Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

No-Till eller bearbeidet jord – Multiva Forte FX takler det

Multiva Forte FX er en ny generasjon såmaskiner fra Finland, til bruk under alle forhold og kjennetegnet ved stor fleksibilitet og enkel oppbygning.

TEKST OG FOTO: Jens Møller Christoffersen, landansvarlig for Norge hos Multiva

I Finland har det i mange år vært stor interesse for no-till-systemet, hvor man ikke bearbeider jorda, men kun sår. Mange finske gårdbrukere bearbeider jorden mindre intensivt og et stadig stigende antall bedrifter har gått helt vekk fra dette, og praktiserer nå no-till (forkortelse for «no tillage» = ingen jordarbeding).

(Artikkelen fortsetter under animasjonsvideoen)

Tydelig trend i Norden

Generelt i de nordiske landene oppleves det en stigende interesse for dyrkingssystemet no-till. Det skjer især av klimatiske, agronomiske og lovgivningsmessige årsaker. I Finland oppgis det vårsådde arealet innenfor min-till eller no-till til mer enn 38 prosent av det samlede vårsådde arealet. I Danmark er det pløyefrie arealet vokst fra 253 000 hektar til 319 000 hektar i perioden 2016 – 2018. Dette er en vekst på hele 26 prosent.

HER DIREKTESÅS DET med Multiva Forte FX i fangvekster som ble etablert med ei skålharv i hvetestubb forrige høst. Fangvekstene hadde forut for såing blitt sprøytet med glyfosat.

Fra VM til Multiva

Multiva har i de senere årene investert kraftig i utviklingen av såmaskinprogrammet sitt. Forte FX er en videreutvikling av de tidligere Forte S og XT-modellene. FX-maskinen er utviklet med fokus på lave driftskostnader og stor allsidighet. Tidligere var disse kjent som VM-såmaskinene, solgt i Norge av Lena Maskin.

Den nye generasjonen Forte FX bygger på mange års erfaringer med produksjon og utvikling av såmaskiner til pløyefri dyrkning og no-till. Forte FX såmaskinen er unik, da den ikke kun henvender seg til direktesåing. Denne såmaskinen sikrer et godt resultat under alle forhold, etter pløying, harving eller direkte i stubben.

Dokumentert effekt

Til brukeren som ønsker å praktisere min-till, hvor jorden kun bearbeides minimalt, er det opplagt å anvende Multiva Topline Super XL eller Avaran forut for såing med Multiva-såmaskinen. Multiva har gode erfaringer med dette systemet fra de nordiske landene, spesielt i Danmark har Multiva også deltatt i forskningsprosjekter innenfor direktesåing, samt ved flere demonstrasjoner med fokus på dette. Med Multiva Forte FX er det også gode erfaringer med såing direkte i friske fangvekster.

Selv i fangvekster blir oppsiringa fra Multiva Forte FX god.

Slik er Multiva Forte FX konstruert

Forte FX kjennetegnes ved de individuelt opphengte såskjær med mulighet for helt opptil 250 kilos skjærtrykk. Oppbygningen av så- seksjonen sikrer en meget presis plassering av frø og gjødsel – en presis sådybde – uavhengig av forholdende. På Multiva-såmaskinene samsås gjødsel og såfrø via samme såskjær. Såfrø og gjødsel holdes imidlertid separat – en unik Multiva-detalj.  Med Multiva såskærene, sikres jord imellom såfrø og gjødsel, hvilket motvirker utfordring med sviskader.

POSITIV VIRKNING: Med Multiva Forte FX plasseres gjødsla cirka 2 cm under såfrøet. Et forsøk med vårhvete, foretatt av Helsinki Universitet i 2018, belyser effekten av gjødsel plassert i separat rad mot plassering i samme rad som sårfrø. På bildet er gjødsel plassert i samme rekke som såfrø til venstre, og i egen rad til høyre.

