Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Norges største på sukkererter

500 dekar og 200 tonn – det er nøkkeltallene i produksjonen til Morten Fevang Johansen.

– Vi begynte i 1999 og da synes vi at vi var kjempestore. Da hadde vi seks tonn, og var usikre på hvor mange dekar vi trengte for å få det. Så har det «balla på seg» litt, kan du si.

Slik introduserer Morten Fevang Johansen, gjerne omtalt som «Morten Sukkerert», det som var starten på det som i dag er landets største sukkerertproduksjon.

– Nå er det cirka 500 mål og en målsetning om 200 tonn ferdigvare, forteller Nøtterøy-bonden.

(Se videoreportasje nederst i artikkelen)

Morten Fevang Johansen flankert av sønnen Marius (t.v) og Henrik Borge (t.h).

Skåler og tinder

Vi har tatt turen til Vestfold en dag tidlig i mai, og besøker Morten sammen med sønnen Marius og Henrik Borge. De to sistnevnte er sjåfører på hver sin traktor, og begge har en Lemken-harv på slep. På arealene som har ligget høstpløyd gjennom vinteren er duoen i full gang med å forberede årets såing av sukkererter.

– Vi har alle varianter av jordarbeiding, men hvis vi overtar i stubb, så pløyer vi, skålharver og grubber det. Hvis vi overtar det høstpløyd så kjører vi også med skålharva først, for deretter å grubbe det. Vi jobber for å lage mest mulig jordvolum og luft. Det mener jeg er viktig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bakgrunn: – Det var ingen andre som hadde det, så det var grunnen til at jeg startet med sukkererter. Fra å se på at alle hadde blomkål, gulrøtter eller hodekål, så måtte jeg finne på noe jeg kunne ha. Og da ble det sånn, forteller Morten.

En overfart med hver

Etter mange år med bruk av en trepunktsmontert Lemken-harv, kjøpte Morten til 2020-sesongen både en Lemken Rubin 10 og en Lemken Kristall 9. Begge med fire meters arbeidsbredde og i slept utgave.

– Lemken-redskapene er veldig bra. De slites lite og tåler mye kjøring. Så vi er veldig fornøyd, slår Morten fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi flytter mye og er på mange forskjellige skifter, så vi valgte slepeversjon så vi kunne slå sammen og flytte oss enkelt.

Men hva er årsaken til å kjøre med begge to, og ikke bare klare seg med én?

– Det er for å knuse mest mulig av overflata, hvis vi har mye planterester. Grubben skal lage lufta vår, og for vår del, med erter, er det veldig viktig med luft. Vi kunne nok klart oss med en av dem, men vi ser at du må knuse litt og.. Ja, de må jobbe sammen for å få bra resultat, synes jeg.

Arbeidskrevende

Etter at såbedet er klart blir sukkerertene sådd med énfrøsåmaskin, med to og to rader tett på hverandre, med 1,60 meter i senteravstand mellom radene.

– Da får vi en 1,50 meter gang som alle skal jobbe i. Vi bruker minimaskiner for å radrense og vedlikeholde, så da blir det masse småtraktorer og småharver og mye greier. Da går vi fra det store og fine, til mini, smiler Morten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sukkerertene vokser i høyden, godt hjulpet av staur og tråd som selvsagt krever mye manuelt arbeid.

– Vi har 120-130 000 staur som skal ut på det arealet, også bruker vi fire millioner meter med tråd for å binde opp. Det er hovedtallene i «kjøkkenhagen».

Hele prosessen fra såing til høsting, pakking og levering står de for sjøl.

– Vi er 70 mennesker i den perioden vi holder på, fra slutten av juni til slutten av september.

Kvalitet først

Mellom hver gang de dyrker sukkererter, er det som med raps, åkerbønner og ordinære erter til fôr, viktig med et godt vekstskifte.

– Vi bruker sju år på vekstskifte, og skifter på arealet med andre kolleger. Vi er innom på cirka 3 500 mål med jord, men vi driver bare våre arealer hvert år, 5-600 mål, på forskjellige steder. Da kan vi fokusere på det vi skal drive med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi pleier som regel å så sukkererter på 4-5 hold, og begynner så tidlig som mulig. Gjerne i slutten av april. Så sår vi det siste i slutten til sankthans. Da blir det røflig 100 mål i slengen.

Og hvordan ser markedssituasjon ut for sukkererter?

– Det er veldig spennende. Hvis strømmen holder seg, dieselen holder seg og renta skal opp. Da spørs det om folk har råd til å kjøpe sukkererter. Men vi satser på at de skal kjøpe mest mulig, sier Morten optimistisk.

