Tron Anders Strømstad er ikke bare en dyktig selger hos Østfold Traktor AS, han er også en erfaren Bogballe-bruker med rikelig av produktkunnskap. I denne videoen tar han deg med på en grundig gjennomgang av nye M35W, en gjødselspreder med god kapasitet, nøyaktig spredebilde og enkel betjening!
En gjengivelse av videoens budskap i tekst-form følger her:
Fokusert på ett produkt
Bogballe er en dansk produsent av gjødselspredere, som driver utelukkende med spredere. I fjor kom dem med en ny M-serie, som har to utgaver: Base og Plus. Base er 2,40 meter bred og har grunnbeholder på 1 250 liter. Plus-maskinen, den som vi har bak oss nå, har grunnbeholder på 1 800 liter og er 2,90 meter bred. Vi har satt på påbygg på denne sprederen her, til 3 300 liter. Det vil si at vi fyller enkelt fem sekker. Maks lasta på en M35 Plus er 3 500 kilo.
Større kapasitet
Styres av GPS-signaler
Den sprederen her er en ISOBUS-maskin, det vil si at du kan bruke en ISOBUS-terminal for å styre sprederen. Vi kjører nå med en Trimble TMX 2050-skjerm, og har kobla sprederen i bak på traktoren. Vi får da seksjonsstyring med start og stopp på vendeteig og sånne ting, og det styrer helt av seg selv ved hjelp av GPS-signaler.
Vet vekta selv
En annen ting som er fint her, er at det er veieceller på maskin. Da vet jeg hele tida hvor mange kilo jeg har i maskinen, og når den er tom. Du sparer deg for mye jobb når det gjelder dreieprøve.
Seksjonsstyring fungerer på den måten at vi kjører én runde rundt jordet først, slik at vi får lagt opp ei grense. Etter det kjører vi fram og tilbake inni, og når vi kommer i kiler da, så vil gjødselsprederen begrense mengden og flytte spredebildet over til den aktuelle siden. Vi har alltid lik åpning på begge sider, og det gjør at maskinen er tom jevnt på begge sider uansett, så lenge du har fylt jevnt.
Fire ganger overlapp
En annen ting og er at det er veldig enkelt å stille inn maskinen. Du har 75 centimeter fra grøden til og til skivene, også er det vinkelen på maskin i forhold til traktoren. Og da er det egentlig bare å kjøre. Det eneste å huske på er at vi reduserer turtallet på vendeteigen. Eksakt turtall finner du i spredetabellene til Bogballe, for det kjører dem tester på hvert år. Både all gjødsla til Yara, men også alle andre vanlige gjødseltyper ligger der standard.
Så det er de tre tinga du må huske på. Hvis du ikke har maskin med veieceller, så må du enten ta dreieprøve eller legge inn et forholdstall, som Bogballe har lagt på hjemmesida si, eller appen.
Ingen justeringer på vingene
I forhold til arbeidsbredder er det ikke noen justering på vinger. Man har vinger med gitt arbeidsbredde, og på den maskinen her sitter det vinger som går ifra 20 til 24 meter. Så lenge du holder deg innafor det området, så er det ikke noe justeringer på vinger. Så det er trygt og lettvint.
At hver skive kaster 180 grader, og dem kaster da mot hverandre, så vil det gjøre at spredebildet kommer veldig nærme traktoren. Når vi ser ut gjennom vinduet her, ser vi at gjødsla går veldig ut på sida. Gjødsla havner hele veien veldig nærme traktoren. Da blir det optimalt i kupert terreng.
Vet hvor mye mer en kan kjøre
Fordeler ved å fylle er jo at vi har en stige på begge sider, så en står trygt og fint ved siden av. Da er det ikke noe problem å komme til sekken og få tømt ordentlig. Som tilleggsutstyr får man også hydraulisk presenning, som vi kjøre opp og igjen både på skjermen på traktoren og inne i hytta.
