Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

50 år med selvgående finsnitter fra CLAAS

CLAAS JAGUAR – en suksesshistorie uten sidestykke.

Harsewinkel, november 2023

I 1973 la CLAAS grunnlaget for en suksesshistorie uten sidestykke i segmentet for selvgående finsnitter med JAGUAR 60 SF. Takket være mange innovasjoner og langvarig, effektiv teknologi, fikk JAGUAR ikke bare et globalt rykte veldig tidlig, men også som global markedsleder. I dag imponerer JAGUAR ikke bare bønder og entreprenører over hele verden med sine unike teknologier innen høsting av mais og jordbeskyttelse drivverk, men også takket være de laveste totalkostnadene.

I dag er den selvgående finsnitteren, ved siden av traktorer og skurtreskere, ikke bare en nøkkelmaskin på mange gårder og entreprenører, men for hele landbruksnæringen. Den garanterer optimale snittelengder og behandling av avlingen samt maksimal ytelse og allsidighet – det være seg ved høsting av høykvalitetsfôr for melkeproduksjon og okseoppdrett, eller ved høsting av biomasse. Som verdensmarkedsleder kan CLAAS nå se tilbake på et halvt århundre med JAGUAR selvgående finsnittere med mer enn 45 000 bygde enheter.

– JAGUAR har stått for innovasjon, effektivitet, produktivitet og pålitelighet i 50 år, og har formet snittersegmentet på fem tiår som ingen andre, oppsummerer Dominik Grothe, Senior Vice President Self-Propelled Harvesters.

– CLAAS skylder sitt globale markedslederskap ikke bare til teknologisk fremgang og derfor til utviklerne og tilbakemeldinger fra våre kunder. Dette er i stor grad takket være våre salgs- og servicepartnere, for som en nøkkelmaskin, spesielt for entreprenører, er lave stopptider et nøkkelkriterium for finsnitteren takket være pålitelig teknologi, men også på grunn av rask levering av reservedeler og rask, profesjonell service.

Ledende i totalkostnader

Det er ikke bare takket være teknologiske fremskritt og maksimal effektivitet, men også høykvalitets komponenter med lave slitasjekostnader, førsteklasses service fra CLAAS salgspartnere og den raske tilgjengeligheten av reservedeler at JAGUAR har forsvart topposisjonen sin til i dag. Kunder kan stole på dette ikke bare for nye, men også for brukte maskiner. I det globale CLAAS salgsnettverket krysser brukte JAGUAR landegrenser og til og med hav, og kutter elefantgras eller sukkerrørstrå i Thailand og lavendel i Sør-Frankrike. Ingen annen finsnitter er i bruk så lenge som en JAGUAR. Og ingen brukte JAGUAR må vente lenge på en ny eier.

Bruk av teknologi fra skurtreskeren

Med den økende dyrkingen av mais og en trenden mot selvgående maskiner, skjedde den gradvise overgangen fra slepte til selvgående finsnittere nesten samtidig i Nord-Amerika, Europa og også i den tidligere østblokken fra 1970-tallet og utover. I 1973 gikk CLAAS inn i det lovende vekstsegmentet med JAGUAR 60 SF, etter at to samarbeidspartnere allerede hadde produsert de første prototypene på egen hånd. 120 hk-modellen, der utviklingen var basert på nøkkelkomponenter fra JAGUAR 60 slepemontert trommelsnitter og datidens skurtreskerserie, ble solgt i 33 enheter det første året og totalt 500 maskiner ved slutten av produksjonen i 1976.

Det viser seg raskt at spesielt entreprenører krever enda mer ytelse. Svaret kom i 1975 med JAGUAR 80 SF utviklet hos CLAAS Bad Saulgau med 213 hk, tre- til fireraders maisaggregat, en blåsevifte og det nye automatiske styresystemet fra CLAAS. En annen innovasjon er det delbare mate- og trommelhuset, som gjør vedlikeholdsarbeidet mye enklere. Som en etterfølger til JAGUAR 60 SF utvikler CLAAS allerede JAGUAR 70 SF med en større snittetrommel og enten en 150 eller 175 hk motor, som skal introduseres for sesongen 1976/1977. En konstant kapasitet på 75 t/time kan derfor oppnås under innhøstning av mais.

