Etter å ha lagt bak seg «det dårlige året», sikter Knut Harald Stabbetorp høyt for 2019-sesongen.
Stabbetorp gård, Skjeberg i Østfold
Gikk for gjenvalg
Til årets sesong gikk Stabbetorp sammen med en nabo til innkjøp av en ny gjødselspreder, og valget falt på en Bogballe L2 Plus.
– Vi hadde hver vår Bogballe fra før og det bare funker. En kjøper ikke det samme en gang til hvis en er misfornøyd, sier Stabbetorp med et smil.
– Det finnes ikke slitedeler på sprederen så vi er ikke så avhengig av oppfølging sånn sett, men hvis vi skal ha noen lokale maskinforhandlere, må en jo handle av dem, mener bonden, som valgte CF Maskin Skjeberg som leverandør.

Enkel å stille inn
Den tidligere sprederen hans hadde etter et hjemmesnekret påbygg akkurat plass til to 600 kilos storsekker, men da måtte sprederen tømmes helt for å få plass.
– Nå har jeg plass til tre sekker og det gir økt fleksibilitet.
Den gamle sprederen står fortsatt på gårdstunet, mens kompanjongens har skiftet eier.
– Den ble solgt på ti minutter, forteller Stabbetorp, som synes det var enkelt å komme i gang med den nye sprederen.
– Til sprederen fulgte det med en pose og vekt, som vi brukte til å gjennomføre en veiing hvor vi deretter satte innstillingene ut fra arbeidsbredde og gjødselslag. Da vi var ferdige passa det utrolig bra, smiler bonden.
Den nevnte veie-testen trengs riktignok ikke utføres hver gang, forklarer Ingar Høgmoen, produktsjef for Bogballe hos importør Norwegian Agro Machinery.
– Spredetabeller som angir veiledende innstillinger ligger på bogballe.com eller på en nedlastbar app til telefon og nettbrett. Veietesten er for å være 100 prosent sikker og kan være nyttig hvis du for eksempel skal spre et nytt gjødselslag som ikke står i spredetabellen eller skal spre fangvekster med gjødselvifta.
Yterikt jordsmonn

Sammen med kona Hilde driver Knut Harald 500 dekar dyrka mark, hvor 225 er planlagt med korn i 2019-sesongen og resten gras. I tillegg har de cirka 200 dekar beite, som kommer godt med til besetningen på 70 ammekuer. All kalv blir fôret fram, og i tillegg er det produksjon av kalkun på bruket hvor begge har sitt daglige virke.
Av de 225 dekarene med korn planlegges 110 av dem og sås med vårbygg, resten er Ellvis høsthvete fra i fjor.
– Det har vært 100 prosent overvintring hos meg, og høsthveten – den skal få maks! Ambisjonen er 900 kilo, erklærer en offensiv planteprodusent.
Det var da ikke dårlig til ambisjoner?!
– Det er kanskje litt mye, men 800 er nesten bare vanlig her i området. Det er ikke noe å skryte av. Noen har vært oppe i 1 000 kilo, og vi snakker mat.
Det er med andre ord liten tvil om den gamle sjøbunnen avler godt i Skjeberg-området, og selv i katastrofeåret i fjor fikk Stabbetorp det han omtaler som OK avling.
– Jeg klarte meg ganske bra i fjor, og fikk 400 kilo i snitt. Det er uten vanning, men vi har kjørt på husdyrgjødsel over flere år, og det blir litt mer liv i jorda av det.
Benytter sporfølger
Til å hjelpe seg med å «treffe rett» har Skjeberg-bonden i mange år benyttet en enkel GPS-basert sporfølger som hjelpemiddel. Den fargelegger i 12 meters bredde hvor traktoren har kjørt, og etter at ytterrunden er ferdig, gjenstår det kun å fargelegge det inni.
– Jeg slipper å ha med meg folk bortover på løkkene for å angi 12 og 12 meter, så det er et veldig bra hjelpemiddel.
I det den 2 050 liter store gjødselsprederen nærmer seg tom og en tur hjem for å fylle står for tur, sier vi farvel til bonden, og ønsker han lykke til videre med vekstsesongen.
– En må jo være positiv. Vi har hatt det dårlige året nå, smiler Skjeberg-bonden forhåpningsfullt.
SE VIDEO: Aktuelle tips fra Norsk Landbruksrådgiving Øst (NB: Facebook)
Les andre kundereferanser for Bogballe-gjødselspredere:
Bogballe M2W – Hans Oskar Gudim