Dette er Rune Kvassheims erfaringer med CLAAS DISCO.
Kvassheim, Brusand i Hå kommune
Rett i underkant av 200 timer. Det er tida Rune Kvassheim satt i traktoren og slo gras i løpet av fjorårets sesong, med sin ny-investerte CLAAS DISCO 3600 FC MOVE i kombinasjon med CLAAS DISCO 9200 C AUTOSWATHER.
– Det var på tide å skifte ut de forrige slåmaskinene, og jeg var ikke helt fornøyd med den jeg hadde bak. Etter å ha snakka med noen dansker som var godt fornøyd, falt valget på CLAAS.
(Se stort bildegalleri nederst i saken)
Tilpasser seg ulike forhold
Salget av brede slåmaskiner har økt betydelig de siste årene, men noe som skiller Runes nye maskin fra de fleste andre er beltene som kan senkes ned, bak knivbjelken.
– Beltene valgte jeg for å slippe å rake når det er lite mengde. Vi slår en del gjenlegg og også på sisteslåtten er det effektivt å legge alt sammen. På førsteslåtten derimot må vi som regel breispre for å oppnå tørrstoffprosenten vi ønsker. Men også nå kan vi legge inn kantene, så gjør vi det enklere for de som kommer med raka, framhever Rune.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Han valgte også stengelbehandler, et valg han også argumenterer med gir allsidighet.
– Det er ikke alltid vi sprer graset, så med crimper blir graset luftigere og bedre. Og særlig hvis det er sent slått og mye avling, synes jeg det er en fordel. Det er så mye varierende forhold vi slår på, at det er ikke noe minus hvert fall.
Offensiv grovfôrdyrking
I tillegg til en betydelig virksomhet innen leiekjøring driver han selv med produksjon av melk og kjøtt. Kvota er på 900 tonn og alle dyr som ikke går inn i melkeproduksjon blir fôret fram til slakt.
– Vi slår rett i underkant av 700 mål, hvor jeg eier rett over 400 og leier resten.
Enkelte naboer velger fire slåtter, men Rune har holdt seg til en treslåtters-strategi, og fornyer «kjelvene» hvert tredje eller fjerde år.
– Vi dyrker stort sett reint raigras, men når jeg sår har jeg i litt korn for å få litt struktur.
Etableringa skjer om våren, og sjøl samme sesong rekker Rune å høste to slåtter. Om våren er han raskt utpå med 5-6 tonn husdyrgjødsel og 50 kilo kunstgjødsel i form av 27-0-0. På de senere slåttene blir gjødslinga noe redusert, men Rune er klar på veien til suksess.
– Det er å ha nye kjelver og gjødsle godt. Så må en ha ikke for blaut og ikke for sur jord. Jeg kalker så jeg holder meg rundt 6-6,5 i pH.
Og hvilken avling må til før du er fornøyd?
– Jeg må over 1 000 fôrenheter før jeg er fornøyd. Jeg pleier ikke være blant de tidligste, for da blir det litt lite fôr, synes jeg.
Vi treffer Rune på leiekjøringsoppdrag i slutten av mai, et tidspunkt mange ofte er i gang.
– De fleste snakker om å vente en uke til. Det er kaldt nede ved sjøen her, beskriver Rune.
3 x CLAAS LINER
Etter slåmaskinene avhenger det av været om de sprer ut graset med sprederive.
– Jeg ønsker meg 35 prosent tørrstoff eller mer.
Graset samles med CLAAS LINER, og Rune har intet mindre enn tre eksemplarer.
– Vi har en LINER 2800 fra 2018, en LINER 2900 fra 2013 og en LINER 4000 fra 2016. Jeg har vært godt fornøyd med de. Det har vært lite tull.
Også i parken av rundballepresser er CLAAS representert med en ROLLANT 455 UNIWRAP, og på det meste presset Rune 10-11 000 baller hver sesong med de totalt tre pressene.
– Vi presser ikke like mye nå, kanskje 6-7 000 baller, oppgir Rune, som har to fast ansatt i drifta. I tillegg er samboeren med i fjøset, og i sesong leier han i inn 2-4 sjåfører.
Driftssikker snitter
Som mange andre på Jæren er Rune også eier av en CLAAS JAGUAR. I enden på den over 150 meter lange driftsbygningen står en 2007-modell JAGUAR 870, kjøpt fra England i 2011.
– Vi snitter hos 5-6 andre, som regel faste kunder, utenom vårt eget areal. Så snitteren går 150-200 timer i året.
Mellom hver sesong utfører Torland Maskin (nå Autagro Jæren) service, og hittil har Rune opplevd lite nedetid på snitteren.
– Det har vært en god maskin. Mange ganger skal alt gjøres i løpet av en uke, og da trenger en kapasiteten.