Med ny harv og såmaskin ønsker Håkon Lindstad å forenkle våronna.
Hverven gård, Hønefoss | 26. april 2024
Om du kjører E16 forbi Hønefoss kan du ikke unngå å se gården Hverven, som ligger rett ved Hønefoss sentrum, og kun et steinkast unna europaveien. Her driver Håkon Lindstad planteproduksjon på det han selv omtaler som tradisjonell måte, med utelukkende vårkorn i vekstskiftet.
– Gården er på begge sider av E16, men jorda er samla, og jeg har 990 mål. Det er forskjellige jordarter. Litt lettleire, og mye sandholdig silt langs med elvekanten.
Mindre pløying
I vekstskiftet inngår bygg, hvete og havre, hvor de to sistnevnte dyrkes med mål om å bli levert som matkorn.
– Jeg driver enkelt og greit med bygg, hvete og havre. Havre har jeg levert til matkorn i flere år, og det samme med hveten. Bygget blir vel kraftfôr som forhåpentligvis kua koser seg med. Jeg synes jeg får bra økonomi i byggdyrking, så jeg dyrker en del bygg.
Hvilke strategier har du for jordarbeiding og etablering?
– Jeg har pløyd mye, men nå får vi restriksjoner, som mange andre rundt Oslofjorden. Da får jeg prøve å harve mer, og her høstharva jeg i fjor, så kjører jeg denne Avaran-harva nå. Det ser ut til å fungere rimelig greit, så jeg skulle gjerne fortsette med det, hvis jeg kunne det.
– Jeg har også prøvd å harve rett i stubben, men tidligere har jeg hatt en Tume-såmaskin med skållabber, og da er det i grenseland med halmen. Det blir for mye halm, men med ny såmaskin håper jeg at det skal gå bedre. Den tåler litt mer halm.
Mellomtittel
Med ny såmaskin håper Håkon at det kan fungere å kjøre Avaran-harva rett i stubben om våren, for deretter å så.
– Om det går fint og det blir avling av det, da har jeg lettvinn våronn. Det blir spennende å se, jeg har trua!
Hva så du etter da du skulle ha ny harv?
– Jeg var ute etter ei harv som er mer åpen, og Avaran ser ut til å innfri. Den jevner fint, og går forholdsvis rolig og fint. Den er lang og det går greit gjennom den.
I valget av såmaskin falt valget på modellen Cerex EVO fra finske Multiva. En maskin med noe enklere oppbygning og lavere labbtrykk enn «storebror» Forte, og dermed en maskin som er ment for såing i bearbeidet jord.
– Jeg har tro på at jeg skal kjøre jordarbeiding stort sett uansett, og da mener jeg at Cerex-en fungerer bra for meg. Jeg har sådd et par hundre mål nå, og jeg fant ikke noe å klage på. Vanligvis pleier jeg å finne noe om det er noe nytt som ikke stemmer, men jeg har ikke funnet noe, så det virker ålreit.
Moro å vanne
Når AgroNytt er på besøk driver Håkon på et skifte han dyrka opp for 24 år siden, og som i dag har en unik installasjon montert midt på jordet.
– Etter at vi hadde kjørt fres og dyrka opp her, var spørsmålet hva jeg skulle gjøre med vanning. Jeg hadde vært i USA og hentet inspirasjon, og når formen på jordet ble som dem ble, så da kunne det gå ganske bra med en karusell, forteller Håkon, og peker bak på pivot-anlegget som går i sirkel.
– Det er fantastisk mer moro å vanne med dette, framfor å flytte vogner. Så jeg er glad for at jeg gjorde den investeringa. Jeg når ikke hele jordet, men jeg får vel vanna 150 mål på runden.