Håvard Kirkhus og Siri Flaat ser ingen grunn til å bytte bort utmerket service fra AS Landmaskin og driftssikre redskaper fra CLAAS.
Haugen gård, Alstahaug kommune i Nordland
Med en loddrett fjellvegg i fjellformasjonen De syv søstre i nord og havet beliggende rett sør, driver Siri Flaat og Håvard Kirkhus melke- og kjøttproduksjon på øya Alsten i Nordland. Dette året skal det produseres 475 tonn melk og 25 tonn kjøtt, fra bruket hvor det nylig ble investert i en ny, stor flott driftsbygning.
(Artikkelen fortsetter under videointervjuet)
Tidlig førsteslått
Når vi besøker paret søndag 16. juni har det gått i ett hele helga, for med regn meldt mandag er flere hundre mål av førsteslåtten på vei inn.
– Vi slår 650 mål og håper vi skal få 1 800-2 000 ball. Ser vi på kalenderen så er vi forholdsvis tidlig på i år, 10-14 dager tidligere enn normalt, forteller Håvard.
Ambisjonen er å slå rundt skyting, men så er det ofte sånn at ambisjoner er en ting, mens værvarselet kan være noe helt annet.
– Det er været som ofte bestemmer, fastslår melkeprodusenten.
LES OGSÅ: Hotvedt Maskindrift velger CLAAS grasutstyr
Fornøyd med tett oppfølging
Graset slås med en CLAAS 3050 TC slepeslåmaskin, deretter prøver de å la det ligge å tørke minimum et døgn. Alt etter vær og forhold prøver de å oppnå rundt 30-35 prosent tørrstoff.
– Deretter raker vi det med en LINER 2600, også presser vi. Etter elleve sesonger med en ROLLANT 255 UNIWRAP, så ble det ny presse i år: en CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP. Så langt er vi kjempefornøyd, men det skulle egentlig bare mangle det, smiler Håvard fra traktorsete.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Det her er den fjerde CLAAS pressa vår, og vi har kun kjørt CLAAS siden vi begynte med rundballer. Årsaken til det var først tilfeldig, men etter årenes løp har vi vært utrolig fornøyd både med CLAAS, driftssikkerheten og ikke minst servicen og ettermarked på den lokale forhandleren. Det er derfor vi valgte CLAAS igjen, forklarer Håvard, før han gir et eksempel på servicenivået fra AS Landmaskin:
– På pressa vi kjørte i elleve sesonger, hadde vi det lengste avbrekket på fire timer. Det er vi utrolige fornøyd med!
LES OGSÅ: – I år må vi kjøre sakte, for det er store strenger
Korte vekstsesonger
Den nye pressa er utstyrt med bredplast, en løsning Håvard er spent på, ettersom det er lite erfaringer blant yrkesbrødre i området.
– Vi har først og fremst et håp om at en skal få enda bedre konservering, ved at du får enda tettere baller. Det blir kanskje lettere å svare på neste år, hvordan det slår til, men vi håper absolutt på at det skal bli enda bedre fôr!
Gårdbrukerparet har offensive planer for både kvantitet og kvalitet, men en kort sommer og vekstsesong skaper utfordringer.
– På vår gård har vi ambisjoner om å øke avlingsnivået ganske mye. Arbeid i enga, prøve nye arter, snu enga oftere, det er noe vi jobber med kontinuerlig for å øke avlingene, og for å få økt næringsinnhold og økt protein. Det her med at vi skal prøve å dyrke mest mulig norsk protein på norske råvarer, det tror jeg kommer for fullt framover. Så det er noe vi må prøve å ligge litt i forkant på.
LES OGSÅ: – Det skal ikke mange dagene til, før graset detter i kvalitet
I gjennomsnitt anslår han engene til å være 8-10 år gamle, et tall de ønsker å redusere, men ikke ned på 5-6 år.
– Det tror jeg ikke vi klarer, fordi da må vi snu opp mot en 150 mål i året, og det synes jeg vi har for kort sesong til å klare. Det har hvertfall vært vanskelig, forteller Helgelandsbonden.
Stor tro på framtida
I drifta har de mange involverte, noe som gir grobunn for optimisme hos 43-åringen.
– Vi er kjempeheldig og har mange rundt oss som er interessert i det vi holder på med. Nå er det meg og Siri som har tre gutter, som alle er innom fjøset stort sett hver dag. Også har vi jo en «kårkaill» som er aktiv i drifta ennå, også har vi han Erik som jobber her i 8-10 dager hver måned. I tillegg har vi en praktikant fra Ukraina nå i sommer. Det er noe vi har hatt de siste tolv årene, ungdommer fra andre europeiske land som har jobba hos oss. Det har vært veldig artig både på det faglige og det sosiale plan, og vi har fått masse venner rundt omkring i hele Europa.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Engasjementet smitter helt klart over på de tre sønnene, som naturligvis er en inspirasjonskilde for Håvard.
– Jeg er optimist både på vegne av norsk matproduksjon, spesielt på nord-norsk matproduksjon og norsk melkeproduksjon. Også er jeg optimist på vegne av NRF-kua, for jeg tror det er et fantastisk konsept. Det er ei bra klimaku, det er ei utrolig frisk, sterk og fruktbar ku, som jeg er utrolig stolt av!
– Og for min egen del som melkeprodusent på denne gården, er jeg ganske sikker på at det skal komme gårdbrukere etter meg, smiler Håvard, som selv tok over gården formelt i 2011.
LES OGSÅ: – Jeg er en type som liker å klemme til litt. Det er så deilig når det lykkes!