Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Kornet har spira og smilet er på plass hos Jørgen Thorshov

Dette er faktisk bedre enn jeg hadde trodd, fastslår Enebakk-bonden.

Våronna nærmer seg slutten, men fortsatt gjenstår det noe leiekjøring for Jørgen Thorshov. På dagen en måned etter at vi filmet igangkjøringa av hans nye såmaskin, en Horsch Avatar 4.16 SD, er vi tilbake for å se på resultat. Men før vi beveger oss ut på jordet, legger vi turen om ammekufjøset, hvor det blir færre og færre dyr i takt med beiteslipp.

– Nå kom varmen, og med varmen så er det oppspiring på jordet og beitene også begynner å bli bra. Det er like gledelig det, med gode beiter. For nå skal kua og kalven ut å nytte seg av fotosyntesen, å lage melk og kjøtt. Så det er gledelig, smiler Jørgen.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Nyttiggjør seg store beiteområder

På Thorshov gård er det 50 kalvinger i året, og hovedstammen er av rasen Simmental.

– Vi driver aktiv avlsbesetning og har drevet det i tre år nå. I år var vi så heldig at vi fikk inn okse til test på Staur. Den ble testvinner, så den ble tatt ut til semin sammen med en annen okse. Nå var vi veldig heldige og traff på det, men en må ikke glemme årets kalv. Så det er å ha fullt fokus, veie, måle og passe på.

Hos Jørgen Thorshov drives det karbonfangst på både jorde og beite.

Åssen er det å være stor planteprodusent, og samtidig ha dyr hjemme?

– Jo, det er helt topp. Jeg har alltid vært glad i å drive med dyr, spesielt ku har jeg hatt interesse for lenge. Vi er heldige og får drive bra med korn, og ammekua er fantastisk å ha i kombinasjon med kornproduksjon. Ammekua gjør at vi har jevn tilgang på arbeid hele året, og ho gjør en flott jobb i kulturlandskapet rundt oss. Noe som gleder oss og andre. Enebakk er som mange andre steder, det blir færre og færre husdyrprodusenter og beitene er her fortsatt. Så vi har tilgang på veldig mye innmarksbeiter og det gjør at vi med vårkavling kan ha veldig mye dyr til å nytte seg av de ressursene som er rundt fulldyrka jord ned mot Øyeren.

Thorhov gård ligger omkranset av fulldyrka jord, men avstanden er ikke lang til kuperte beiteområder som ammeku-besetningen nyttiggjør seg av.

Talle gir mold

Husdyrgjødsla blir lagret og spredd som talle, og Jørgen mener han allerede ser positive effekter på jordene sine.

– Spesielt på bulldosert areal hvor humusen er fraværende. Der har vi en kjappere oppbygning av humus i topplaget med talle. Vi ser nå at vi øker både mold og livet i jorda med talle, samtidig som vi tar med oss fangvekst også, i dyrkinga.

– Det er lange siden jeg har sett så mye måker som i våronna nå, og spesielt hettemåke. Det kan jeg nesten ikke huske siden jeg var guttunge, at det var så mye måker som plukka mark. Og det er gleden å se altså!

Meitemarken er ikke vanskelig å finne ute i den direktesådde åkeren.

– Vi ser det når vi løfter på halmen i direktesåinga, det ligger feite meitemarker rett under, og henter halm ennå. Nå begynner det å skje noe med bakken, med talle og fangvekst. Vi har fått en kjapp effekt av det, det er jeg ganske sikker på. Og dette skal hjelpe oss videre i direktesåingsregime og konserveringsprinspippet.

Så ujevnt ut

Ute på jordet ser vi tydelige sårader, men også tydelige halmranker etter fjorårets tresker.

Hvordan vurderer du dette?

– Jo, dette har vært en veldig spennende tid. Det har sett ut som det har vært ujevn oppspiring. Vi har sett plantene en stund imellom halmrankene, også har vi ikke sett så mye planter i halmen. Så har vi gått og sparka og lurt litt, men vi har funnet groer og slått oss til ro med det. Men nå siste dagene, med varmen, begynner det å jevne seg ut. Og nå kan vi puste letta ut å nyte været. For dette er faktisk bedre enn jeg hadde trodd. Ser vi nøye etter så fortsetter plantene godt inn i halmen. Det er bare at vi ikke ser dem så godt, for halmlaget er såpass høyt. Men planterekka står fint gjennom halmen hele veien, og nå ser vi at vi har oppspiring på nesten alt. Det er kjempemoro!

