Thor Arne startet å leie jord som 18-åring, nå driver han 2 300 dekar.
– Nå er det veldig bra til å være her på Eidskog. Overraskende tørt er det også, smiler Thor Arne Bjerknes, mens han konstaterer at avlingsregistratoren flere steder på jordet bikker 700 kilo per dekar.
Planteprodusenten på Søndre Rønningen gård driver 2 300 mål, hvorav 1 100 av dem er eid.
– Jeg har utvida arealet med leiejord, nydyrking og kjøp av jord når det har bydd seg anledninger. Strategien er å få ut så mye avling som mulig, med variert vekstskifte. Vi dyrker raps, ryps, havre, bygg og vår- og høsthvete.
(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)
Langt opphold midt i våronna
Sistnevnte fikk i mange områder av landet det for tøft i vinter, men på Eidskog hadde Thor Arne værgudene på sin side.
– Her i Glomdalsdistriktet klarte vel høsthveten seg best i hele kongeriket. Vi sådde 750 mål i fjor høst, og vi har sådd om 50 av dem. Så den har klart seg brukbart.
Og våronna her oppe, den ble både tidlig og sein?
– Ja, vi var egentlig tidlig ute til å være her. Sådde vel det første 27. april, men så hadde vi et opphold i 3,5 uke, så vi var ferdig sådd 7. juni.
Større avlinger
Jordsmonnet spenner fra sand og silt til lettleire og leire, og generelt ligger avlingsnivået i Eidskogen et sted mellom 300 og 350 kilo.
– Det er ikke mange år siden vi var fornøyd med 400 kilo. Har du 500 nå er du kjempefornøyd, men det bruker som regel å ligge rundt 450, oppgir Thor Arne.
Hva er oppskrifta da, på å klare å få høye avlinger?
– Nei, det er å følge med på nye sorter og prøve å gjøre ting i rett tid. Både med soppsprøyting, gjødsling og.. Ja, prøve å få gjort saker og ting til rett tid.
Et eksempel på Thor Arnes agronomiske vurderinger er at han nå skal skifte høsthvetesort fra Jantarka til Informer, men rådene for Informer er at den ikke takler så godt lett jord, derfor har han kjøpt inn Ozon til den letteste jorda.
Økt høstekapasitet med hybridtresker
All tresking tas hånd om av en CLAAS TUCANO 560, og når vi svinger innom mot slutten av august har allerede 500 mål vårkorn og en god del av de 700 måla med høsthvete kommet i hus. Alt tørkes og lagres for øvrig i eget anlegg, hvor alt er dimensjonert for de store volumene som kommer inn på kort tid.
– Siden vi kjøpte denne treskeren her har antallet tresketimer gått drastisk ned. Før lå vi på 170 til 200, nå ligger vi på rundt 120.
Og hvordan opplever du hverdagen som treskersjåfør?
– Det er helt annen verden. Mye bedre komfort i denne enn det var i MEGA’n, smiler Thor Arne.