Familiebedriften Kjølstad Drift er først i Norge med direktesåmaskina Avatar.
– Nå kjører vi i cirka 8 km/t. Det er hovedsakelig for at såmaskina skal få tid til å skjære et spor, få lagt ned såfrø og så få lokka ned pent og pyntelig, sånn at såfrø blir lagt riktig.
Knut Arne Kirkeby Huseby er i en alder av 24 allerede en erfaren såpilot, og fra førersete i en 240 hesters Fendt skuer han bakover på en åtte meter bred såmaskin. For øvrig den første av sitt slag i Norge.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Ingen jordarbeiding – NoTill
– Så langt har vi kun positive erfaringer. Det er en veldig lettbetjent og fin maskin, forteller Knut Arne om direktesåmaskina HORSCH Avatar.
Dere har tidligere kjørt HORSCH Pronto, hvorfor byttet dere?
– Vi har lyst til å direkteså så mye det lar seg gjøre, og til det er Avatar en bedre maskin. Det er samtidig litt spennende, for vi begynte å bli så trygge på Pronto-en og vi går fra et system vi syntes fungerte.
(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)
Kan du forklare forskjellene mellom en Pronto og en Avatar?
– Pronto-en bestod av arbeidsrekker med doble skåler først, deretter et sett med gjødselskåler, en hjulrekke og så såaggregatet bakerst. Her har vi kun såskålene der vi samsår både såkorn og gjødsel i samme labben. Vi har ikke mulighet til forbearbeiding som vi hadde på Pronto-en, og det er nok noe vi kommer til å savne i de harva systemene. Med Avatar-en stilles det høyere krav til såbedet hvis en eventuelt må harve, men vi har kjørt den på noe stivere jord nå og vi ble egentlig overraska over hvor mye klump maskina egentlig knuste. Det skjærer seg gjennom, og dybdehjulene på labbene klarer å komprimere og knuse klump, så det ble et veldig fint såbed med mye finjord rundt frøet, vurderer Knut Arne.
Vifter ut ved store gjødselmengder
Dere ga slipp på noen av egenskapene Pronto-en hadde, for eksempel å legge gjødsla i samme rad. Hvordan legger dere opp ny gjødslingsstrategi?
– PPF-systemet med presis gjødselplassering på Pronto-en er en egenskap vi kommer vi til å savne. I år har vi kjørt en runde med gjødselsprederen først på høstrapsen, også har vi harva inn det i det øverste laget. Men det er ikke alle vekster som krever så mye nitrogen og næring som den gjør, så på høstkornet ser vi ikke det som noe problem. Nå kjører vi ut 20 kilo med gjødsel og 22,5 kilo såkorn. Det går ut i samme labben, og ifølge andre erfaringer skal ikke det være noe problem med tanke på sviing.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Presis sådybde
Den 48 centimeter store SingleDisc-skåla – som er selve kjennetegnet for Avatar – står i seks graders vinkel mot kjøreretningen og to graders vinkel vertikalt.
– Her er tanken at man skal gjøre så lite ugagn i jorda som mulig. Det er kun ei skål som løfter til side og opp jorda. Såfrø og gjødsel kommer ut her, og så sikrer det fjørbelasta hjulet jordkontakt før hjulet her til slutt kommer og lukker igjen, forklarer Knut Arne mens han viser på maskina.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Arbeidsdybde stiller man med en spak per labb, forover for dypere og bakover for grunnere. Fram til nå har vi kjørt rapsen på 1,8 cm og såkornet på 3,0 cm. Ved maks belastning og fullasta maskin vil du klare et labbtrykk på 350 kilo per labb, men det håper vi at vi slipper. Det vil tilsvare et labbtrykk på 200 bar, men stort sett ligger vi på et labbtrykk på 100 – 130 bar ved normal direktesåing.
Med autostyring og RTK-signaler slipper Knut Arne rattet så fort han kommer ut av vendeteigen, og selv såmaskina styrer da seg selv.
– Når vi kommer inn eller ut av vendeteigen styrer GPS’n såmaskina, så utmatinga stenger og åpner automatisk. Den maskina her har også seksjonskontroll i to firemeters seksjoner, slik at halve maskinen stenges av for å unngå dobbelsåing. Det er veldig fint hvis en kommer i lange kiler, argumenterer såpiloten, som for øvrig har alle de ulike skiftene lagret digitalt.
– Vi har lagra alle jordene våre og yttergrensene på dem. Når vi kommer inn på et nytt jorde starter vi bare å så inni, så sår vi vendeteigen til slutt. Eventuelt kan vi også harve opp vendeteigen om det er aktuelt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Mye areal skal sås til rett tid
At det ble to meter økning i arbeidsbredden fra Pronto til Avatar skyldes en kombinasjon av økning i arealet, sammen med at Avatar ikke gjør annet enn å så, og dermed er lettere å trekke.
– Tidsvinduene blir mindre og mindre, og da er det greit å ha kapasitet så en rekker å rå med det en skal, og kanskje litt til etter hvert. Per nå driver vi 4 050 mål sjøl, i tillegg til 730 mål som vi leiesår, -sprøyter og -gjødsler fast. Vi prøver å kjøre et variert vekstskifte med høsthvete, høstbygg, vårbygg, bønner, raps og forhåpentligvis etter hvert erter. Og de åra vi ikke har noe høstkorn på jorda, prøver vi å snike inn noen fangvekster. Både for å binde næring til jorda, bedre jordstruktur og få inn mer organisk materiale i jorda, forteller Knut Arne.