Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Premium kombinasjonsvogn fra CLAAS

CLAAS CARGOS 8300 leverer finkuttet gras ned til 38 millimeters lengde, samtidig som den byr på effektiv innhøsting takket være en rekke finesser.

CLAAS har utviklet og produsert lessevogner i Bad Saulgau siden 1965. Vognene leveres i dag i et stort utvalg, med lasterom fra 28 til 51 kubikkmeter (DIN). I 2018-sesongen kjørte vi demo med CARGOS 8300, den minste av CARGOS modellene i 8000-serien, med 30 kubikkmeter (DIN) kapasitet. Se video under:

Kombinasjonsvogner

Både CARGOS 8000 og storebror 9000 er flerbruksvogner, hvor hele kutteaggregatet enkelt og raskt kan demonteres, slik at man får en ren avlesservogn for eksempelvis flis, finsnittet grovfôr eller mais. Når man derimot har påkoblet og benytter kutteaggregatet, oppnår man en meget god kutting, ved hjelp av 40 vendbare kniver.

Teoretisk kuttelengde med 40 kniver er 38 millimeter.

EFFICIENT FEEDING SYSTEM (EFS) får pickup, rotor og bunnkjede til å jobbe sammen. Pick up-en drives hydraulisk, en fordel med tanke på blokkering, hvor rotoren da kan jobbe uavhengig. Arbeidsbredden er 2,00 meter, og pick up-en kan ved behov leveres med et ekstra, midtstilt dybdehjul for desto bedre marktilpasning. De fem tinderekkene gir stor kapasitet, og krever lite effekt. Den beskjedne diameteren gjør det lett å plukke også kort og vått materiale fra bakken.

Brukervennlig og holdbart

Fra pick up-en føres avlingen over 13 små overgangsplater til rotoren. Rotoren har en bredde på 1 580 millimeter og en diameter på hele 860 millimeter, og er bygd opp med ni skrueformede tinderekker med 22 millimeter brede medbringere.

Medbringerne er skrudd fast i rotoren i tre segmenter, så blir det skade på en er det enkelt å bytte ett segment, framfor en hel rotor. Når graset kommer inn under og passerer opp i bakkant av rotoren, føres graset forbi 40 dobbeltsidige kniver, som gir en teoretisk snittelengde på 38 millimeter.

Hele knivbrua er hengslet og kan svinges ut med hjelp av hydraulikksylindre. I kombinasjon med at den fremste halvmeteren av bunnbelte kan vinkles rett ned, får man ypperlig plass for å utføre vedlikeholdsarbeid. Knivene er for øvrig av svært god kvalitet, og de er alle sikret mot fremmedlegemer, hvor utløsermomentet kan tilpasses forholdene.

Lasteautomatikk

OPERATOR er en enkel men brukervennlig terminal.

Lastinga gjøres mest effektivt med CLAAS sin unike lasteautomatikk, hvor følere rundt på vogna bidrar til fulle lass – uten manuell innstilling. Allerede i innmatingen sitter det en belastningsføler som registrerer momentet i innmatingen. Når graset deretter samles opp i fremkant av vogna, treffer det etter hvert den hydrauliske framlemmen der en vinkelsensor gir beskjed til bunnbeltet om å starte. I det sensoren i bakluka til slutt gir signal om at det graset trykker på der, får fører beskjed om at vogna er full. Av betjening kan man for øvrig velge mellom den enkle OPERATOR terminalen, den mer avanserte fargeterminalen COMMUNICATOR II eller ISOBUS-styring.

Lavt effektbehov

Det nevnte EFS-innmatingssystemet gjør at CARGOS har et lavt kraftbehov, vi anslår eksempelvis at 150 hestekrefter er nok for CARGOS 8300, men dette vil selvsagt avhenge av terreng. Det nedsenkbart gulv i framkant, gjør at graset ikke skal gjennom en bratt og trang kanal rett over rotoren. En annen viktig faktor ved CARGOS er at den hele veien laster i horisontal bane, slik at belastningen holdes jevn på aksler og bremser, og øker vognas levetid. Både innmatingskanal og lasterommets horisontale bane bidrar til å redusere effektbehovet betydelig, samt redusere drivstofforbruket.

Effektiv lossing

Under lossing er baklukas åpningsvinkel justerbar, nyttig om takhøyde er en begrensning. Bunnbeltet drives hydraulisk, av motorer som ligger beskyttet inne i den kraftige C-profilen vogna er bygget på. På CARGOS 8000 er drifta ensidig, mens på CARGOS 9000 er den tosidig.

Medbringerne på bunnbeltet er utformet slik at de legger seg horisontalt, og slipper lasten lett. Om ønskelig kan CARGOS også leveres med doseringsvalser, for rask lossing og et meget jevnt sprederbilde. Bunnen består av 3 millimeter varmforsinket stål, noe som gjør vogna takler mange ulike materialer, alt fra talle til flis.

