Med god utnyttelse av husdyrgjødsla og tidlig slått blir grovfôrandelen i melkeproduksjonen høy.
– Kraftfôr er den største utgiften jeg har. Samtidig har jeg gode ressurser på gården, og da tenker jeg at de ressursene som jeg har med gras, de må jeg nytte best mulig for å skape et optimalt fôr. Da blir det og en god økonomi, kuene lever «jysla» godt på gras, og så tror jeg og at det må dyrkes godt gras i hele Norge.
Jan Bjorland fra Hå kommune på Jæren gjør seg ferdig med årets førsteslått allerede før vi skriver juni. Med raigras satser han nemlig på fire slåtter, og en tidlig førsteslått lover godt for at grovfôrandelen i fôrrasjonen skal bli høy, også kommende år.
Til gården hører 115 mål, men i tillegg leier Jan en del jord for å få nok både fôr og spredeareal.
– For meg er melkeku og gris jevnstore produksjoner. Jeg har 400 tonn i melkekvote og en avlsbesetning av svin.
Hør Jan fortelle mer om gårdsdrifta i vår AgroNytt-reportasje:
(Se stort bildegalleri under videoreportasjen)