Klar for nye 60 mål
Nå har vi fylt på gjødsel, og da ser vi at føre påfyllinga så hadde vi 78 kilo, og etter påfylling så har vi 2 447 totalt. Altså har vi fylt på 2 369 kilo. Da trykker vi «enter» der, og nå ser vi at vi kan kjøre 61 mål, eller 2 548 meter. Og fordelen med det her nå, er at du kan sitte å følge med på draga på jordet, så du hele tida får fulle drag. Og at du kan få maskin så tom som mulig, for å få i så mye som mulig, eller holde vekta på maskinen og traktoren så lav som mulig.
Nå sitter vi som sagt og kjører en ISOBUS-spreder, og den kan du jo få i forskjellige størrelser. Du kan også få med annen type betjening. Egne styrebokser, så du ikke trenger å ha noe som helst elektronikk på traktoren. Eller du kan få med hydraulisk opp og igjen, at du kjører start og stopp med et tipputtak. Så det er spredere i alle fasonger og varianter, i forhold til ønsker og behov, og åssen traktor du har.
Enklere å rengjøre
På den nye maskinen er det helt andre profiler her, som er knekt på den måten at det samler seg ikke gjødsel på baksida, på samme måten som det det gjorde på den gamle serien. Det er framskritt! Også har vi og en mulighet til å ta ut sikkerhetsdeksler ut på sidene. Det gjør det at vi kommer til enklere under maskinen. Det er en stor fordel, med tanke på at det blir noen timer med rengjøring på en gjødselspreder i løpet av året.
Vedlikehold er viktig for lang levetid
Det som er viktig for en spreder, det er å bli vaska ordentlig ren etter bruk. At den ikke settes bort med noen rester av gjødsel eller sånne ting. Også er det sikkert mange meninger, men jeg synes det er fint å ha på litt halvblanding av olje og diesel når den er tørr. Så han står med det til neste gang han skal brukes. Smørepunkter er kraftoverføringsaksel også er det på omrørerne oppi beholderen. Dem skal smøres et par pump, et par ganger i sesongen.
Liten avstand til skivene
På Bogballe-spredere er det veldig liten avstand mellom nedslippet fra kassa og ned til skiva. Det gjør at når du kjører i sidehelling og kupert terreng, så er dropp-punktet ned på skiva, mye mer presist, enn om det hadde vært større avstand. Det er en stor fordel!
Svaret finner du digitalt
Når vi skal i gang med kjøring er det kjapt å komme igang. Vi har en app på telefon, som heter Bogballe Spread Chart. Der velger vi modell, M35W. Deretter velger vi at det er elektrisk åpning/stenging. Neste er da de forskjellige åpningene vi prata om i stad, som vi kan velge under på sprederen. Og nå har vi kjørt på MAX+.
Deretter velger vi gjødseltype, så skriver vi her for eksempel 20-4-11. Og velger Yara Glomfjord, granulert. Vi setter inn arbeidsbredde, og vips så har vi en enkel spredetabell. Det vi får opp her da er at vi skal kjøre på 425 omdreininger på kraftuttaket på vendeteigen. Også skal vi kjøre 540 omdreininger i vanlige drag innpå jordet. Så ser vi her at vi skal ha en vinkel på gjødselsprederen på minus 2 grader. Og da er det egentlig bare å tute og kjøre!
Kontakt din Norwegian Agro-forhandler
Da er vi ferdige. Vi har gjødsla, vi har vaska og vi har sett over at alt er i orden. Så da er det bare å parkere sprederen, og ønske alle lykke til med kommende våronn og vekstsesong!
Ønsker du ny gjødselspreder, så er det bare å ta kontakt med din lokale Norwegian Agro-forhandler. Så er det spredere på lager, og folk som kan hjelpe til å finne riktig spreder til ditt behov.
SE VIDEO: Aktuelle tips fra Norsk Landbruksrådgiving Øst (NB: Facebook)
Kundereferanser Bogballe-gjødselspredere:
Bogballe L2 Plus – Knut Harald Stabbetorp
Bogballe M2W – Hans Oskar Gudim