Auto-innstillinger på draget

CARGOS 8000 leveres med hydraulisk fjøring på draget som standard, og alle modellene har en overdimensjonert løftesylinder som letter kjøringen i siloer eller bratt terreng. I terminalen kan draget stilles inn i ulike stillinger: lasting, transport og vending/lossing. Disse auto-funksjonene fungerer også i sammen med hev og senk av pick up-en.

Kraftig drivlinje

CARGOS leveres med dobbel vidvinkel kraftoverføringsaksel som standard, og følger vi drivlinja videre sitter det smatrekobling med 1 800 Nm på vognsiden. Denne sørger for å beskytte vognas drivlinje, selv om den belastes hardt. En overdimensjonert hovedgirkasse fører kraften videre til et vidvinkelgir med tannhjul i oljebad. Denne konstruksjonen gjør det enkelt å montere og demontere lesse- og kutteaggregatet.

Store, brede hjul

Selve understellet er et modulbasert, sammenskrudd rammekonsept. Det gir en vesentlig lavere vekt enn vanlig boggikonstruksjoner. Konstruksjonen gjør at ulike modeller kan leveres med tandemakslinger med 18 eller 20 tonn last, eller tridemaksel med 27 eller 30 tonn. Alle modellene kan leveres med styring av bakre aksel, og med ISOBUS-terminal kan man få automatisk låsing når man rygger. Dekkutrustningen på CARGOS 8300 er inntil 800-hjul på 26,5 tommers hjul, mens de større modellene får plass til 30,5 tommers hjul. De store dekkene på 26,5’’ og 30,5’’ gir vognene et lavt marktrykk og god flyteevne på bæresvake underlag. Egenvekta for CARGOS 8300 er 9350 kilo med standard utstyr.

Av ekstrautstyr finnes blant annet hydraulisk fjøring av akslinger (mekanisk er standard), veieceller (forutsetter hydraulisk fjøring av akslene), kamera og en lyspakke på totalt 11 LED-lys. Ta kontakt med din CLAAS forhandler for å skreddersy en CARGOS etter dine behov!

Se brosjyre og les mer om CLAAS CARGOS her.
DSC03115
DSC03116
DSC03118
DSC03119
DSC03122
DSC03123
DSC03143
DSC03145
DSC03152
DSC03156
DSC03162
DSC03163
DSC03165
DSC03173
DSC03175
DSC03182
DSC03185
DSC03192
DSC03196
DSC03200
DSC03203
Be om tilbud på CLAAS CARGOS

Be om tilbud på CLAAS CARGOS

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 17. mars 2023

Slik er hverdagen for fresesjåførene på Hardangervidda

Møt Karoline og Oddbjørn, som kjører hver sin CLAAS XERION 5000.
Les mer

Publisert: 13. september 2022

Multiva introduserer nye såmaskinmodeller

Nå kommer Cerex og Forte i to nye utgaver, med mange spennende nyheter.
Les mer

Publisert: 22. juni 2022

Solide og driftssikre samleriver fra CLAAS

Bli med produktsjef Hans Andreas på en gjennomgang av torotors samleriver fra CLAAS.
Les mer

Publisert: 14. juni 2022

Gode tips til rengjøring av tresker

Treskerkontrollør’n Ragnar Lensberg deler sine beste råd og tips.
Les mer

Publisert: 5. juni 2022

Frontslåmaskiner for krevende, norske forhold

Bli med produktsjef Hans Andreas på en grundig presentasjon av DISCO MOVE.
Les mer

Publisert: 24. mai 2022

Se våre nye videoreportasjer

Bli med rundt til dyktige gårdbrukere over det ganske land, og hør om strategier for gårdsdrift og maskininvesteringer.
Les mer

Publisert: 9. april 2022

Lastemaskiner for et hvert behov

Etter introduksjonen av Liebherr-samarbeidet ankom et helt nytt produkt i CLAAS sortimentet, nemlig hjullastere.
Les mer

Publisert: 9. april 2022

Hemmeligheten bak ROLLANT UNIWRAP

UNIWRAP navnet dukket opp ved årtusenskiftet, og siden den gang har mer enn 1 000 eksemplarer kommet til Norge. Men hva kjennetegner egentlig den svært populære kombipressa? Det får du svaret på her.
Les mer

Publisert: 7. april 2022

Presisjon på et nytt nivå

HORSCH Leeb CS setter nye standarder for trepunktsmonterte sprøyter.
Les mer

Publisert: 7. april 2022

Slik fungerer PrecisionSpray fra HORSCH

Bli kjent med pulseringsteknikken som inkluderer kurvekompensering.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no