Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

– Jo større maskiner, jo jillere er det

Møt landbruksmekanikerlærling Bodil Undheim.

Bergan Maskinsalg, 20. juli 2022

– Jeg våkna en dag og tenkte at jeg ville flytte til Østlandet og skru CLAAS.

Slik introduserer Bodil Undheim historien om hvordan en traktorinteressert jente fra Varhaug på Jæren, endte opp i et landbruksverksted på Sem i Vestfold. 19-åringen startet nylig i lære hos Bergan Maskinsalg, hvor hun ser fram til å være de neste to årene.

– Jeg nevnte for broren min at jeg ville skru CLAAS, og han anbefalte Bergan Maskinsalg, så da ble det sånn, forteller Bodil, som selv er oppvokst med en far som valgte samme yrkesretning.

Godt kjent med CLAAS: Skurtreskere er langt fra ukjent for Bodil Undheim. I hele oppveksten har faren Jan Gunnar Undheim drevet med leiekjøring med en CLAAS MEGA 350. Kanskje det var der CLAAS lidenskapen oppstod..?

– Tidligere var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle ta traktorlappen, men så begynte jeg å henge med andre traktorinteresserte, og da snudde det helt.

På utplassering

Før Bodil i juni startet i lære, var ho i to omganger på utplassering hos CLAAS forhandleren.

– Ho ringte, og etter hvert oppfattet jeg at det var utplassering ho lurte på. Det er ikke alltid like lett å forstå en jærbu på telefon, smiler Fredrik Bergan, daglig leder for Bergan Maskinsalg.

Trives i øst: Når Bodil er ferdig med læretida, er ønsket å fortsette å arbeide på Østlandet, og da gjerne hos Bergan Maskinsalg. Her står ho flankert av Fredrik Bergan (t.v.) og Kyrre Ross Lind.

En novemberdag i 2021 var Bodil på plass, og etter tre ukers utplassering skulle ho etter planen returnere hjem til Jæren. Med kun en uke til julebordet syntes verkstedleder Kyrre Ross Lind at det var for tidlig, så etter en telefon til skolen ordnet han så det ble en arbeidsuke til, samt sosialt samvær med resten av Bergan-gjengen.

På nyåret var den ivrige mekanikeren en ny fireukers periode på Østlandet, og da spørsmålet om en lærlingplass kom, var Fredrik Bergan rask med å si ja.

– Vi må rekruttere flere dyktige medarbeidere, og jeg ser ikke annen mulighet enn at de kommer via lærlingeløsningen. Å ta inn én lærling hvert år er ønsket vårt, men nå har vi Bodil som førsteårslærling, og to andreårslærlinger, forteller Fredrik.

Stort aldersspenn: Hos Bergan Maskinsalg har de som mål å rekruttere en landbruksmekanikerlærling hvert år, og en stor andel av de som to år etter består fagprøven og får sitt fagbrev, har fortsatt å jobbe hos bedriften. «Det er nok mer enn halvparten som har fått jobb etter læretida. Slik jeg ser det, er denne måten å bygge verkstedet på, nesten den eneste mulige vei. Du må få de opp fra lærling, og det har vi hatt suksess med hele veien. Nå har vi mekanikere i et stort aldersspenn fra 18 til 66, og det resulterer at lærlingene har mange erfarne og lære av», framhever Fredrik Bergan.

Arbeidsom

Mens de to andreårslærlingene er lokale, har Bodil flytta over 400 kilometer for sin lærlingplass.

– Jeg har bodd på Jæren i 19 år, så nå ville jeg prøve noe nytt, oppgir eleven, som nå legger to år på Øksnevad videregående skole bak seg.

Bosted fant Bodil på en gård i Holmestrand, hvor ho hver torsdag og annenhver helg jobber for å dekke inn husleia.

– Også er jeg på en annen gård og jobber hver tirsdag, etter jobb her, forteller den arbeidsomme 19-åringen.

Stor virksomhet: Bergan Maskinsalg er en av landets største Norwegian Agro-forhandlere, med en årlig omsetning på 120 millioner kroner og 19 ansatte. Personalet er fordelt på 12 på verkstedet (hvorav tre er lærlinger), tre i butikk og delelager, en på økonomi og tre på salg.

