Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Pia er sjef for sikkerhetsventilen i norsk såvarebransje

På Søråsjordet i Ås har Mattilsynet testet norsk såkorn i mer enn 40 år

Vi er på Søråsjordet i Ås, et jorde med bebyggelse på alle kanter, men med en svært verdifull funksjon. Her leier nemlig Mattilsynet jord av NMBU for å kontrolldyrke såkornpartier, noe de har gjort i mange tiår.

– Det vi kontrolldyrker er det såkornet som skal sås ut hos alle de som dyrker såkorn på kontraktavl med en såvareforretning. Vi gjør det for å kontrollere at det er riktig sort i hvert parti. At når du har kjøpt Mirakel vårhvete, så er det det du får, og ikke Zebra, Krabat eller en annen sort. Det kan ha betydning for veksttid og andre egenskaper. Og så ser vi etter frøoverførte sykdommer, naken sot og stripesjuke først og fremst, forteller Pia Borg, seniorrådgiver i Mattilsynet og ansvarlig for kontrollfeltene for sertifisert såvare.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

En del av et større kontrollsystem

– Vi sår ruter som er ni meter lange, som har seks rader hver. En rute representerer et såkornparti på opptil 30 tonn. For at det skal bli representativt, tar vi en representativ prøve av det partiet. Vi tar en prøve av alle sekkene og så videre, og det er flere partier for hver sort. Alle de partiene som skal brukes videre i kontraktavl, og produseres videre på, blir kontrolldyrket her. I tillegg kontrolldyrker vi cirka 10 prosent av de partiene som selges til bønder, og det er en etterkontroll på en måte. Hvis vi finner noe rart da, er det partiet allerede solgt. Men det gir en indikasjon på om sertifiseringssystemet fungerer som det skal.

Hver pose inneholder en representativ prøve av et såkornparti.

– Her ser vi etter sort og sykdommer som overføres med såvare. Så har vi en vekstkontroll ute hos alle som kontraktsdyrker såvare. Da ser vi etter ugras, ikke minst floghavre, og innblanding av andre arter. Det er viktig informasjon til de som skal behandle og rense såvaren etterpå. Vi ser også etter om avlerne har fulgt en del dyrkingsregler. Og til slutt, når kornet er høsta, så blir det analysert på Kimen Såvarelaboratorie. Da ser vi på spireevne og innblanding av andre arter, både ugras og andre kulturfrø.

Likt system som i EU

– Gjennom sesongen observerer vi alle rutene og ser etter ulike kjennetegn som opptrer i ulike vekststadier. Det kan være grad av voksbelegg, rødfarging, håring ulike steder på planta, lengde, snerp – det er alle mulig kjennetegn som du kan se. Noen av de kan også ha en betydning for hvordan de er å dyrke. Men mange av kjennetegnene har ingen betydning for bonden, men det gjør at en kan se forskjell på sortene. En del av kjennetegnene må du se når det er helt modent, de ser du på selve kornet. Så det er sånne små, små kjennetegn. Det er en hel gjeng med damer som er ute på feltet her om sommeren, og observerer rutene og kjennetegn. Vi registrerer ikke avling aller noe agronomi i det hele tatt, og vi selger det bare til fôr etter høsting. Vi gjødsler også veldig lute, for oss er det viktig at det står hele sesongen. Vi skal ikke ha noe legde, for da blir det vanskelig å observere rutene våre.

Her ses både feltene for høsthvete, som ble sådd i fjor, og lenger bak ser man damene i aksjon på feltet med de vårsådde vekstene. I tillegg til korn kontrolldyrkes også grasfrø.

– Dette gjør vi ganske så likt som alle andre land som følger OECD. Og vi gjør det helt likt som EU-landa stort sett. Så alle land ser viktigheten av å kontrollere såvaren såpass nøye som vi gjør. Nå husker jeg ikke hvor lenge, men det er 40 år eller noe sånt. Kanskje mer. Som vi har gjort det samme på dette feltet. Så det er en lang tradisjon på det.

Innført på grunn av snusk

Synes du det er givende å jobbe med?

– Ja, jeg synes det er veldig moro. Jeg er litt stolt over å få jobbe med sertifisert råvare, en viktig innsatsfaktor i landbruket.

I aksjon på jordet var foruten Pia Borg, kollega i Mattilsynet Marianne Johansen Myrbraaten (på traktoren) og Kristine Rogstad (på såmaskina), som er ansatt i Kimen Såvarelaboratorie AS.

En kan jo tenke at det er litt overflødig, eller hvordan vurderer du det å legge ned så mye innsats i dette. Finner dere feil?

– Ja, vi finner noe, men vi finner ikke mye. For her i Norge er det veldig oversiktlig, og ikke noe snusk. Men i den del andre land finner de mer, og hele sertifiseringssystemet da det ble opprettet, så var det fordi det var mye snusk i såvarebransjen. Det ble solgt stein som ga seg ut for å være kløverfrø, og det gikk ut over bonden. Som kjøpte frø som ikke spirte.

Dette er egentlig til både bondens og samfunnets beste, dette da?

– Ja, det er det. Det er jo for å sikre norsk landbruksproduksjon. Fordi det såkornet vi bruker i Norge, det er stort sett sorter som er testa og som egner seg for bruk i Norge. Og derfor er det viktig at vi også har dette kontrollsystemet her i Norge, med norskprodusert såvare.

Bli kontaktet

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 10. juni 2025

Sju nye CLAAS treskere klare for å innta Romerike

Ingar Høgmoen og Tommy Henriksen smiler fra øre til øre.
Les mer

Publisert: 10. juni 2025

Bli kjent med Karbon Agro-aktuelle Clive Bailye

Foredragsholderen som avslutter Karbon Agro-festivalen 19. juni.
Les mer

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}