøpe nytt eller fortsette med eldre utstyr? Sistnevnte skjer det brått noe med, og det koster mye å vedlikeholde. Nå vet jeg at jeg har garantiordninger og et serviceapparat som stiller opp. Vi har et veldig godt verksted på Lena, med flinke mekanikere som både reiser ut og tar imot maskiner på sparket. Vaktordningen deres og er jo også veldig gunstig for oss som driver til alle døgnets tider. Det er mye yngre folk der og et veldig positivt miljø, og jeg er veldig godt fornøyd med servicen jeg får der.

– Har du satt noen grense før du bytter på ny?

– Ideelt sett burde en kjørt på garanti hele veien. Når du har hatt en traktor fra den var ny, og den er fulgt opp, da vet du at den holder. Det kan godt hende jeg skal bytte etter fem år, men at det bør være nyere enn 10 år, det er jeg helt sikker på. Når det har gått 5-6 000 timer kan det dukke opp noe.

Mange fôrenheter i hver ball

Ny ble også den siste rundballepressa kjøpt, en CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP, levert til fjorårsesongen.

– Også her har jeg en god garantiordning. Når CLAAS kan gi en garanti på tre år eller 18 000 bunter, så sier det meg at dem har veldig god tru på produktet sitt. At det er solid og skal holde. Så jeg har all mulig tro på at den pressa skal gå hos meg i mange år.

Ute i fjøset blir vi med på å sprette opp et par av sommerens grasballer, for så å lesse de opp i fôrblanderen som mikser surfôret sammen med halm.

– Resultatet her ser veldig bra ut! Jeg har registrert vekta på samtlige bunter i sommer og det ligger på 800 kilo og oppover, med tørrstoff på cirka 40 prosent. Da er det mye fôrenheter i en ball. Kan en trykke i 50 fôrenheter til i en ball, kontra ei anna presse, så er det ren netto, mener Håvard.

DSC00180
DSC00184
DSC00190
DSC00198
DSC00200
DSC00203
DSC08148
DSC08149
DSC08150
Kløvstad
Fornye maskinparken?

Fakta om gårdsdrifta
Navn: Kløvstad gård, 382 moh.
Sted: Skreia i Østre Toten kommune
Areal: 550 mål gras høstes i rundballer
Produksjon: 430 tonn mjølkekvote, fôrer opp oksene

Fornye maskinparken?

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 13. august 2023

Suksessrik høstrapsdebut for familien Holme

Høstet tett på 500 kilo per dekar med Mercedes høstraps.
Les mer

Publisert: 5. august 2023

Fra DOMINATOR til nye EVION

Hør førsteinntrykket Lars Gunnar Molvig har av sin nye tresker.
Les mer

Publisert: 4. august 2023

Solide erfaringer med landets travleste tresker

Hør hvorfor Kjølsrød Drift ikke ønsker å gå bort fra verken belter eller rotorer.
Les mer

Publisert: 3. august 2023

– Denne treskeren er en skikkelig fin frøtresker

Hør bakgrunnen for hvorfor Trond Stange er så fornøyd med sin CLAAS LEXION 5400.
Les mer

Publisert: 2. august 2023

Tørken i juni reduserte frøavlinga hos Hans Kristian med 1/3

Vestfold-bonden gleder seg likevel over at det ser ut til å bli betydelig bedre enn fryktet.
Les mer

Publisert: 29. juni 2023

Driv mangesysleri på garden og tilbyr skuleelevar ein annleis skuledag

På Haugen gard i Vindafjord er det både skule og gardsdrift i full produksjon.
Les mer

Publisert: 23. juni 2023

Grønnsaksdyrking i havgapet mot vest

Eirik Langåker er Haugalandets eneste kommersielle grønnsaksprodusent.
Les mer

Publisert: 22. juni 2023

Inspirert av ungenes landbruksinteresse har Ole Johan gått «all in» som presse-entreprenør

Campingplass-eier Ole Johan Valen satser på både egen gårdsdrift og i leiekjøringsmarkedet.
Les mer

Publisert: 21. juni 2023

Planlegger å bli melkebonde – satser på leiekjøring i mellomtida

Henrik Blytt har etablert Blytt Landbruksservice for å bistå sine framtidige yrkeskolleger i Sveio.
Les mer

Publisert: 20. juni 2023

Investerte i Haugalandets første CLAAS butterfly

Idar Vela Haugeberg satser på leiekjøring med effektiv slåtteekvipasje.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Behandle tjenester Administrer leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}