Møt landbruksmekanikerlærling Bodil Undheim.
Bergan Maskinsalg, 20. juli 2022
– Jeg våkna en dag og tenkte at jeg ville flytte til Østlandet og skru CLAAS.
Slik introduserer Bodil Undheim historien om hvordan en traktorinteressert jente fra Varhaug på Jæren, endte opp i et landbruksverksted på Sem i Vestfold. 19-åringen startet nylig i lære hos Bergan Maskinsalg, hvor hun ser fram til å være de neste to årene.
– Jeg nevnte for broren min at jeg ville skru CLAAS, og han anbefalte Bergan Maskinsalg, så da ble det sånn, forteller Bodil, som selv er oppvokst med en far som valgte samme yrkesretning.
– Tidligere var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle ta traktorlappen, men så begynte jeg å henge med andre traktorinteresserte, og da snudde det helt.
På utplassering
Før Bodil i juni startet i lære, var ho i to omganger på utplassering hos CLAAS forhandleren.
– Ho ringte, og etter hvert oppfattet jeg at det var utplassering ho lurte på. Det er ikke alltid like lett å forstå en jærbu på telefon, smiler Fredrik Bergan, daglig leder for Bergan Maskinsalg.
En novemberdag i 2021 var Bodil på plass, og etter tre ukers utplassering skulle ho etter planen returnere hjem til Jæren. Med kun en uke til julebordet syntes verkstedleder Kyrre Ross Lind at det var for tidlig, så etter en telefon til skolen ordnet han så det ble en arbeidsuke til, samt sosialt samvær med resten av Bergan-gjengen.
På nyåret var den ivrige mekanikeren en ny fireukers periode på Østlandet, og da spørsmålet om en lærlingplass kom, var Fredrik Bergan rask med å si ja.
– Vi må rekruttere flere dyktige medarbeidere, og jeg ser ikke annen mulighet enn at de kommer via lærlingeløsningen. Å ta inn én lærling hvert år er ønsket vårt, men nå har vi Bodil som førsteårslærling, og to andreårslærlinger, forteller Fredrik.
Arbeidsom
Mens de to andreårslærlingene er lokale, har Bodil flytta over 400 kilometer for sin lærlingplass.
– Jeg har bodd på Jæren i 19 år, så nå ville jeg prøve noe nytt, oppgir eleven, som nå legger to år på Øksnevad videregående skole bak seg.
Bosted fant Bodil på en gård i Holmestrand, hvor ho hver torsdag og annenhver helg jobber for å dekke inn husleia.
– Også er jeg på en annen gård og jobber hver tirsdag, etter jobb her, forteller den arbeidsomme 19-åringen.
Å jobbe i en såpass mannsdominert bransje som landbruksmaskinbransjen ser ikke Bodil noen utfordring med, og arbeidsmiljøet hos Bergan Maskinsalg gir ho gode skussmål.
– Jeg trives godt og synes det er et godt arbeidsmiljø her. Hittil har jeg vært med på service, montering og klargjøring av ulike maskiner. Jo, noe av det første jeg var med på, var å bytte av toppakning på en traktor, forteller Bodil.
Når vi er på besøk en julidag midt i fellesferien, jobber ho sammen med verkstedleder Kyrre med klargjøring av en ny, stor CLAAS LEXION.
– Jo større maskiner, jo artigere er det! Det er jilt med store treskere, JAGUAR snittere og AXION traktorer, framhever den unge lærlingen.
Økt effektivitet med nytt verksted
For verkstedleder Kyrre er det første gang han har en kvinnelig mekanikerlærling ansatt på verkstedet, og sammen med de to andreårslærlingene har han ansvaret for at opplæringsplanen gjennomføres.
– Vi prøver å få de med på så mye forskjellig som mulig, for å gi dem så bred erfaring som mulig. Bodil ble raskt en del av gjengen, og ho virker til å være en dyktig, ung dame. Eneste utfordringen er litt språkproblemer, fleiper Kyrre, som om kort tid får et betydelig større verksted å boltre seg i.
– Verkstedet vårt er fra 2001 og påbygd i 2008. Da var vi fire mekanikere på verkstedet, og nå er vi ti, foreller Fredrik, i det han viser byggetegningene.
– Nå utvider vi med 940 kvadratmeter. Det blir ett stort rom, sånn at vi skal kunne kjøre inn og plassere maskiner uten å måtte flytte på noe. Det blir mer effektivt.
LES OGSÅ: Landbruksmaskinbransjens viktigste rekruttering
Gode rekrutteringer
I tillegg til fysisk utvidelse er også planen å fortsette rekrutteringen av nye, flinke medarbeidere, noe blant annet Kyrre har nytt godt av i sin lederposisjon.
– Å gå fra å håndtere fire til ti mekanikere er jo en stor forskjell, og det blir jo ikke akkurat mindre papirer å håndtere. Derfor ansatte vi en ekstra person til å bistå Kyrre med blant annet klargjøring av ordrer, reklamasjoner og garantisaker. Tonje Hovland har besatt rollen på en god måte, og det har lettet arbeidet betydelig for Kyrre, forteller Fredrik.
Han benytter også anledningen til å skryte av de to andre lærlingene, Åsmund Akerholt og Ole Tveitan, som nå skal starte på sisteåret.
– Det er to råtasser, virkelig sjelden vare. De klarer ikke å stå stille, og spør stadig «Er det noe mer å gjøre eller?» I tillegg er de lynende effektive, så det er nesten så vi glemmer at de er lærlinger, forteller en stolt arbeidsgiver.
Er du interessert i en lærlingplass, be om å komme på utplassering hos din lokale Norwegian Agro-forhandler.