Så lenge det er moro, så synes jeg det er greit å holde på, forteller den erfarne Solør-bonden.
Vi har reist til Namnå i Solør, nærmere bestemt Saller gård, som har fått navnet sitt gjennom en sammenstilling av Solør og Salberget.
– Det er en av fordelene med å starte med bureisingsbruk, smiler Torstein Opdahl, som driver gårdens 430 mål med jord, og i tillegg forpakter naboens 130 slik at totalarealet blir nærmere 600 mål.
– I tillegg hører det 3 500 mål med skog til gården, som sysselsetter meg om vinteren.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Kona satt ned foten
Etter mange år som settepotetdyrker, ved siden av å være kornprodusent, har Torstein avsluttet potetkapittelet og satset videre på korn i et variert vekstskifte med bygg, hvete og havre.
– Vi slutta med settepotetdyrkinga for tre år siden. Da synes kona det var nok tørråtesprøyting midtsommers, istedenfor å gjøre andre ting. Som å reise på hytta og late som en er pensjonist.
Ja, for du har nådd pensjonistens alder?
– Jada, jeg er 73.
Men allikevel har det vært full våronn hos deg nå?
– Ja, jeg har sagt «så lenge det er moro». Og det kan bli kanskje bli lenge nok, hvis ikke andre ting begynner å bremse. Så lenge det er moro, så synes jeg det er greit å holde på.
Enkel og solid
Med ny såmaskin byr 2020-sesongen på mye nytt for Torstein, og når vi besøker han er det igangkjøring og opplæring som står på agendaen.
– Jeg ble litt fascinert av gjødsel- og utmatingssystemet på Multiva Cerex i høst. Både det å få eksakt sådybde og gjødsla litt under, og med den nye terminalen at man da både kan forandre labbtrykk i fart, og gjødselmengden i fart. Når vi fikk det kalibrert og i orden, så fungerte det 100 prosent. Det var en sann fryd!
Torstein lar seg også fascinere av den enkle, robuste konstruksjonen til den finske såmaskina.
– Oppbygningsmessig, når vi ser på konstruksjonen, så er det nummeret før stridsvogn. Maskina er så grovgjort, det er så solid gjort med konstruksjon. Og leamikken er veldig grei med kjeder, drivhjul og Robson-drive på hjulet bak. Det som er utfordringen er betjeningsboksen. Jeg kunne ønske meg et skjerm-utsnitt som bare hadde med det å gjøre, som jeg skulle gjøre når jeg kjører att og fram. Justering av gjødselmengde og labbtrykk, og kontroll på markørene. Talla er ganske små, kommenterer han.
Fra 38 til 55 kilo fullgjødsel
Har du gravd i jorda og konstatert rundt sådybder, blir det sånn som du ønsker?
– Slik jeg ser det, så ligger såkornet der jeg mente. Og gjødsla tilsvarende.
Hvilke mengder har du kjørt med?
– På myra var vi nede i 38 kilo gjødsel per dekar, og oppe i 55 kilo på mineraljorda.
Kresen på hva han ergrer seg over
I løpet av intervjuet, som for øvrig gjøres over telefon av korona-hensyn, er vi innom mange temaer, blant annet politikk. Det er langt fra noe ukjent område for Torstein, som var 15 år i styret til Glommen Skog fra 1991 til 2006, de siste seks åra som styreleder. Landbrukets rammevilkår er ikke uventet noe som engasjerer.
– Jeg så vi fikk 10 øre for bygget i jordbruksforhandlingene, eller kall det hva du vil. Man skal ikke la sånt noe gå inn på seg. Man må være kresen på hva man skal ergre seg over. Det er en del av det å være lykkelig det.
Utsikt fra soveromsvindu
Nå er det en stund siden vi var hos deg, har kornet spira?
– Nei, det har det ikke gjort ennå. Men om tirsdag som kommer, da er det to uker siden vi sådde det første, og da regner jeg med å se et grønnskjær fra soveromsvinduet.
Ja, det blir en deilig følelse.
– Helt riktig! Det er noe av det hyggeligste med våren, å se at: Jo, faktisk, enten det er korona eller hva det er. Kornet det spirer! Det gir seg F i alt det andre. Det har nok med sitt.