Harald Fladberg Grøv sådde skjærtorsdag, høstet 5. august.
Søndre Stenerud, Kråkstad i Ski kommune, 5. august
Med så godt som perfekte våronnforhold sådde Harald Fladberg Grøv vårbygg av sorten Brage allerede 18. april. 108 dager etter var seksradsåkeren klar for høsting.
– Vanninnholdet ligger på 18-20 prosent, men jeg vil ha det av, når det er meldt såpass mye regn. Planen er å så høsthvete etter mesteparten av bygget, så da er det greit å gjøre det klart til neste runde, smiler kornbonden fra skurtreskersete.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Tegner til å bli et godt kornår
På gården han bor og driver sammen med kona Solfrid er det 210 dekar dyrka jord, i tillegg forpaktes en del så totalarealet ender på 1 200-1 300. I tillegg til ulike kornarter har de tidligere dyrket en del erter, noe som er planen å dyrke litt av igjen neste år også. Ellers har Harald prøvd med litt raps i vekstskifte, men for inneværende år er det grovt sett en tredjedel med høsthvete, en tredjedel med bygg og en tredjedel med havre.
– Jeg synes åkeren ser jevn og fin ut. En ser grøftene noen steder, for det har regna litt mye, men jeg forventer en byggavling opp mot 700 kilo, forteller han forventningsfullt.
Åkeren ble sådd med 12 kilo N, deretter har den fått en runde med ugrassprøyting, en runde med soppsprøyting og en runde med overgjødsling med 3,5 kilo N.
– De andre byggåkrene ser egentlig penere ut, særlig Rødhette-skiftene. Også høsthveten og havren ser bra ut, så dette burde bli et bra år!
Never change a winning team
Treskeren han høster åkrene med er en 2008-modell CLAAS TUCANO 430, en av de første av sitt slag her i landet. Harald ble deleier i treskeren for to år siden, og i fjor kjøpte han ut kompanjongen som pensjonerte seg og forpaktet bort jorda til Kråkstad-bonden.
– Jeg har drevet i ti år, og det har gått i CLAAS så lenge jeg kan huske. Før jeg kjøpte meg inn i TUCANO-en kjørte jeg DOMINATOR 88, forteller Harald.
– Jeg er veldig glad i CF Maskin. De yter god service, også er dette en god maskin. Så lenge det fungerer er det ikke noe vits i å bytte til noe annet, tenker jeg.
SE BILDEGALLERI NEDERST I ARTIKKELEN
Årlig blir det et sted mellom 100 og 120 tresketimer, og Harald beskriver det som en litt annen verden å oppgradere til TUCANO med seks meter bredt skjærebord.
– DOMINATOREN hadde 13 fots skjærebord, og fordelen med det var jo at en slapp å huke det av etter veien. Men det går greit nå, for å si det sånn, gliser treskereieren som kan fortelle at det ikke har vært et feilslag med doningen i hans eierskap.
– Det var noe småtteri da treskeren var ny, men det ble løst raskt.
ANDRE KUNDEREFERANSER:
CLAAS AVERO
CLAAS TUCANO
TUCANO 430 – Carl Christian Riiser Grydeland
TUCANO 430 – Henning og Øyvin Solheim
TUCANO 430 – Harald Fladberg Grøv
CLAAS LEXION
LEXION 630 MONTANA – Knut Erik Hersleth og Reidar Kaabbel
LEXION 750 MONTANA – Anders Wetlesen
LEXION 760 TERRA TRAC – Kjølsrød Drift AS
Eldre CLAAS-modeller og relevante tresker-reportasjer:
Bli med på førstegangsservice på CLAAS AVERO 240
Solid økobyggavling høstet med trofast sliter
Tresking av åkerbønner med LEXION 750 MONTANA
Høstet 700 kilos rugavling med DOMINATOR 130