Svein Holmøy gjør som med julebaksten, har 6-7 slag i vekstplanen.
Kåpe gård, Revetal i Tønsberg
– Jeg pleier å ha 6-7 slag, sånn som til jul, introduserer Svein Holmøy, som sammen med kona Hanne driver planteproduksjon på 1 300 mål.
På arealet dyrkes ulike slag av korn, engfrø og bønner, og Svein er opptatt av å fordele risikoen mellom vår- og høstsådde vekster.
– For meg er det viktig å spre risikoen, ikke så alt av en ting. Fordele mellom høst og vår, så jeg får tørka ned og levert i den stand det skal være.
Etter å ha vært blant de første på banen da Greve Biogass ble etablert, har familien satt opp en kum med mulighet for å slangespre biorest på alt av areal, og årlig tar de i mot 1 400 m3 med biorest. Jordarbeiding utføres i all hovedsak tradisjonelt med plog, men etter å ha investert i en Multiva TopLine Super 600 XL, ser Svein potensiale for noe redusert jordarbeiding, særlig om høsten.
– Det er om høsten harva kommer til sin rett, fastslår Svein, som framhever evnen harva har til å bearbeide rett i stubb.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Alle harver greier å harve, men problemet er den halmen. Jeg så ikke for meg 30 år til med og sloss med den halmen, så det var en av de tingene jeg så på her. At den er lang og kraftig, og at den gjør en skikkelig jobb. Lett å bruke, det er den jo. Også har den en skikkelig sloddeplanke.
Med ni tinderekker og kraftige S-tinder er TopLine Super XL en allsidig harv som er mer åpen og sikrer bedre gjennomgang av planterester enn en tradisjonell såbedsharv. Likevel egner den seg godt også til harving av pløgsle, så etter en sesong har Svein mye positivt å si om den finske harva.
– Om våren fungerer den kjempebra. Den er jo litt bredere enn den forrige harva, og gjør jobben litt bedre. Men særlig om høsten tør jeg å gå på nye arealer, og så høsthvete raskere. Så det er der gevinsten ligger for å velge denne type harv, at du får muligheten til å så ting du ellers ikke ville giddi og begynt på. Du tør å prøve ting!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Apropos å prøve ting er Svein en ivrig høstrapsdyrker, til tross for risikoen det ofte innebærer å dyrke denne veksten i Norge.
– Det er ren Lotto, og det går ofte galt. Men det er veldig moro når det går fint, og i år har det meste greid seg veldig bra, smiler en fornøyd planteprodusent.