Plassering av gjødsel nære såfrø sikrer en god forsyning av næringsstoffer til planterøttene. I tørre og kalde forhold er fosfor veldig lite mobilt i jorda, kun 1 – 2 millimeter kan det forflytte seg. Hvis næringsstoffene er plassert 6 centimeter til siden for frøet, i en separat rekke, da hemmes røttenes adgang til gjødsla markant. Med Multiva-såmetoden utvikler plantene et kraftig rotsystem og den tidlige utviklingen forsterkes.

FORTE FX har stor tankkapasitet og en robust men enkel oppbygning.

Såskjæret på nye Forte FX300 og FX400, som begge er mekaniske, er basert på den eksisterende pneumatiske modellen Forte FX 6000, samt de tidligere Forte S og XT-modeller. Det er en hydraulikksylinder til hvert såskjær, og denne brukes til å justere skjærtrykket trinnløst fra traktoren. De store dobbeltskålene er montert med 15 cm avstand og sikrer både presis frøplassering og et lavt trekkraftbehov.

Den store tanken på henholdsvis 3 500 (FX300) eller 4 800 liter (FX400) sikrer stor kapasitet og maksimal fleksibilitet i kraft av en skillevegg. En ny generasjon styresystem, Seedpilot, tilbys både i en basisversjon samt i en ISOBUS-utgave. Enheten er den første finske AEF-godkjente ISOBUS-styreenhet til såmaskiner. ISOBUS-utgaven gir mulighet for variabel tildeling av gjødsel ut ifra kart, her kreves dog en traktor med GPS-utstyr.

Kundereferanser Multiva såmaskiner
Multiva Forte S400 – Matias Fremstad
Multiva Forte S300 – Magnus Enderud
Multiva Combi 300 – Hans Olav Froknestad
Multiva Cerex 400 – Bjørn Håkon og Anders Lande
Multiva Cerex 300 – Torstein Opdahl
Multiva Cerex 300 – Tor Erik Hustuft-Riis

Se brosjyre og les mer om Multiva Forte FX her.
Forte_FX300_stubble_20190815-EMGH2556
Få tilbud på Multiva Forte FX

Få tilbud på Multiva Forte FX

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 13. september 2022

Multiva introduserer nye såmaskinmodeller

Nå kommer Cerex og Forte i to nye utgaver, med mange spennende nyheter.
Les mer

Publisert: 22. juni 2022

Solide og driftssikre samleriver fra CLAAS

Bli med produktsjef Hans Andreas på en gjennomgang av torotors samleriver fra CLAAS.
Les mer

Publisert: 14. juni 2022

Gode tips til rengjøring av tresker

Treskerkontrollør’n Ragnar Lensberg deler sine beste råd og tips.
Les mer

Publisert: 5. juni 2022

Frontslåmaskiner for krevende, norske forhold

Bli med produktsjef Hans Andreas på en grundig presentasjon av DISCO MOVE.
Les mer

Publisert: 9. april 2022

Lastemaskiner for et hvert behov

Etter introduksjonen av Liebherr-samarbeidet ankom et helt nytt produkt i CLAAS sortimentet, nemlig hjullastere.
Les mer

Publisert: 9. april 2022

Hemmeligheten bak ROLLANT UNIWRAP

UNIWRAP navnet dukket opp ved årtusenskiftet, og siden den gang har mer enn 1 000 eksemplarer kommet til Norge. Men hva kjennetegner egentlig den svært populære kombipressa? Det får du svaret på her.
Les mer

Publisert: 7. april 2022

Presisjon på et nytt nivå

HORSCH Leeb CS setter nye standarder for trepunktsmonterte sprøyter.
Les mer

Publisert: 7. april 2022

Slik fungerer PrecisionSpray fra HORSCH

Bli kjent med pulseringsteknikken som inkluderer kurvekompensering.
Les mer

Publisert: 7. april 2022

Den nye generasjonen HORSCH Pronto DC

Bli med produktsjef Ingar Høgmoen på en rask introduksjon.
Les mer

Publisert: 7. april 2022

Effektiv bearbeiding av vekstrester

Bli kjent med knivharva HORSCH Cultro TC.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no