Hans Edvard Torp pløyde i forrige uke og ble overrasket over hvor fint det smuldret.
Hans Edvard Torp jobber ut ifra filosofien at han tar sjansen på å kjøre når det er lagelig og god jordstruktur. Det er det nå, vurderer Våle-bonden, som sådde sine første dekar 6. april.
– Nå er vi i gang med våronn, vi har tvilt oss fram til å starte, forteller Hans Edvard Torp, som driver produksjon av and, korn, konserveserter og engfrø på hjemgården Torp i Våle i Vestfold.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Totalt dyrker han 850 mål, hvor halvparten er eid og resten leid.
– Jeg prøver å ha halvparten med hvete, og da er det mathvete vi går etter. Også driver jeg maskinsamarbeid med Thorbjørn Saue, det vil si at vi har alt fra plog til skurtresker sammen. Han har tilsvarende areal så da gjør vi det enkelt og har alle maskinene 50/50, forteller Hans Edvard.
Allerede i forrige uke satte han plogen i jorda, og ble overrasket over hva han så.
– Jeg begynte med å pløye litt vendeteiger, noen dråg og erosjonsutsatte jorder som stod igjen, og jeg ble overraska over hvor fantastisk fint også leirjorda smuldra. Men det er tidlig og tørt, nesten for tørt, og jeg er redd for å pløye opp for mye. Utfordringa er jo at det er lav temperatur, fastslår Våle-bonden, som harver med Multiva Optima T700.
– Det er ei kjempegod harv! Jeg hadde en tidlig generasjon slepeharv fra 80-tallet, som også var ei veldig god harv. Men når vi kom opp på denne harva her, så har det skjedd noe. Det har utvikla seg på teknologifronten. Ei harv er ei harv, men det er ikke det. Den er lett å kontrollere dybden på, og er såpass tung at når du slipper den ned, så går den ned. Den flyter veldig fint synes jeg, og jeg bruker sloddeplanken veldig aktivt.