Snorre Hoff har drevet som leiekjører i slåtten siden 1989.
Brekstad, Ørland | 29. mai 2024
– Det er veldig mye vind nå, så det tørker nesten for fort. Men fordelen med vind er at vi slipper knott og mygg, sier Snorre Hoff med et smil.
Entreprenøren fra Brekstad på Ørlandet har siden slutten på 80-tallet høstet gras for yrkeskolleger og naboer.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Enorm utvikling
– Det er rekordtidlig førsteslått i år på grunn av tidlig vår og varmen i mai. Normalt sett begynner vi rundt 4. juni, men nå er vi kanskje ferdig til det, hvis været fortsetter sånn.
Fortell litt om drifta du driver?
– Jeg starta som rundballeentreprenør i 1989, da starta jeg eget firma og pressa 1 000 baller i året, og syntes det var mye. Nå har vi tre presser, river og slåmaskiner, og presser 22-23 000 baller i året. Så driver jeg med høyproduksjon til hest på 300 mål, også har jeg 5 00 mål med korn, på egen og leid jord.
Lei av skolen
Hva var bakgrunnen for at du i sin tid starta med som entreprenør?
– Det er ganske enkelt, jeg likte ikke å gå skole. Da starta jeg med å bruke utstyret til stefaren min, som hadde gård den gangen. Slet ut det, så fikk jeg kjøpt inn nytt sjøl etter hvert. Det var sånn det begynte.
Det inspirerende for Snorre er å legge opp en effektiv logistikk, så innhøstinga går unna på det tidspunktet kundene ønsker.
– At du klarer å holde alle de proffe bøndene som virkelig driver på med melkeproduksjon, både smått og stort. Å serve dem med tjenester det er veldig interessant.
Nødvendig kapasitet
Så godt som all kjøring er i en radius på 7-8 kilometer fra gårdstunet til Snorre, som opplever at antallet aktive gårdsbruk er i nedgang
– Det er igjen noen store som satser videre, og noen som er proffe, men som begynner å gå ut på alder. Så dessverre sluttes det. Neste generasjon vil ikke ta over, de finner seg andre jobber.
De som driver, driver gjerne mer jord, og det stiller desto høyere krav til Snorre som leiekjører.
– I enkelte tilfeller slår vi ned 7-800 mål hos én kunde på en gang, og da må han stole på at vi kommer. Derfor har jeg overkapasitet på maskinene, men når det plutselig kommer en regnskur er vi nødt til å sette på litt ekstra.
Slitesterke og solide
Slåmaskiner, samleriver og sprederive er fra CLAAS. Hva er bakgrunnen?
– Bakgrunnen er vel at jeg ble kunde av Lantmännen Maskin på Case i gamle dager. De solgte CLAAS og da begynte jeg å kjøre CLAAS, og da går det på kvaliteten. Jeg opplever det som veldig stabilt og greit.
– Det er slitestyrken som er helt enorm, mot andre merker jeg vet om. Både stålkvalitet og slitesko tåler juling rett og slett.