Å jobbe i en såpass mannsdominert bransje som landbruksmaskinbransjen ser ikke Bodil noen utfordring med, og arbeidsmiljøet hos Bergan Maskinsalg gir ho gode skussmål.

– Jeg trives godt og synes det er et godt arbeidsmiljø her. Hittil har jeg vært med på service, montering og klargjøring av ulike maskiner. Jo, noe av det første jeg var med på, var å bytte av toppakning på en traktor, forteller Bodil.

Når vi er på besøk en julidag midt i fellesferien, jobber ho sammen med verkstedleder Kyrre med klargjøring av en ny, stor CLAAS LEXION.

– Jo større maskiner, jo artigere er det! Det er jilt med store treskere, JAGUAR snittere og AXION traktorer, framhever den unge lærlingen.

Økt effektivitet med nytt verksted

For verkstedleder Kyrre er det første gang han har en kvinnelig mekanikerlærling ansatt på verkstedet, og sammen med de to andreårslærlingene har han ansvaret for at opplæringsplanen gjennomføres.

– Vi prøver å få de med på så mye forskjellig som mulig, for å gi dem så bred erfaring som mulig. Bodil ble raskt en del av gjengen, og ho virker til å være en dyktig, ung dame. Eneste utfordringen er litt språkproblemer, fleiper Kyrre, som om kort tid får et betydelig større verksted å boltre seg i.

– Verkstedet vårt er fra 2001 og påbygd i 2008. Da var vi fire mekanikere på verkstedet, og nå er vi ti, foreller Fredrik, i det han viser byggetegningene.

– Nå utvider vi med 940 kvadratmeter. Det blir ett stort rom, sånn at vi skal kunne kjøre inn og plassere maskiner uten å måtte flytte på noe. Det blir mer effektivt.

Store markedsandeler: Bergan Maskinsalg har gjennom mange år levert et stort antall landbruksmaskiner til Vestfold- og Telemarkslandbruket. Her et bilde fra 2016, da hele 14 nye CLAAS treskere ble kjørt i gang. Med et stort antall maskiner ute i markedet medfølger også et oppfølgingsansvar, og i tillegg til verkstedet på Sem, som nå utvides med 940 kvadratmeter og moderniseres med blant annet en egen vaskehall, har Bergan Maskinsalg seks servicebiler.

LES OGSÅ: Landbruksmaskinbransjens viktigste rekruttering

Gode rekrutteringer

I tillegg til fysisk utvidelse er også planen å fortsette rekrutteringen av nye, flinke medarbeidere, noe blant annet Kyrre har nytt godt av i sin lederposisjon.

– Å gå fra å håndtere fire til ti mekanikere er jo en stor forskjell, og det blir jo ikke akkurat mindre papirer å håndtere. Derfor ansatte vi en ekstra person til å bistå Kyrre med blant annet klargjøring av ordrer, reklamasjoner og garantisaker. Tonje Hovland har besatt rollen på en god måte, og det har lettet arbeidet betydelig for Kyrre, forteller Fredrik.

Han benytter også anledningen til å skryte av de to andre lærlingene, Åsmund Akerholt og Ole Tveitan, som nå skal starte på sisteåret.

– Det er to råtasser, virkelig sjelden vare. De klarer ikke å stå stille, og spør stadig «Er det noe mer å gjøre eller?» I tillegg er de lynende effektive, så det er nesten så vi glemmer at de er lærlinger, forteller en stolt arbeidsgiver.

Er du interessert i en lærlingplass, be om å komme på utplassering hos din lokale Norwegian Agro-forhandler.

Les mer om mulighetene for lærlingeplass hos Norwegian Agro her.
Fornye noe i maskinparken?

Fornye noe i maskinparken?

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer

Publisert: 21. januar 2025

Ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE

Søndag 2. februar lanseres første episode i Grovfôrpodden.
Les mer

Publisert: 19. desember 2024

Duun med enorm suksess i V-fresens rike

Rune Roland og Norwegian Agro Røn selger Duun VF253 som varmt hvetebrød.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}