Som med mange andre grønnsaksproduksjoner har også sukkererter en tidsbegrenset tollbeskyttelse for å legge til rette for norsk produksjon. Det er viktig, men imidlertid ikke det viktigste i Mortens hode.

– Det viktigste er at vi har så bra varer at folk vil kjøpe dem. Så får vi se hva vi får til, det blir spennende!

Se brosjyrer og les mer om Lemkens jordarbeidingsredskaper her.
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
DSC02804
DSC02807
DSC02821
DSC02836
DSC02837
DSC02841
DSC02842
DSC02843
DSC02846
DSC02847
DSC02848
DSC02849
DSC02850
DSC02852
DSC02855
DSC02856
DSC02862
DSC02867
DSC02887
DSC02890
IMG_00071
IMG_01801
IMG_08911
IMG_15521
IMG_16301
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Administratoren Herbjørn Kolstad

Gjennom 30 år har entreprenøren fra Namdalseid skapt arbeidsplasser og en stor, økologisk matproduksjon.
Les mer

Verdifull læring av ubehandlet åker

Fridtjov Skjerve høster nyttig lærdom om gjødsla og plantevernmidlenes virkning.
Les mer

Hele Stod-bygdas såmaskin

Hør Åsmund Ystad fortelle om Stod Maskinlags nye Multiva Cerex.
Les mer

Ny såteknikk for bedre vendeteigsavlinger

Les mer

– Fine høstkornåkre, det varmer hjertet mitt

Møt planteprodusent Ole Morten Hagen, fra Brandval i Kongsvinger.
Les mer

Setter potet i rekordtørr jord: – Jeg har aldri opplevd det så heftig noen gang

Per Eivind Ellingsen har vært potetbonde siden 1989, og kan ikke huske en tørrere våronn – uten nevneverdig nedbør i sikte.
Les mer

En våronn hvor en har fått gjort ting til rett tid

Kjell Skuterud er fornøyd med grunnlaget som hittil er lagt for årets avlinger.
Les mer

Graving på dagtid, våronn til kvelds

Sander Auensen og faren Rune driver 700 dekar kornproduksjon, ved siden av at begge er engasjert i anleggsdrift.
Les mer

Høster årssikre avlinger i yterik Hedmarksjord

Bygg er «bankers» for Haakon Andreas Alm, som i år gjenintroduserer erter i vekstskifte.
Les mer

Grøfting, kalking og jordekantrydding – Svein går systematisk til verks

Vestby-bonden er svært opptatt av å legge et godt grunnlag for plantevekst.
Les mer

Pronto var et trygt valg for Svein Bovim

Verdsetter jevn oppspiring, fleksibilitet i gjødselplassering og god service.
Les mer

Jevn og fin oppspiring var avgjørende for såmaskinvalget

Trond Nystuen gjorde som kollegene i nabolaget, gikk for finsk såteknikk fra Multiva.
Les mer

Optimale forhold for direktesåing

Henrik Kjeldsen tar vare på spireråmen ved å direkteså.
Les mer

Fra 700 gram til 90 kilo per dekar gjennom sentrifugalprederen

Dave Eggum utnytter Bogballe-sprederen sin til det fulle.
Les mer

Allsidig kultivering gir gode resultater for Hans Kristian

Rakkestad-bonden harver fra 4 til 20 cm med Lemken Karat.
Les mer

Økonomen som fant veien til jordet

Kristian Skyvulstad hoppet av kontorjobben til fordel for våronn og snekring.
Les mer

Sprer risikoen med allsidig vekstskifte

Svein Holmøy gjør som med julebaksten, har 6-7 slag i vekstplanen.
Les mer

Én harving, så går vårhveten i bakken

Nils Olav Brandstorp Bekken forenkler jordarbeidinga med Lemken-kultivator.
Les mer

Sikrer næring til grovfôret med kløver, ku- og hønemøkk

Styrvoll Landbruksdrift sprer pelletert hønegjødsel med Bogballe.
Les mer

– Jeg lever av jobben i Østfoldkorn, men jeg lever for landbruket og gården

For Magnus Talberg handler det meste om korn, året rundt.
Les mer

Brødre med mangesysleri midt i Vestfolds grønnsakshage

Svein og Øystein Gudem har mange bein å stå på.
Les mer

Samarbeid gir halve maskinkostnaden

Hans Edvard og Thorbjørn driver hver sin gårdsdrift med felles maskinpark.
Les mer

– Det er artig å være i gang med våronna

Arne Gjerberg konstaterer at høstkornet står fint og at våronnforholdene er gode.
Les mer

Flotte såforhold gjør Jan Vidar optimistisk på 2022-sesongens vegne

Det kan ikke bli bedre, mener Vestfold-bonden, som er i gang med våronna.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no