Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Positive erfaringer etter debutsesongen med HORSCH Avatar

Denne artikkelen stod på trykk i AgroNytt HORSCH-spesial 2020. Les hele magasinet digitalt i bunn av artikkelen.

Familiebedriften Kjølstad Drift er først i Norge med direktesåmaskina Avatar.

– Nå kjører vi i cirka 8 km/t. Det er hovedsakelig for at såmaskina skal få tid til å skjære et spor, få lagt ned såfrø og så få lokka ned pent og pyntelig, sånn at såfrø blir lagt riktig.

Knut Arne Kirkeby Huseby er i en alder av 24 allerede en erfaren såpilot, og fra førersete i en 240 hesters Fendt skuer han bakover på en åtte meter bred såmaskin. For øvrig den første av sitt slag i Norge.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Ingen jordarbeiding – NoTill

– Så langt har vi kun positive erfaringer. Det er en veldig lettbetjent og fin maskin, forteller Knut Arne om direktesåmaskina HORSCH Avatar.

Dere har tidligere kjørt HORSCH Pronto, hvorfor byttet dere?

– Vi har lyst til å direkteså så mye det lar seg gjøre, og til det er Avatar en bedre maskin. Det er samtidig litt spennende, for vi begynte å bli så trygge på Pronto-en og vi går fra et system vi syntes fungerte.

(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)

UNG SÅPILOT: Knut Arne Kirkeby Huseby gir HORSCH Avatar gode skussmål for presis såfrøplassering og enkel betjening.

Kan du forklare forskjellene mellom en Pronto og en Avatar?

– Pronto-en bestod av arbeidsrekker med doble skåler først, deretter et sett med gjødselskåler, en hjulrekke og så såaggregatet bakerst. Her har vi kun såskålene der vi samsår både såkorn og gjødsel i samme labben. Vi har ikke mulighet til forbearbeiding som vi hadde på Pronto-en, og det er nok noe vi kommer til å savne i de harva systemene. Med Avatar-en stilles det høyere krav til såbedet hvis en eventuelt må harve, men vi har kjørt den på noe stivere jord nå og vi ble egentlig overraska over hvor mye klump maskina egentlig knuste. Det skjærer seg gjennom, og dybdehjulene på labbene klarer å komprimere og knuse klump, så det ble et veldig fint såbed med mye finjord rundt frøet, vurderer Knut Arne.

SAMSÅR: Avatar leveres med og uten mulighet for gjødseltildeling. I G&F-versjonen (grain & fertilizer) blåses både såfrø og gjødsel bak til fordelerhuset, før det sammen fordeles videre og ned i sålabben. Det er uproblematisk å så inntil 30 kilo gjødsel.

Vifter ut ved store gjødselmengder

Dere ga slipp på noen av egenskapene Pronto-en hadde, for eksempel å legge gjødsla i samme rad. Hvordan legger dere opp ny gjødslingsstrategi?

– PPF-systemet med presis gjødselplassering på Pronto-en er en egenskap vi kommer vi til å savne. I år har vi kjørt en runde med gjødselsprederen først på høstrapsen, også har vi harva inn det i det øverste laget. Men det er ikke alle vekster som krever så mye nitrogen og næring som den gjør, så på høstkornet ser vi ikke det som noe problem. Nå kjører vi ut 20 kilo med gjødsel og 22,5 kilo såkorn. Det går ut i samme labben, og ifølge andre erfaringer skal ikke det være noe problem med tanke på sviing.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GROVE RØTTER: Rapsplanta har en imponerende pålerot som bidrar godt til jordstrukturen.

Presis sådybde

Den 48 centimeter store SingleDisc-skåla – som er selve kjennetegnet for Avatar – står i seks graders vinkel mot kjøreretningen og to graders vinkel vertikalt.

