Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Som far, så sønn

Helge og Karsten Skretting er lidenskapelig opptatt av maskiner og utstyr. I hver sin CLAAS traktor holder de veier og gangfelt i hjemkommunen fri for snø, vinteren gjennom.

Stokke, Vestfold

Snøen laver ned i det vi ankommer gårdstunet til Helge og Solbjørg L. Skretting. Nedbøren kan være lunefull her i Vestfold, en skal ikke reise mange kilometerne inn fra kysten før en treffer det vi på godt norsk kaller snøhøl. Det vet Helge alt om, etter mange år som entreprenør kjenner han veiene i det som nå har blitt Sandefjord kommune ut og inn.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Arbeidsvillig ungdom

Nå er eldste sønn Karsten blitt like gammel som det Helge selv var da han startet som gårdbruker og entreprenør, og som ordtaket sier: som far, så sønn.

– Han er veldig ivrig! Sånn som nå har det vært brøyting i natt, og da har ikke jeg sluppet til. Jeg skal ut å brøyte litt nå etterpå, ellers er det Karsten og en som er fast innleid hos meg, som har tatt seg av brøytinga de siste dagene nå. De er ikke noe vanskelig å ha i arbeid, og de står på fælt, skryter Helge.

TOTRINNSFRESEN Karsten kjører med på 660’n er en Duun TFP250 med hydraulisk kantvinge.

I tillegg til snøbrøytinga driver han og kona med både slaktegris og nylig startet de også med ammeku. Om sommeren sysselsettes maskiner og mannskap i leiekjøring innen gras, gjødsel og halmpressing. I maskinparken er også en åttetonns gravemaskin som er fast utleid til et større entreprenørfirma.

– Jeg er glad i å jobbe, også er det maskiner som er gøy. Den første traktoren kjøpte jeg sammen med faren min da jeg var 17, så har det gått slag i slag.

Helge Skretting sammen med sønnene Karsten (t.v.) og Sivert, som begge gjerne stiller opp og hjelper til (arkivfoto fra 2018).

3 x CLAAS

De to nevnte CLAAS traktorene som står fullt brøyterigga er en AXION 850 og en ARION 660. I tillegg har Helge en tredje CLAAS traktor som går under navnet «dansken».

– De to traktorene som brukes i brøyting rusler vel mellom 1 000 og 1 200 timer i året, og «dansken» som jeg kaller den, en AXION 840 som er importert brukt fra Danmark, den går noe mindre, ettersom den ikke går noe nå i vintersesongen.

Størrelse på traktorene er det de to tankvognene fra Samson som har bestemt.

– Du må ha noe tyngde for å holde det igjen, og selvsagt kraft til å trekke, fastslår Helge.

I TILLEGG TIL bjelke på taket varsles andre trafikanter med små LED-blitzere på speilene.

Allsidig lastertraktor

Inntil nylig het minstemann i traktor-trioen ARION 640, men rett før jul i fjor ble traktoren byttet inn med en splitter ny ARION 660 på 205 hestekrefter.

– Den har runda 200 timer nå, og den har vært helt suveren! God å kjøre er den, oppgir Karsten.

Etter et langt brøyteskift har han parkert inne i det nye verkstedet, og tar seg tid til en traktorprat med AgroNytt. Traktoren står rigga med en V-plog i front og en Duun TFP250 snøfres i trepunkten bak. Lasterarmen er tatt av, og ellers kan vi konstatere at det er en svært velutstyrt traktor med både fronthydraulikk, frontkraftuttak, full LED-lyspakke og det innholdsrike CEBIS armlenet.

– 660’n kommer til å gå i lasterkjøring, slåing, røring av møkk og alt det litt mindre. Dumperhengerkjøring blir det også noe av, i tillegg til denne brøytinga.

HELGE OG KARSTEN SKRETTING foran hver sin brøyteskyss, henholdsvis en CLAAS AXION 850 og en CLAAS ARION 660

God førerkomfort

Det er en innholdsrik CMOTION kjørespak i denne traktoren. Hvordan er det du bruker den, og hvordan opplever du at den fungerer?

– Den fungerer veldig bra. På disse knappene kan du legge inn hva du vil, for eksempel klaff og tut på snøfresen, her er det opp og ned på trekkstengene og her har jeg vendegiret, sier Karsten mens han viser.

Han betjener for det meste transmisjonen med kjørepedalen, og opplever at samspillet mellom motor, transmisjon og betjening er god.