Som en trendsetter for å bli markedsleder på verdensbasis

I 1983, ti år etter introduksjonen av JAGUAR 60 SF, kom et stort teknologisk sprang videre. Den nye JAGUAR 600-serien setter ikke bare nye standarder når det gjelder ytelse og snittekvalitet, men også når det gjelder design. De viktigste nyvinningene er metalldetektoren, maisknekkeren og etter-akseleratoren. Toppmoderne Mercedes-Benz-motorer lover høyt dreiemoment med lavt drivstofforbruk. Det nye førerhuset, som ble adoptert fra DOMINATOR skurtreskere og er montert på støydempende innfestninger, imponerer med sin utmerkede ergonomi og støyisolering. En ny kjørespak gjør at flere funksjoner kan betjenes uten å måtte bruke høyre hånd. Takket være opptil 300 hk kan nå også 6-raders maisaggregat brukes, noe som øker kapasiteten betraktelig. En ny snittetrommel med flere kniver med forskjøvet V-arrangement av knivene er nå tilgjengelig for høsting av helplanteensilasje. I 1988 gjennomgikk serien en «make-over», inkludert et nytt førerhus. JAGUAR 695 MEGA med 354 hk kompletterer også suksesserien som det nye flaggskipet.

I 1994 kom det store smellet: Med den helt nyutviklede JAGUAR 800-serien trengte CLAAS inn i nye dimensjoner når det gjaldt kapasitet og understreket sin påstand som teknologileder. Takket være JAGUAR 600 ble markedslederen på det europeiske markedet nå også global markedsleder innen selv- gående finsnittere. Med 481 hk var JAGUAR 880 også den kraftigste finsnitteren i verden på den tiden. For første gang kan 8-raders maisplanter høstes med ett maisaggregat, og ett år senere er også det første raduavhengige CLAAS maisaggregatet RU 450 med en arbeidsbredde på 4,50 m i produktporteføljen. Motoren er plassert på tvers bakenfor bakakselen og kan derfor overføre kraften sin direkte til snittetrommelen via en Power-reim. Motoren fungerer også som en motvekt til de brede høsteaggregatene. Ved omstilling fra gras til mais kan maisknuseren raskt og enkelt rulles ut av renna og omvendt. En sterk etterakselerator garanterer målrettet lastning av lastebiler og tilhengere med stor kastelengde, også bak over traktoren/trekkvognen. Det nye førerhuset med buet frontrute og passasjersete setter nye standarder, spesielt når det gjelder sikt og plass hele veien. Fra 1997 og utover ble noen eksempler bygget i små serier som FIELD SHUTTLE – hovedsakelig som en versjon med beholder som kunne tippes til siden eller bakover, samt noen eksempler i dollyhengerutgave for semitrailere.

I 2001 brøt JAGUAR 900 «lydmuren» på 600 hk for første gang. Det nye førerhuset med digital terminal og moderne multifunksjonsspak ligger nok en gang foran konkurrentene. Fra 2003 kan og blir JAGUAR SPEEDSTAR den første finsnitteren godkjent for 40 km/t. Samtidig øker maks. motoreffekt til 623 hk.

Effektivitet gjennom intelligens

2008 ble neste kvantesprang: Den nye JAGUAR 900-serien presser ytelsesgrensene enda høyere, 980 selv med et dobbeltmotorkonsept med opptil 830 hk. Den nye V-MAX snittetrommelen med spadeknivdesign imponerer med snittekvalitet, effektivitet og en betydelig vedlikeholdsfordel. Takket være en ny generasjon førerhus oppnås en betydelig økning i komforten for føreren – det samme er det automatiske kameraet og styresystemet AUTO FILL (tilleggsutstyr). 900-serien scorer også poeng med den intelligente DYNAMIC POWER motorstyringen med tilpasning av egenskapene til den respektive arbeidsoppgaven, som sparer opptil 10 % drivstoff ved arbeid i dellastområdet. Fra 2012 og utover gjør den kontinuerlige målingen av tørrstoffinnholdet ved hjelp av en NIR-sensor (tilleggsutstyr) det ikke bare mulig å dokumentere arealspesifikk kapasitet, f. eks. for næringsstoffbalansen, men også andre ingredienser. Dekktrykkregulering kan også leveres fra fabrikk og ikke bare på forhjulene, men også bakhjulene, noe som er unikt for finsnittere. Systemet sørger ikke bare for optimal jordbeskyttelse, men også kjørekomfort. I 2014 vil mange av disse funksjonene bli integrert i den nye JAGUAR 800-serien.