– Her er tanken at man skal gjøre så lite ugagn i jorda som mulig. Det er kun ei skål som løfter til side og opp jorda. Såfrø og gjødsel kommer ut her, og så sikrer det fjørbelasta hjulet jordkontakt før hjulet her til slutt kommer og lukker igjen, forklarer Knut Arne mens han viser på maskina.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NOTILL: Såaggregatet består av en stor skråstilt skål med et bredt dybdehjul ved sin side. Skåla snitter en fure til såkorn og gjødsel, som senere pakkes igjen med det bakre pakkehjulet. Et lite plasthjul foran pakkehjulet sikrer god jordkontakt for frøet, og resultatet er at man sår uten jordarbeiding – såkalt NoTill.

– Arbeidsdybde stiller man med en spak per labb, forover for dypere og bakover for grunnere. Fram til nå har vi kjørt rapsen på 1,8 cm og såkornet på 3,0 cm. Ved maks belastning og fullasta maskin vil du klare et labbtrykk på 350 kilo per labb, men det håper vi at vi slipper. Det vil tilsvare et labbtrykk på 200 bar, men stort sett ligger vi på et labbtrykk på 100 – 130 bar ved normal direktesåing.

Med autostyring og RTK-signaler slipper Knut Arne rattet så fort han kommer ut av vendeteigen, og selv såmaskina styrer da seg selv.

– Når vi kommer inn eller ut av vendeteigen styrer GPS’n såmaskina, så utmatinga stenger og åpner automatisk. Den maskina her har også seksjonskontroll i to firemeters seksjoner, slik at halve maskinen stenges av for å unngå dobbelsåing. Det er veldig fint hvis en kommer i lange kiler, argumenterer såpiloten, som for øvrig har alle de ulike skiftene lagret digitalt.

– Vi har lagra alle jordene våre og yttergrensene på dem. Når vi kommer inn på et nytt jorde starter vi bare å så inni, så sår vi vendeteigen til slutt. Eventuelt kan vi også harve opp vendeteigen om det er aktuelt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OVERSIKTLIG: Med såmaskina på egen terminal og traktorhydraulikk og GPS på en annen får Knut Arne god oversikt. Maskina er for øvrig utstyrt med seksjonskontroll og er klargjort for variabel tildeling.

Mye areal skal sås til rett tid

At det ble to meter økning i arbeidsbredden fra Pronto til Avatar skyldes en kombinasjon av økning i arealet, sammen med at Avatar ikke gjør annet enn å så, og dermed er lettere å trekke.

– Tidsvinduene blir mindre og mindre, og da er det greit å ha kapasitet så en rekker å rå med det en skal, og kanskje litt til etter hvert. Per nå driver vi 4 050 mål sjøl, i tillegg til 730 mål som vi leiesår, -sprøyter og -gjødsler fast. Vi prøver å kjøre et variert vekstskifte med høsthvete, høstbygg, vårbygg, bønner, raps og forhåpentligvis etter hvert erter. Og de åra vi ikke har noe høstkorn på jorda, prøver vi å snike inn noen fangvekster. Både for å binde næring til jorda, bedre jordstruktur og få inn mer organisk materiale i jorda, forteller Knut Arne.

Besøk HORSCH sin hjemmeside for å se brosjyre og lese mer om HORSCH Avatar.
Få tilbud på HORSCH Avatar

HORSCH Avatar SD

■ Arbeidsbredde (m): 3 til 8
■ Tankkapasitet (l): 3 800 til 5 000
■ Labbtrykk (kg): Inntil 350
■ Radavstand (cm): 16,7
■ Såskål Ø (cm): 48
■ Dybdehjul Ø (cm): 40
■ Lukkehjul Ø (cm): 33
■ Arbeidshastighet (km/t): 6 – 15
■ Trekkraftbehov (hk): 125 til 270
■ Oljebehov (l/min): 35 – 45
■ Egenvekt (kg): 3 620 til 7 000

Få tilbud på HORSCH Avatar

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}