– Traktoren går rolig og er myk i bevegelsene, og det bråker lite i hytta. Også er det god fjøring, så ja, traktoren er veldig fin.

HYTTA PÅ 660’N er det forbud mot sko og jevnlig blir det gjort rent (se sprayflasker på rekke og rad i sidevinduet). «Når en sitter her så mange timer er det trivelig å ha det ryddig og rent», poengterer CLAAS sjåføren, som skryter av CMOTION kjørespaken.

Oppfølging viktigst

At de får god service og oppfølging er likevel det viktigste for far og sønn Skretting.

– Maskinene må jo fungere, men det må også være bra service. Og det er det på Bergan Maskinsalg, fastslår Karsten, som får støtte av sin far.

– Det er Bergan Maskinsalg, Fredrik og Aage, som er årsaken til at vi kjører CLAAS. Det er gode traktorer, for all del, men det skjer noe med CLAAS òg. Det skjer noe med de fleste, og den servicen jeg har fått hos Bergan siden 1999, den er helt unik.

– Vi kan ta et eksempel, og det var vel i 2002. Da kjørte jeg Case IH MX120, som Bergan solgte da. Traktoren havarerte klokka 01.00 på natta, og det var en lørdag. Jeg ringer til Fredrik, og han sier at Aage er på fest. Jeg ringer videre til Aage, og joda, han var ute han, i dress og lakksko. Aage fikk kona til å kjøre, og kjørte bort til verkstedet, kom ut i full snøstorm i dress og lakksko, og tok ut en demo til meg. Fra jeg hadde plunder til jeg var i gang igjen gikk det halvannen time, da hadde vi huka over fresen og var i gang. Det sitter litt i, så en må huske på det når en sitter og vurderer hva en skal kjøpe. Da pleier jeg å huske på den episoden.

Å GJØRE VEDLIKEHOLD på snøutstyret har blitt vesentlig mer komfortabelt etter at de nå kan stå inne i sitt nybygde, oppvarmede verksted.

Drømmen som gikk i oppfyllelse
«Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse», innrømmer Helge Skretting, som hadde tegningene liggende i ti år før han fikk satt opp drømmeverkstedet hjemme gården i Stokke. «Det er deilig, hvert fall nå vinterstid, og kunne komme hjem på natta, rygge inn og la maskinene tine til dagen etter. Smøring og vedlikehold – alt går mye enklere! Jeg har liggi nok under traktorer, oppå isklumper med termodress og banna – så ja, det er veldig behagelig», smiler Helge. Planen med rommet på snaue 300 kvadratmeter er først og fremst å få inn brøyteutstyret vinterstid, men også om høsten når de kjører møkk, er det kjekt å få redskapen i hus. «Det hender det er noen frostnetter med 5-6 minus, og da kjører vi gjødselvognene inn her. Da behøver vi ikke tenke på å frostsikre eller noen ting, bare rygge ut igjen og være klar igjen på morgenen». I rolige perioder av året ser han også for seg å drive vedlikehold av maskiner og utstyr, eksempelvis gjødselvognene nå i forkant av sesongen. «Det er fint å få unna nå, og ikke uka før du skal begynne og folk har begynt å ringe og bestille kjøring. Det er håpet, at vi kan være litt tidligere klar med utstyret. Men, det er jo den tida, så vi får se».

Se brosjyrer og les mer om CLAAS traktor her.
DSC06189
DSC06192
DSC06199
DSC06201
DSC06203
I TILLEGG TIL bjelke på taket varsles andre trafikanter med små LED-blitzere på speilene.
TOTRINNSFRESEN Karsten kjører med på 660’n er en Duun TFP250 med hydraulisk kantvinge.
DSC06207
DSC06212
DSC06216
DSC06218
DSC06219
DSC06220
DSC06225
HELGE OG KARSTEN SKRETTING foran hver sin brøyteskyss, henholdsvis en CLAAS AXION 850 og en CLAAS ARION 660
HELGE OG KARSTEN SKRETTING foran hver sin brøyteskyss, henholdsvis en CLAAS AXION 850 og en CLAAS ARION 660
DSC06245
DSC06251
DSC06258
DSC06261
DSC06264
DSC06268
DSC06269
DSC06272
DSC06275
DSC06278
DSC06282
DSC06292
HYTTA PÅ 660’N er det forbud mot sko og jevnlig blir det gjort rent (se sprayflasker på rekke og rad i sidevinduet). «Når en sitter her så mange timer er det trivelig å ha det ryddig og rent», poengterer CLAAS sjåføren, som skryter av CMOTION kjørespaken.
DSC06297
DSC06298
DSC06304
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Sikret solid høsthveteavling med stor andel biorest

