Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Stadig på søken etter nye løsninger

Johan Fredrik Thesen gjør kontrollerte storskalaforsøk både i fjøs og på jordet. Målet er å finne løsninger som gir økt bærekraft og bedre bunnlinje.

Tesen gård, Vormsund i Akershus

– Det er spennende å komme tett på utviklinga, sitte i møter med professorer og fôringsrådgivere, og se hva som kan være mulig å få til.

Svineprodusent Johan Fredrik Thesen bærer arven videre, for i to generasjoner har det vært testet svinefôr på Tesen gård. Nå er de i gang – som første i verden i kommersiell storskala – med å teste kraftfôr med gjærprotein, dyrket på sukker utvannet fra norske grantrær. Eller «fôr med granbar », som Johan Fredrik oppsummerer det på folkelig vis.

Johan Fredrik Thesen

Sikrest resultat med harving

Det er imidlertid ikke bare inne i grisehuset at Vormsundbonden liker å eksperimentere. I samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving anla han et forsøksfelt med etablering av høsthvete, høsten 2020. Resultatene er ennå ikke klare, men selv har han langt på vei konkludert med hva som fungerer best på egen jord.

– Jeg er ikke fremmed for å direkteså mer, men jeg mener det sikreste er grubbing. Nå har jeg kjørt HORSCH Pronto i to sesonger, men også før det har jeg testet å direkteså, og det kan fungere godt, men ikke alltid. I fjor fikk jeg for eksempel 80 kilo mindre på målet der jeg hadde direktesådd, kontra der jeg hadde kjørt en runde med gåsefotharv. Da er det godt betalt å ta fram harva, fastslår Johan Fredrik.

EGNE ERFARINGER: Johan Fredrik er ikke redd for å direkteså havre, men bygg direktesår han ikke. Også hvete kan han direkteså, men han føler det er tryggere å røre i jorda en gang først. «Sånn ser jeg det på jorda mi og med de maskinene jeg har. Du kan ikke ha alle redskapstyper heller».

De to jordene lå inntil hverandre, hadde samme jordtype, har begge fått godt med husdyrgjødsel og var således sammenlignbare. Ikke for det, direktesåing har fungert godt i andre tilfeller.

– Om våren har jeg direktesådd havre med bra resultat. Da har jeg fjerna halmen og kjørt en runde med Roundup om høsten.

Avhengig av allsidighet

Det er nemlig halmen som er den store utfordringen, og det var det NLR ønsket å teste i forsøket. I ett felt snittet de ned halmen med en Duun beitepusser før direktesåing. I et annet kjørte de en harving først, og i de to siste leddene direktesådde de med og uten bruk av jordarbeidingsskålene foran på Pronto’n.

– Selv om det spira og så bra ut på høsten ble ikke forsøket noe suksess, men det har ikke noe med såmaskina å gjøre. 2021 var ikke det beste høsthveteåret. Derfor er jeg glad jeg har den maskina jeg har, kontra en ren direktesåmaskin. Jeg vil ikke satse alt på ett kort, poengterer han, og utdyper videre.

VELUTSTYRT ALLROUNDMASKIN: Pronto-en Johan Fredrik kjøpte et år gammel i forkant av våronna 2020, er utstyrt med startgjødselkasse og to rekker med jordarbeidingsskåler.

– Du deler ikke opp jordarbeidinga og driver jordene som de drev før. Nå har vi slått sammen så vi kjører over mange jordtyper innad på samme felt, og da må en ha utstyr deretter. Pronto-en er en allroundmaskin som jeg både kan direkteså med, og kjøre i bearbeida jord. Den er veldig nøyaktig i utmating og frøplassering, erfarer Johan Fredrik.

Sikter over 700 kilo med mathvete

På de 950 dekarene han dyrker er det i år 400 dekar høsthvete, 200 dekar høstraps og på det resterende arealet blir det sådd havre til våren.

– Det ligger veldig godt til rette for høstkorn her. Jeg kjører en gang med gåsefot, så sår jeg rett i det. En del av det som ikke blir sådd om høsten blir også høstharva, for da tørker det kjappere opp, så jeg har noe å starte med om våren. Der jeg har høstharva drar jeg enten over en runde med såbedsharva, eller så sår jeg direkte i det om våren, forteller Johan Fredrik, som kun unntaksvis drar fram plogen.

