Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Fra rekordavling til tenkeboksen om videre drift

Laila og Linda er avhengig av et betydelig løft i jordbruksoppgjøret.

I forkant av årets vekstsesong har vi intervjuet fem gårdbrukere – en jærbu, en trønder, en nordlending, en østfolding og en vestfolding om strategiene for vekstsesongen 2022.

Laila (t.v.) og Linda leier tresking av Håvard og Petter Røstad i Røstad Maskinstasjon.

Laila Grendahl og Linda Leithe
Alder: 48 og 56 år
Sted: Levanger, Trøndelag
Areal: 750 dekar (alt eid)
Vekster: Bygg

Hvordan ser vekstplanen ut for 2022?

Den er den samme som i fjor, 750 dekar med bygg, men vi har kjøpt inn en sort vi ikke har prøvd før, Arild toradsbygg. Tidligere har vi hatt Vanille og Brage, en tidlig og sen sort, men nå vil vi ha en midt imellom. Vanille har gitt bra med avling, men vi kommer langt inn i september før den kan høstes.

Hvilke mål har dere satt for avlingsnivået i 2022?

Vi ble bortskjemt i fjor, for da ble det rekordår! Men her oppe, vi ligger på 180 meter, kalkulerer vi med mellom 450 og 500 kilo når vi planlegger.

En opptur eller et høydepunkt å fortelle om fra 2021-sesongen?

I fjor fikk vi vist at det er mulig å komme over 500 kilo på deler av arealet, kun med kunstgjødsel og mikronæring, ikke noe husdyrgjødsel. Det var en milepæl, og det var deilig å kjenne at en fikk lønn for strevet. Du må kjenne jorda godt for å gjøre riktig valg, og det føler jeg at vi nå etter 9-10 sesonger klarer å gjøre og få resultater ut av. Ellers må jeg også si at det var et høydepunkt at dere var innom. Det har betydning å bli sett, og den videoen som ble laget har vi fått mange tilbakemeldinger på. Det var faglig interessante spørsmål, som mange opplevde lærerike. Folk utenfor næringa har kommentert «Oi, jeg har aldri visst..», og det er artig å høre.

Gården Åsgård på Åsmoan i Levanger er omkranset av store, flate skifter.

Hvilke tiltak gjør dere på kort sikt som følge av kostnadsutviklingen?

Kona mi Linda følger med mye, blant annet på økonomi på verdensbasis. Så allerede i fjor sommer mente Linda at vi måtte være påpasselig å kjøpe gjødsel, og da bestilte vi med en gang. Det kosta 60 000,- mer enn normalt, men langt fra de prisene vi ser i dag. Vi har avtale om å få levert biorest, men det tør vi ikke kjøre ut om det er for bløtt om våren, så det må vi se an. Ellers har vi handla inn ekstra med bladgjødsel. Vi har kjørt regelmessig med Magtrac der vi har hatt lave magnesium-verdier, sammen med ugrassprøyting. Så kom NoroTec med et middel vi testa ut i fjor, og det tror vi har gitt gode resultater. Fordelene med NoroTec er at det er helt flytende, og veldig enkelt å bruke og blande i sprøyta. Vi har kjøpt inn det dobbelte av i fjor, så det er nesten så man føler man hamstrer, men jeg mener det er uansvarlig å ikke gjøre grep. Vi har aldri sløst med gjødsel, og skal ikke det i år heller. Tanken er å kjøre mikronæring både i sopp- og ugrassprøyting. Delt gjødsling tar jeg for gitt. Vi kjører cirka 70/30, og mener der et viktig.

Hvordan er gårdsdrifta om fem år?

Hvis kostnadene er som nå og inntektene ikke følger etter – da slutter vi. Da vil vi ikke mer. Vi har en stor gård, men det gir ikke mening at jeg skal jobbe på universitet for å finansiere og drive gård. Jeg snakka med to yrkeskolleger denne uka, ei sa «jeg selger melkekyra i desember», og den andre hadde også bestemt seg for å slutte med melk. Så vi kommer til et veiskille dette jordbruksoppgjøret. Vi kan ikke leve på «likes» i kommentarfelt. Da jeg begynte, tenkte jeg at dette er verdens viktigste yrke, men når du har holdt på en del år, så slutter du å lyve for deg selv. Du må begynne å kalle en spade for en spade. Det er ingenting vi heller vil enn å drive matproduksjon, men vi kan ikke fortsette hvis utviklinga er som den er.

Hvordan regner du gjødselkostnad i 2022, dagens pris eller det du betalte?

Jeg tror ikke gjødselpris vil gå ned i uoverskuelig framtid, så vi må regne dagens pris.

Hva står på lista over fremtidige investeringer?

Ja, vi har behov for å fornye maskinparken. Ny harv står på ønskelista blant annet, også er det jo teknologiske løsninger innen presisjonsjordbruk som frister. Vi har et takknemlig areal med rette kanter og flate jorder det er lett å kjøre på. I dag bruker vi en Trimble sporfølger, men det neste må jo være autostyring. Kunstgjødsla sprer vi med en enkel Bogballe-spreder, som vi er godt fornøyd med, men det neste må jo være å få en spreder med seksjonsstyring. Ellers er CLAAS traktoren vår er fra 2014, men vi ser ikke noe poeng i å bytte for å bytte, den fungerer jo fortsatt bra.

Tips til yrkesbrødre og -søstre?

Snakk med hverandre og vær fagfolk i lag. Utveksle bekymringer og erfaringer, ikke bli sittende alene. Meld deg inn i NLR, dra på fagdager og bruk møteplassene.

Se vår videoreportasje fra høsten 2021 her:

2021 tegner til å bli et rekordår for Laila og Linda

Fornye noe i maskinparken?

Fornye noe i maskinparken?

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer

Publisert: 21. januar 2025

Ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE

Søndag 2. februar lanseres første episode i Grovfôrpodden.
Les mer

Publisert: 19. desember 2024

Duun med enorm suksess i V-fresens rike

Rune Roland og Norwegian Agro Røn selger Duun VF253 som varmt hvetebrød.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}