Foran nybygd robotfjøs og gård kjøpt på det åpne markedet er Torjus Hetland sterk i troen på norsk landbruk.
– Fjøset er ikke ferdig før du har siloene. Når de bygde et båsfjøs, bygde de alltid med tårnsilo. Så når vi ikke har tårnsilo, så må du støpe vegger. Du er nødt til det, synes jeg hvertfall.
Unge, offensive Torjus Hetland er ikke selv fra gård, men i 2018 kjøpte han et melkebruk på det åpne markedet, og tre år etter stod et stort og nytt robotfjøs klart for innflytting. Nå er han og kameraten Andreas Svihus godt i gang med forberedelsene til bygging av plansiloer, et steinkast unna fôrbrettet.
– Jeg har god tro og det er veldig jilt. Om vi ikke har den beste økonomien, har vi det beste arbeidet. Det er det ikke tvil om, slår 22-åringen fast.
(Se videoreportasje nederst i artikkelen)
– Jeg har fått en fin hverdag i det nye fjøset, men det er jo dyrt. Så vi får håpe det går godt, smiler Torjus, som betalte ni millioner for fjøs og I-mek.
Slår 5 000 mål i året
Vi møter Torjus den første dagen i førsteslåtten, ute på leiekjøringsoppdrag med slåmaskinene han kjøpte til 2020-sesongen.
– Det ble litt leiekjøring etter at jeg kjøpte denne her. Jeg tror det blir cirka 5 000 mål i året. Det er ikke all verden, men jeg er fornøyd hvertfall.
På egne arealer samarbeider han med Andreas Svihus og Jarle Seldal om innhøstinga, og hver av dem eier hver sin nøkkelmaskin.
– Andreas kjøpte JAGUAR-en, så kjøpte jeg slåmaskinene også er det Jarle som har hjullasteren. Så har vi noen hengere som vi deler på, forklarer Torjus.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Et godt mijø rundt seg
Fjøset han har bygd på gården Midtgard i Søredalen er stort nok for å produsere 500 000 liter, men nå i etableringsfasen ligger produksjonen foreløpig på 300 000 liter. I tillegg kommer besetningen med ammekyr, som teller 37 mordyr.
– Jeg har alltid syntes landbruk er jilt. Jeg har bodd landlig til, og kompisene mine har snakka om at de skal bli bønder. Jeg har slekt også, som er bønder, så det er nok i den forbindelse at jeg selv ble bonde. Det er jo meningsfylt arbeid.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Eget grovfôrareal teller per i dag drøye 300 dekar, men med planer om å få dyrka opp mer areal, og ambisjon om å få tak i ytterligere leiejord, satser Torjus på å bli mer selvforsynt.
– Jeg kjøper en del rundballer nå, men håper jeg kan slutte med det en gang i tida. Så kan vi styre det sjøl, legge det i silo og styre kvaliteten på det. Hvis jeg kan kjøre snitteren på det er det billigere det, enn å kjøpe rundballer og betale for at noen skal presse det.
Fornøyd med den lokale CLAAS forhandleren
Gård og nybygd fjøs, det må også til noen maskiner for å drifte en gård, og til slåttearbeidet går det i CLAAS over hele linja hos Søredalen Graslag.
– Vi har samlerive fra CLAAS, som Andreas kjører med, og som han er fornøyd med. Så ble det jo JAGUAR, og da var det greit å kjøpe alt samme plassen synes vi. Torland Maskin er vi veldig fornøyd med, det føles veldig trygt å ha sesongutstyr hos de. Fordi de tar alltid telefonen når vi ringer, uansett. Det er nok Torland som gjør at vi har CLAAS, oppgir Torjus.
Og hvordan har slåmaskinene fungert hittil?
– Veldig godt. De slår veldig fint og med MOVE-opphenget følger den terrenget vanvittig godt.