Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Sikrer nordmenn kålrot til pinnekjøttsesongen

Bli med på kålrotopptaking hos familien Aarsland, som har produsert Nordens appelsin i 40 år.

Lundsrud gård, Eidsberg i Indre Østfold

Fra tre kilo såfrø til flere hundre tonn ferdig vare. Det er matematikken i kålrotproduksjonen hos familien Aarsland i Eidsberg i Indre Østfold. På Lundsrud gård driver de allsidig gårdsdrift med både kylling, geiter, korn og honning, i tillegg til nevnte kålrotproduksjon.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Arbeidskrevende

Tidlig i oktober, på en solrik og flott høstdag, besøker vi familien midt i innhøstinga.

– Å høste i oktober er normalen. Vi vil at det skal bli litt kjølig og at kålrota skal modne, før vi legger den på lager. Hvis du tar den for tidlig får du dårligere lagringsevne, forteller Petter Aarsland, som sier de har som mål å være ferdig til 20. oktober hvert år.

Arealet med kålrot ligger årlig på 80 til 100 dekar, i tillegg dyrker familien 500 dekar med korn. Kålrota sår han i midten av mai, deretter varierer det veldig fra sesong til sesong hvor arbeidsintensiv videre oppfølging blir. Blant annet benyttes duk på hele arealet i løpet av vekstsesongen.

– Det kan være en del manuelt arbeid med tynning og luking, for vi har ikke plantevernmidler til ugraset, som rydder helt opp. Så det er veldig varierende fra år til og, hvordan man treffer med sprøytinga og såtidspunkt. Er du heldig klarer du lage falske såbed, men det er ikke noe vi får til hvert år..

– Det er ikke noe rett-fram-produksjon. Det er utfordrende og spennende!

Gjennomsnittlig avling i år

I gjennomsnitt sier kålrotprodusentene seg fornøyd med en gjennomsnittsavling på tre tonn per dekar, men dette varierer selvsagt mye fra sesong til sesong.

– Du kan være nede i to tonn og du kan være oppe i fem tonn, hvis du har gode år.

Og hva er inntrykket av årets avling?

– Det er midt på treet. Vi forventer rundt tre tonn, og det er vi brukbart fornøyd med.

Stabil norsk produksjon

Kålrota, eller Nordens appelsin som den også omtales om, er nøysom med hvor den produseres. Det er hvert fall erfaringa til Petter, som viderefører produksjonen som hans foreldre startet med.

– Kålrot er ganske takknemlig, for den kan du ha på områder som er uegna til andre grønnsaker. Jeg får penere fasong på litt tyngre jordtyper, og det er nok litt derfor vi driver med kålrot her. Det er ikke så mange andre grønnsakstyper som er egna.

I Norge spiser vi 10-12 000 tonn kålrot i året, og for mange er det sammen med pinnekjøttet til jul, at mange inntar den tradisjonsrike rotgrønnsaken.

– Det er pinnekjøttet som bidrar til å holde oppe volumet på kålrot. Og pinnekjøttet har bredd om seg en del, og da skal man jo ha kålrotstappe til pinnekjøtt, slår Petter fast.

Kraft og komfort

Deler av intervjuet gjør vi mens Petter kjører tur/retur gården med henger på henger med kasser fylt av kålrot. Foran hengeren benytter han en CLAAS ARION 460, en traktor han kjøpte ny i fjor.

– Jeg kjøpte den første CLAAS traktoren i 2013, en ARION 430, som jeg brukte fram til 2021. Jeg var fornøyd med den, og da var det naturlig å bytte i en annen CLAAS. Jeg fikk prøve den her, og det er et steg opp, for her har jeg fjøring på både framakselen og hytta. Det er den største forskjellen, også er denne litt sterkere.

Jeg hadde ikke kjøpt en CLAAS til, hadde jeg ikke vært fornøyd med den andre. Jeg har aldri hatt mye tull, og hvis det er noe er det bra verksted hos Østfold Traktor i Rakkestad. Så jeg har bare gode erfaringer, oppsummerer Petter Aarsland.