I 2015 overtok CLAAS SHREDLAGE®-enheten fra USA. MCC (MULTI CROP CRACKER) SHREDLAGE® har siden utfylt det vellykkede og unikt allsidige JAGUAR maisknekkerkonseptet. I 2017 vil avlingsflyten og chassiskonseptet til JAGUAR 900 bli ytterligere optimalisert, etterfulgt i 2019 av en ny generasjon ORBIS maisaggregat. To år senere ble CEMOS automatiske funksjoner for første gang integrert i JAGUAR 900. De forbedret ytelsen og effektiviteten til den «store» finsnitterserien fra Harsewinkel ytterligere. Med JAGUAR 960 og 990 TERRA TRAC tilføyer CLAAS to finsnittere med halvbelte-teknologi til sitt sortiment, som takket være unik beskyttelse av vendeteigen kan brukes til både maishøsting og grashøsting på grasmark. Konseptet beskytter ikke bare jorda, men setter også nye standarder når det gjelder føring av høsteaggregatet.

Spesialmodell hos Agritechnica

CLAAS skal feire JAGUAR-jubileet etter Agritechnica 2023 med en spesiell utgave, som kjennetegnes av klistremerker med jubileumssilhuetten samt spesialutstyr og en såkalt førerpakke. Starten på dette vil være premieren på en JAGUAR 990 TERRA TRAC i eksklusive jubileumsfarger som et begrenset spesialopplag på CLAAS sin messestand på Agritechnica (Hall 13), som vises på demonstrasjoner og JAGUAR-arrangementer i regi av utvalgte forhandlere under innhøstningen i 2024 for å markere jubileet.

Utviklingen av CLAAS JAGUAR:

  • 1973: Introduksjon av JAGUAR 60 SF.
  • 1975: JAGUAR 80 SF utviklet i Bad Saulgau med 213 hk fra en V10-dieselmotor øker standarden for ytelser.
  • 1977: CLAAS presenterer JAGUAR 70 SF som etterfølgeren til JAGUAR 60 SF.
  • 1983: Den helt nyutviklede JAGUAR 600-generasjonen setter standarder for selvgående finsnittere.
  • 1989: JAGUAR 600 S/SL/MEGA med nytt førerhus, 354 hk og ytterligere forbedret totalytelse.
  • 1994: JAGUAR 800 med tverrstilte motorer, opptil 481 hk og, for første gang, 8-rads maisaggregat. Samme år ble JAGUAR nr. 10 000 bygget, og dermed startet en tradisjon med spesiallakkering for å markere viktige JAGUAR-jubileer.
  • 1997: JAGUAR FIELD SHUTTLE kombineres finsnitter og beholder.
  • 1998: CLAAS bygger JAGUAR nr. 15 000 med et oppsiktsvekkende airbrush-design.
  • 2001: Modellbytte og nytt flaggskip JAGUAR 900 med 605 hk.
  • 2003: JAGUAR SPEEDSTAR med 40 km/t godkjenning.
  • 2004: JAGUAR nr. 20 000 blir produsert.
  • 2006: Introduksjon av JAGUAR 900 GREEN EYE med inntil 623 hk.
  • 2008: Introduksjon av den helt nye JAGUAR 900-serien med DYNAMIC POWER og en rekke automatiske funksjoner.
  • 2009: JAGUAR nr. 25 000 ruller av samlebåndet i form av JAGUAR 980 med to motorer og 830 hk.
  • 2011: CLAAS bygger JAGUAR nr. 30 000 i en spesiell sort lakk.
  • 2012: Integrert NIR-sensor tillater nøyaktig måling av tørrstoff og andre ingredienser som råaske, råprotein og råsukker på et spesifikt areal.
  • 2014: Total gjennomgang av JAGUAR 800-serien med mer komfort, mer effektivitet og høyere ytelse.
  • 2017: Den nye generasjonen av JAGUAR 900 får trinnløs drift av høsteaggregatet og et nytt chassiskonsept.
  • 2019: CLAAS introduserer JAGUAR 900 TERRA TRAC på markedet med et innovativt halvbelte-understell med unik beskyttelse av vendeteigen, og introduserer samtidig CEMOS AUTO PERFORMANCE for JAGUAR.
  • 2019: JAGUAR nr. 40 000 ruller ut av fabrikkhallene i Harsewinkel.
  • 2020: Nytt ORBIS maisaggregat med en arbeidsbredde på opptil 9 m og en transportbredde på kun 3,0 m og med integrert transportbeskyttelse: mer sikkerhet på veien med betydelig reduserte til- og frakoblingstider.
  • 2022: Introduksjon av den nye GPS PILOT CEMIS 1200 for automatisert styring og presisjonslandbruk på JAGUAR
Se brosjyrer og les mer om CLAAS JAGUAR her.
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer

Publisert: 21. januar 2025

Ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE

Søndag 2. februar lanseres første episode i Grovfôrpodden.
Les mer

Publisert: 19. desember 2024

Duun med enorm suksess i V-fresens rike

Rune Roland og Norwegian Agro Røn selger Duun VF253 som varmt hvetebrød.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}