Markedet for brukte snittere er i sterk vekst, erfarer Velde Maskin.
I løpet av 2021 har Velde Maskin levert intet mindre enn fem sjølgående finsnittere.
– Interessen har vært enorm, smiler Asbjørn Velde.
Sammen med broren Harald og sju ansatte driver de Velde Maskin, en allsidig landbruksmaskinforretning med tilholdssted på Knapphus i Vindafjord. I fjor ble de utnevnt til et av fem kompetanssentere for CLAAS JAGUAR. Og det var kanskje ikke så rart, for brødrene har mangeårig erfaring med de spiregrønne høstemaskinene.
– Tankene har vært der i nesten ti år, og vi har alltid ment at dette er en høstemetode for framtida.. Her på Vestlandet har mange tenkt at sjølgående snittere er forbeholdt Jæren, men den holdningen er i endring. Nå har vi blant annet lykkes i å få solgt en JAGUAR i nabokommunen, forteller Asbjørn.
Gir råd via videoanrop
De resterende fire maskinene har havnet både fjern og nær, og med unntak av én, har Asbjørn vært rundt og besøkt kundene ved igangkjøring.
– Dagens maskinhandler stiller i større og større grad krav til oppfølging. Det kan være vanskelig å selge om ikke kunden er trygg på kompetansen, og sånn sett er det en trygghet at det er en nettverk av CLAAS forhandlere og kompetansesentre for JAGUAR. Vi har vært veldig nøye før vi leverer, på at ting fungerer. Vi har prøvekjørt maskinene i gras før levering, og brukt god tid på igangkjøring.
Og hvordan har maskinene fungert, etter igangkjøringene?
– Alle maskinene har gått helt knirkefritt, kan vi faktisk si. Mye rådgiving har det blitt, fortrinnsvis på telefon, men også videoanrop utrolig effektivt. Vi har funnet en vri på det som vi synes fungerer.
Sjekker historikk og tilstand
Maskinene Velde Maskin har solgt befinner seg i prissjiktet fra 500 000 til oppunder 2 000 000 kroner, og de brukte maskinene har både kommet fra Danmark, Nederland og også innbyttemaskiner fra norske kunder.
– Alt handler om teknisk tilstand på en sånn høstemaskin. Hvis du kjøper feil maskin, kan det bli veldig kostbare greier. Det har vi sett i praksis, særlig i prissjiktet under 1 million.
Og hvordan kvalitetssikrer dere hva dere kjøper?
– Vi har kjøpt av CLAAS forhandlere og får dermed maskinenes historikk på kjøpet. Det er det som er med CLAAS systemet, det er struktur, så det er ingen tvil om hva du kjøper. Maskinen vi kjøpte i Nederland fikk vi eksempelvis en grundig tilstandsrapport de hadde brukt to dager på å lage, og det gir oss en veldig god innsikt. For en ting er hva det står i en annonse eller «spek», det springende punktet er hvordan det ser ut, den tekniske tilstanden.
LES OGSÅ: Gjør et trygt bruktkjøp av CLAAS JAGUAR
Vinterprosjekter
Kompetanse om produktet og gode analyser av maskinen er én ting, men også tilgang til reservedeler er noe av det viktigste for maskiner som høster store verdier på kort tid. CLAAS sitt sentrallager i Hamm er kun én dags levering unna, det samme er Danish Agro-konsernets nye delelager i Sverige.
– Det er det beste jeg har sett siden jeg starta. Før sesongen pussa vi opp en 1995-modell JAGUAR 800, og for å teste systemet bestilte vi en stor ordre med levering over natt. Alle delene lå i Sverige, og alt fikk vi hit til neste dag. Det er prima opplegg, fastslår JAGUAR-selgeren.
Med fem salg denne sesongen ser Asbjørn allerede fram til å begynne arbeidet inn mot neste sesong.
– Målet er selvsagt å til det samme som denne sesongen. Planen er å finne et par maskiner nå i høst, som vi kan ha tilgjengelig for gjengen på verkstedet nå i vinter, så de er leveringsklare til sesongen. Det er vanskelig for alle parter når man kommer på behovet midt i sesong, så rundt juletider håper vi å være i gang med dialogen med potensielle kunder. Både vi og kundene kan spare tid og penger om vi kommer i gang i god tid.