Videre trekker han fram at kjørekomforten er god, selv om det ikke er blant de største traktorene på markedet.

– Dette er «bare» en firer, men det som var litt viktig for meg, var å ha en allround-traktor som ikke er for tung. Samtidig er det relativt mye hestekrefter per kilo traktor, så jeg synes den går bra.

Fra venstre: Edvin Aarsland, Anne Lysaker, Stina Aarsland og Petter Aarsland.

Neste generasjon er med

Selv er Petter heltidsbonde, mens kona Stina jobber både på gården og i annet arbeid utenom. Sammen har de to sønner, hvor den eldste hadde tatt høstferie for å være med i opptakinga.

– Vi har to sønner, og han eldste sier han har lyst til å ta over drifta. Om han vil drive som heltidsbonde får tiden vise, men har hvert fall muligheten, smiler Petter, som planlegger gårdsoverdragelse når han fyller 62.

Se brosjyrer og les mer om CLAAS ARION 400 her.
default
default
default
default
default
default
default
DSC05392
DSC05393
DSC05394
DSC05395
DSC05398
DSC05400
DSC05401
DSC05404
DSC05405
Jeg hadde ikke kjøpt en CLAAS til, hadde jeg ikke vært fornøyd med den andre. Jeg har aldri hatt mye tull, og hvis det er noe er det bra verksted hos Østfold Traktor i Rakkestad. Så jeg har bare gode erfaringer.
DSC05408
DSC05409
DSC05410
DSC05413
DSC05415
DSC05419
DSC05425
DSC05428
DSC05434
Få tilbud

Visste du at..
– Vi i Norge produserer kålrot på 4 500 dekar
– Snittavlinga i norsk kålrotproduksjon ligger på 2 400 kilo per dekar
– Hver nordmann spiser i snitt 2,24 kilo kålrot per år
– Produsentpris i uke 40 var rett over 10 kroner kiloen.

Kilde: SSB-tall 2017-2021

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 17. mars 2023

Slik er hverdagen for fresesjåførene på Hardangervidda

Møt Karoline og Oddbjørn, som kjører hver sin CLAAS XERION 5000.
Les mer

Publisert: 8. mars 2023

I hundegang over Hemsedalsfjellet

Bli med Jaran Skårheim på nattskiftet i CLAAS XERION 5000.
Les mer

Publisert: 28. februar 2023

Trofast tjener siden 1981

Ingar Karlsrud får kornet i hus med CLAAS CONSUL.
Les mer

Publisert: 7. oktober 2022

Sikrer nordmenn kålrot til pinnekjøttsesongen

Bli med på kålrotopptaking hos familien Aarsland, som har produsert Nordens appelsin i 40 år.
Les mer

Publisert: 18. september 2022

Øko-rapsgründeren Thorbjørn Lund traff blink med årets avling

Få et innblikk i hvordan Degernes-bonden lykkes med økologisk planteproduksjon.
Les mer

Publisert: 4. september 2022

Børgin Maskinlag feirer 20 årsjubileum med ny «trøsk»

Investerte i Trøndelags første CLAAS TRION 530 MONTANA
Les mer

Publisert: 4. september 2022

Kjøpte brukt tresker usett: – Det angrer jeg ikke et sekund på

Stein Arne Benum fant treskeren han ville ha i Bondebladet.
Les mer

Publisert: 3. september 2022

God grøftetilstand, rett PH og ny teknologi er Øyvinds oppskrift for suksess

Inderøybonden varierer tildelinga av både såfrø og gjødsel og har en stor interesse for jordas tilstand.
Les mer

Publisert: 2. september 2022

Sprer risikoen med mange produksjoner

Toten Bær og Grønt produserer alt fra jordbær og neper til korn og egg.
Les mer

Publisert: 31. august 2022

Stødig innhøsting i skakke bakker på Hadeland

Bli med Thorstein Helmen på skikkelig MONTANA tresking.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no