Virkemidlene i jordbrukspolitikken favoriserer mindre og mindre jordarbeiding. Hvor viktig anser du det er å få lov til å jordarbeide før såing?

– Jeg føler meg tryggere ved å jordarbeide, så for meg er det viktig. Særlig for høsthveten, hvor havre er en veldig god forgrøde. Som regel må en da håndtere mye halm, og havrehalmen er seig. Men på de 200 måla jeg har høstraps i år, der kommer jeg nok til å prøve å direkteså høsthvete på en del.

GLAD I HAVRE: «En veldig fin og nøysom vekst som er lett å dyrke, med kun en overgjødsling og en soppsprøyting». Det er beskrivelsen Johan Fredrik Thesen har av havre, som han erfarer fungerer godt som forgrøde før hvete og også isolert sett gir et bra dekningsbidrag, inkludert grynhavretillegg.

Med god tilgang på husdyrgjødsel og målrettet oppfølging med både kunstgjødsel og plantevernmidler sikter Johan Fredrik mot solide avlingsnivå.

– Det har vært et par dårlige år for høsthveten, men jeg har ikke lyst til å komme under 700 kilo. Rapsen vet jeg ikke helt, mellom 250 og 300 kilo, og havren må jeg ha over 600 kiloen.

LES OGSÅ: (Tidligere) NLR-rådgiver Jan Stabbetorp om suksesskriteriene for å lykkes med direktesåing

Bakgrunnen og erfaringene med HORSCH Pronto

«Jeg hadde lyst på ny maskin, da den gamle ikke var presis, og jeg aldri visste hva jeg fikk ut. Flere i nærheten hadde Pronto, og de hadde gode erfaringer å dele. Også var selgeren en bekjent av meg her lokalt. Jeg er veldig fornøyd med hvordan den har fungert hittil. Den er presis i utmatinga, jeg får ut det jeg har sagt den skal gi ut, og oppspiringa ser veldig bra ut. Ellers er det er veldig fint med ISOBUS-betjeninga, så nå er neste skritt å lære meg å utnytte maskina enda mer, med variabel tildeling av gjødsel, eventuelt også såmengde. Men så langt har jeg ikke kommet.»

Oppskrifta på en god høsthveteavling

«Høsthveten får en runde fullgjødsel så tidlig som mulig om våren, før jeg senere overgjødsler 2–3 tonn grisemøkk med slangespreder. I husdyrgjødsla regner jeg 1,5 kilo N per tonn, så halverer jeg og sier halvparten kommer som gjødseleffekt og den andre halvparten som jordforbedring. Deretter kjører jeg en ny runde med kunstgjødselsprederen ved strekking og en runde ved skyting. I sum ligger jeg vanligvis på 20 kilo nitrogen, og de siste åra har jeg klart å oppnå matkvalitet med det. Det skyldes nok at det er gode reserver i bakken her, for også havren har jeg fått gryntillegg på, og da synes jeg det blir god økonomi å dyrke havre. Når det kommer til plantevern ugrassprøyter jeg høsthveten alltid om våren, og noen ganger om høsten, men ikke i fjor. Om jeg sprøyter om høsten har jeg likevel kjørt en ny runde om våren, men da med billigere middel om våren. Ettersom jeg gjødsler hardt er jeg også hissig på stråforkorting, det blir minimum to og gjerne tre runder om potensialet er bra. Ellers er det obligatorisk med en full runde med soppsprøyting, alternativt en halv runde til hvis det er nødvendig.»

Se brosjyre og les mer om HORSCH Pronto her.
Få tilbud

DRIFTA PÅ TESEN GÅRD
Produksjon: Kombinert svineproduksjon (smågris og framfôring av slaktegris), korn og oljevekster
Areal: 950 mål (550 daa eid)
Vekstplan 2022: 400 daa Kuban høsthvete, 200 daa Mercedes høstraps, resten med Haga eller Odal havre
Jordsmonn: Noe silt (mjæla), mest lettleire

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}