Hør Bjørn Erik Gran fortelle om dyrkingsstrategiene og førsteinntrykket av CLAAS TRION 530.
Les mer

Tegner til å bli et godt frøår for Truls Rustan

Men fjorårets rekordavling tror ikke Vestfold-bonden blir slått.
Les mer

Intensiv grovfôrdyrking med trofast høstelinje

Ivan Magne Fossan høster fem slåtter til mjølkekua.
Les mer

Jo mindre jorder, jo mer egnet er den sjølgående sprøyta

Minne Gård er nå på sjølgående sprøyte nummer tre, og ser seg ikke tilbake til en slepemontert.
Les mer

Magnar sikter mot økte avlinger med hyppig fornying av enga

Etter råd fra NLR blir ikke enga mer enn tre sesonger gammel hos melkeprodusenten.
Les mer

Intensiv jordarbeiding for god gulrotvekst

Godt med løse jordmasser er essensielt i gulrotproduksjonen til Jæren Gulrot.
Les mer

Høster inspirasjon og erfaring på andre melkebruk, før han skal hjem og ta over drifta

Bli med på førsteslått hos Brian og sønnen Andreas Pelle, på Kleiva gård i Nærøysund.
Les mer

Dina viderefører prisvinnende gårdsdrift med utstrakt beitebruk

På øyer og holmer driver Dina Arnø med produksjon av melk og storfekjøtt.
Les mer

Godt grovfôr gir god bunnlinje for Øystein Dalen

Stort innslag av raigras og tidlig slått, omfattende maskinsamarbeid og godt kollegialt miljø er suksessoppskrifta for Namdalsbonden.
Les mer

Isak (20) ser ingen grunn til å vente, overtar hjemgården fra nyttår

Bli med på førsteslått hos Arne Ivar og Isak Ramstad på Strand gård i Namdalen.
Les mer

6 000 feilfrie timer i CLAAS AXION

Hør hvordan Paulsen Maskin summerer erfaringene med sin CLAAS AXION 870.
Les mer

Øy-kompanjonger med lang erfaring som snittekusker

Bli med til Mosterøy og opplev førsteslått i regi av Hodnefjell Maskinstasjon.
Les mer

Magne satser på leiesnitting i havgapet

Bli med på JAGUAR-debutantens første oppdrag på øya Sokn.
Les mer

– Om vi ikke har den beste økonomien, har vi det beste arbeidet

Foran nybygd robotfjøs og gård kjøpt på det åpne markedet er Torjus Hetland sterk i troen på norsk landbruk.
Les mer

Gravemaskinsjåfør på dagtid, snittersjåfør til kvelds

Hver sesong sitter Ole Morten Byberg 150 timer i snitteren for broren Bjørn Otto.
Les mer

Egil og familien bygger og dyrker om hverandre

Nye fjøs og nye dekar dyrka mark, virketrangen er stor på Oanes gård.
Les mer

Administratoren Herbjørn Kolstad

Gjennom 30 år har entreprenøren fra Namdalseid skapt arbeidsplasser og en stor, økologisk matproduksjon.
Les mer

Verdifull læring av ubehandlet åker

Fridtjov Skjerve høster nyttig lærdom om gjødsla og plantevernmidlenes virkning.
Les mer

Hele Stod-bygdas såmaskin

Hør Åsmund Ystad fortelle om Stod Maskinlags nye Multiva Cerex.
Les mer

Ny såteknikk for bedre vendeteigsavlinger

Les mer

– Fine høstkornåkre, det varmer hjertet mitt

Møt planteprodusent Ole Morten Hagen, fra Brandval i Kongsvinger.
Les mer

Norges største på sukkererter

500 dekar og 200 tonn – det er nøkkeltallene i produksjonen til Morten Fevang Johansen.
Les mer

Setter potet i rekordtørr jord: – Jeg har aldri opplevd det så heftig noen gang

Per Eivind Ellingsen har vært potetbonde siden 1989, og kan ikke huske en tørrere våronn – uten nevneverdig nedbør i sikte.
Les mer

En våronn hvor en har fått gjort ting til rett tid

Kjell Skuterud er fornøyd med grunnlaget som hittil er lagt for årets avlinger.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no