Kameratene har klar ansvarsfordeling: Den som eier kornet har ansvar for logistikken, mens kompanjongen tresker.
Vik gård, Halden i Østfold
– Vi samarbeider litt på maskinfronten, og særlig på treskeren, som vi kjøpte sammen for seks-sju år siden, forteller Hans-Trygve Torp, i det han tresker de første dekarene med høsthvete for kameraten Jon Olav Hauge.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Sammen om en CLAAS LEXION
De to kompanjongen driver hver sin gårdsdrift, men eier blant annet en LEXION 520 MONTANA sammen.
– Hjemme driver jeg med korn, og kompanjongen min her driver med korn, ammeku og kylling. Vi kjører det arealet vi har hver av oss, også leiekjører vi en del ved siden av. Totalt tresker vi rundt 1 900-2 000 mål i året, forklarer Hans-Trygve.
Vekstplanen består av mye høsthvete og bygg, noe havre og litt høstbygg som han allerede har treska.
– Foreløpig ser det veldig bra ut! Jeg har ikke fått summert, for det skal tørkes litt før vi får levert det, men det ser bra ut.
Tørke på jordet eller i tørka?
Håpet er som regel hvert år å få sådd høstraps etter høstbygget, men i år hang høstbygget igjen litt, ettersom det var litt for tørt på våren.
– Når først vannet kom, så ble det skikkelig åker, oppgir korndyrkeren, som høsta om lag 800 kilo med 17-18 prosent vanninnhold.
Det er meldt regn framover. Hva er akseptabelt å treske på framover?
– Hvis du har tørkemulighet sjøl, bør det vel kunne gå an å treske på høsthvete inntil 20 prosent. Er den veldig mye råere enn 20 så er jeg usikker på om den er ordentlig moden. Da tror jeg heller den tåler å stå litt. Men det er dette bygeværet, det er veldig usikkert. Så derfor prøver vi å få av det som ser mest klart ut nå.
Smidig med MONTANA
CLAAS-treskeren har hittil gått 1 660 timer, og eierskapet beskriver eierne som veldig bra.
– Det er veldig behagelig å være to om det. Noe småtteri har det vært, men vi har ikke hatt noen store driftsstanser midt i sesongen. Det er viktig, poengterer CLAAS-eieren.
SE STORT BILDEGALLERI NEDERST I ARTIKKELEN.
– CLAAS er jo kjent for å være et bra merke, det er ikke noe hemmelighet. Og MONTANA, som det sitter på den her, gjør at en stor tresker blir veldig smidig. Sjøl en 20 fots tresker kommer fram på de mest utrolige steder, og du trenger ikke ta så stort hensyn til terrenget, synes sjåføren, som kan fortelle at treskeren tidligere gikk i Indre Østfold.
– Det lå ikke så mange ute til salgs brukt. Da måtte vi slå til på denne, smiler Hans-Trygve.
Tørker gjerne eget korn
På slettene rundt Vik er det imidlertid lite behov for MONTANA-avvatring, den kommer først til sin rett senere.
– Mye av leietreskinga er til tider veldig kupert. Vi prøver å legge opp kjøringa så en får lange drag.
Når det står på midt i skur’n hjelper de gjerne hverandre for å få ting gjort.
– Han tresker hos meg, og jeg kjører korn. Eller så kjører jeg hos han, og han kjører kornet sitt. Leietreskinga er det stort sett jeg som kjører.
Oppstår det ikke fort et dilemma når en driver med leietresking ved siden av å dyrke korn sjøl?
– Vi prøver å komme i gang med noe som er kjørbart. Utfordringen er de åra det blir mye hvete, da er det vanskelig å treske tørr mathvete for alle. Det sier seg selv. Jeg for min del har ei lita tørke, og tar gjerne den støyten og tørker den noen prosent ned. Det har jeg ikke noe problem med, forteller Hans-Trygve.
Fine drivlinjer og god uttresking
Treskeren synes han går veldig bra, og han beskriver den som enkel og oversiktlig.
– Den er god å kjøre!
Og hva forbinder du med navnet LEXION?
– Det er jo kvalitet, jeg må si det. Solid, fine drivlinjer og god uttresking. En solid tresker.
Duoen dyrker som beskrevet mange ulike grøder, men Hans-Trygve synes ikke det er krevende å stille treskeren så man får rent korn i tanken.
– Vi har lagra innstillingene våre på det meste av grødene. Ved sesongstart taster vi inn dem, også blir det å ta en kikk i tanken, følge med litt og justere litt ut i fra vær og føre. Åssen åkeren ser ut. Jeg synes det går greit å få rent korn.
Nye sorter med høyt avlingspotensiale
I løpet av de siste årene har Hans-Trygve utfordret seg selv med nye sorter og nye grøder, noe han også tenker å fortsette med. Og i et lengre perspektiv skulle han også gjerne gjort noe med logistikken etter at kornet er høsta.
– Å gjøre noe med mottaks- og tørkefronten, det er en drøm jeg har. Men foreløpig har jeg nok til det arealet jeg har. På sikt håper jeg imidlertid å få tak i mer areal, og drive mer planteproduksjon på egne hender.
Som nevnt inngår høstbygg i vekstskifte, og i løpet av de fire siste sesongene har han dyrket tre ulike sorter.
– Jeg hadde toradssorten Frigg i to år, etter det prøvde jeg Wootan. Nå i år hadde jeg Mercurioo, oppgir kornprodusenten, som skryter av avlingene de to sistnevnte har gitt.
– Jeg hadde gode avlinger med Frigg òg, men jeg må si at både Wootan og Mercurioo har et avlingspotensiale i seg som er høyst interessant.
– For min del er det planteproduksjon og korndyrking som er den store interessen. Det å prøve ut noen nye dyrkingsteknikker eller noen nye sorter, å se at det funker når det blir korn i tanken om høsten, det synes jeg er veldig moro! Da får du lyst å gi på et år til, smiler Hans-Trygve Torp.
ANDRE KUNDEREFERANSER:
CLAAS AVERO
CLAAS TUCANO
TUCANO 430 – Carl Christian Riiser Grydeland
TUCANO 430 – Henning og Øyvin Solheim
TUCANO 430 – Harald Fladberg Grøv
CLAAS LEXION
LEXION 570 – Knut Vastveit
LEXION 410 – Hans-Martin Graarud
LEXION 630 MONTANA – Knut Erik Hersleth og Reidar Kaabbel
LEXION 750 MONTANA – Anders Wetlesen
LEXION 760 TERRA TRAC – Kjølsrød Drift AS
Eldre CLAAS-modeller og relevante tresker-reportasjer:
Bli med på førstegangsservice på CLAAS AVERO 240
Solid økobyggavling høstet med trofast sliter
Tresking av åkerbønner med LEXION 750 MONTANA
Høstet 700 kilos rugavling med DOMINATOR 130