I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
– Desto mer du har av informasjon om husdyrgjødsla, desto bedre får du vurdert hvordan du skal utnytte den best.
Harald Volden er klar i sin tale, når han og kollega Haakon Nordtveit Halvorsen fra TINE Rådgiving, møtes for å snakke om gjødsling i Grovfôrpoddens fjerde episode.
– Haakon har en veldig praktisk tilnærming og erfaring, pluss at Haakon er fôringsrådgiver og fagleder for grovfôrrådgiverne, introduserer Harald.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
.. lytt til Grovfôrpodden på Spotify her.
Prøver av jord og gjødsel
Å sette opp gjødselplaner er et av tilbudene TINE Rådgiving tilbyr, og Haakon drar raskt parallellen til å sette opp en fôrplan.
– Jeg er en fôringsmann i bunn, og skal jeg lage en fôrplan for ei ku, så må jeg vite hvor mye kua melker. Det er det samme med et skifte, jeg må vite hva vi tenker å høste i avling på det skiftet. Når det er snakk om husdyrgjødsel er det er viktig å vite hva den inneholder. Man kan bruke en standardverdi, men skal en ha presise tall må en ta egne prøver, framhever rådgiveren.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Så er det å vite hvordan jorda er, og jordprøver er veldig viktig å ha når du skal kjøre dette inn i et beregningsprogram og beregne gjødslingsstyrken. Disse to parameterne er de viktigste verdiene å ha klarlagt, men så er det også å ta en prat med bonden, og høre litt hva forventinger man har i forhold til registreringene som er gjort. Hvilket potensiale har vi?
Store variasjoner
Som med grovfôret har TINE jobbet for å gjøre det enklere og raskere å ta prøver av gjødsel, og analysesvarene viser store variasjoner.
– Vi ser at tørrstoffinnholdet varierer fra rundt to prosent og opp til ti prosent. Og nitrogenet ser vi varierer fra én kilo nitrogen per tonn, og opp til sju kilo nitrogen per tonn, sier Harald Volden.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Den store variasjonen gjenspeiler driftsopplegget og ikke minst måten å lagre gjødsla på. Sier man at gjennomsnittet er tre kilo, og noen er nede i én, og andre er oppe i fem kilo nitrogen – også skal du ha på fire-fem kubikk på målet..
– Det sier seg sjøl at der må det ligge en stor variasjon i forhold til mengde tilgjengelig nitrogen!
Rotutvikling og innvintringsevne
Også Harald liker å trekke paralleller mellom fôring og gjødsling, og poengterer at 60-70 prosent av næringsstoffene i fôret, kommer ut igjen i husdyrgjødsla.
– Derfor blir husdyrgjødsla en utrolig viktig ressurs!
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Makronæringsstoffene nitrogen, fosfor og kalium er de Haakon ser mest på i en gjødselplan, først og fremst fordi nitrogen er veldig styrende for avling.
– Veldig ofte, men ikke alltid, får vi en stor andel av kalium og fosfor fra husdyrgjødsla, så når vi kjører en optimering, er det på nitrogen. Men fosfor er veldig viktig for planterøttene, og kalium er viktig for blant annet hvor sterk planten er, og for innvintring, forklarer Haakon.
I studio i denne episoden:
- Haakon Nordtveit Halvorsen, fagleder grovfôr TINE Rådgiving
- Harald Volden, professor ved NMBU og spesialrådgiver i TINE
- Espen Syljuåsen, redaktør av AgroNytt
Se eller hør tidligere episoder:
Teaser – ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE
Episode 1 – «Fjøset bestiller»
Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?
Episode 2 – Planlegging
Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet
Episode 3 – Alternative fôrvekster
Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge