Hør Fredrik Klaseie gi en statusrapport om forsøket med ulike direktesåmaskiner.
– Foreløpig har vi generelt hatt en veldig god etablering. Åkeren står veldig fint etter alle maskinene. Vi har telt ugras, antall planter og målt litt høyder, og klarer generelt å finne veldig lite forskjell, forteller Fredrik Klaseie, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
– Vi er veldig fornøyd, for det ser ut til at vi får et rettferdig forsøksfelt hvor vi kan høste uten for mange faktorer som har påvirka det, som ikke er såmaskin, fortsetter Klaseie.
Vi intervjuer rådgiveren etter at de mange tilreisende hadde reist hjemover etter en markvandring med solid oppmøte.
– Jeg bråtelte og kom til over 50, og vi har registrert besøkende fra Hadeland, Hedmarken, Vestfold, Akershus og Østfold hit til Askim. Det må vi si oss veldig fornøyd med.
Hva skjer videre med forsøksfeltet nå?
– Nå må vekstsesongen må få gjøre sitt. Åkeren kommer nok til å få en kilo eller to til med nitrogen, og da nærmer vi oss 15 kilo N. Det er ganske offensiv gjødsling, men vi tror det er et bra potensiale her, og det potensiale vi vil gjerne ta ut. Når den siste gjødsla er gitt, så er vel det meste gjort, og da må pent bare vente å se hvordan avlingene blir.
Det er ikke så lett å se avlingsforskjeller med det blotte øyet, og selv ulike radavstander ser ut til å jevne seg ut?
– Ja, den som klarer å se 50 kilo variasjon i åkeren nå, den er god. Det kan godt være avlingsforskjell mellom såmaskinene, selv om vi ikke ser det akkurat nå. Men der det er større radavstand er det like mange planter, og kraftige og fine buskingskudd. Det dekker godt med tanke på ugraskamp, men selvfølgelig var det ikke sånn fra starten, forklarer en spent rådgiver.