Nytt og gammelt plantemateriale i godt samspill.

– Dette trodde vi skulle bli et problem, når det er så mye halm. Her har det vært stor høsthveteavling, men det takler den.

Mye å sette seg inn i

Åkeren ble ved såing gjødsla med 27 kilo fullgjødsel, plassert sammen med såkornet, og deretter har Jørgen kjørt ut ytterligere 35 kilo fullgjødsel med kunstgjødselsprederen.

– Denne har nå nesten 15 kilo N, og venter på stråforkorting og ugrassprøyting.

Jørgen er positivt overrasket over hvordan havreåkeren har spira, gjennom stedvis mye halm.

Det var havre Jørgen sådde, og sorten er Vinger.

– Den ble lagt ned på mellom fire og fem centimeter, og vi opplevde bakken som lagelig på den tida der. Det er variert jord her, men for det meste så er det fin kulturjord. Det er litt stivt oppover langs veien her, men det er ser ikke ut som det har hatt noe å bety. Oppspiringa er grei.

Det her var jo det første du sådde, åssen erfaringer har du gjort deg etter det, etter å ha sådd mye annen jord og?

– Jo, for det første så var det det første som ble sådd, og det var veldig mye å sette seg inn i for min del nå. Med både traktor, GPS og den Avatar-en, så var det ganske overveldende. Jeg fikk god hjelp fra CF Maskin og David, så det løste seg veldig fint. Men vi kan se her at det er noen anelser forskjell på noen spor, for vi har prøvd med noe forskjellige linjer og sånne ting. Men det var en god start.

Etter at Jørgen sådde havre hjemme i starten av april tok han en pause fra såinga, før han blant annet direktesådde i gammel eng.

Fikk skorpe etter direktesåing

Planen videre for det «store forsøksfeltet», som Jørgen gjerne kaller det, er å så høsthvete.

– Her skal vi anlegge faste sprøyte- og gjødselspor med RTK, også skal vi direkteså høstkorn til høsten. Videre så har vi fått leka oss i forskjellig type jord og forskjellig type såbed. Etter hvert som tida gikk, så «kom» jo bakken. Den var kald og seig lenge, og det var det mange kolleger som også påpekte. Når dem kom og tok i bakken med harva, så «konka» det. Og dem måtte harve ekstra. Vi holdt igjen litt, kjørte møkk og brukte tida på litt annet, skrudde opp innsatsen mot slutten. Da løsna det såpass bra at det «mjæla» (smuldra) på stiv leire, rett etter såmaskin. Så vi direktesådde bare mer og mer og mer. Harva ble nesten stående rolig på slutten, og jeg angrer absolutt ikke på det når vi ser alt regnet. Nå har det kommet nesten 50 millimeter noen steder. Der det «mjæla» så godt, der har det blitt skorpe. Så nå har jeg vært over alt det med trommelen, brutt skorpe og plukka stein. Men så mye organisk materiale og halm i toppen, så er det klart at disse spirene finner veien opp, og det er en veldig fordel i forhold til skorpedannelser, at en har bevart alt i topplaget. Jeg er veldig glad for at jeg har tørt å prøve så mye direktekjøring allerede i år.

Trommelen måtte fram for å bryte skorpe på noe av det direktesådde arealet.

Mekanisk ugrasbekjempelse

– En annen ting vi skal prøve i år, som vi har ønska å begynne med. Det er kanskje enda vanskeligere. Det er ugrasharving. Hvor vi skal harve stående åker. Det tror jeg gjør vondt, men jeg må bare prøve. Vi skal gjøre to ugrasharvinger i åkerbønner som er sådd på andre siden av vegen her, som også er forgrøde for høsthvete. Den rakk vi ikke å blind-harve, for den er på vei gjennom nå. Det er vel anbefalt å kjøre en runde på tre-blad-stadiet og en runde til kanskje på fem-blad-stadiet i åkerbønnene. Der må jeg forhøre meg litt mer. Men vi har veldig lyst til å prøve det, og klare å komme i gang med alternativer til kjemisk bekjempelse, det har vi lyst til. Så det skal gjøres i år, jeg skal tvinge meg selv til å gjøre det!

Åkerbønner på vei gjennom jordskorpa.

– Så da ligger det forskjellige forgrøder for høsthvete hjemme, også har vi også en del havre nærmere Kirkebygda, som også skal være forgrøde for høsthvete. Så vi skal legge ned cirka halvparten av arealet i høsthvete, og resten av arealet skal ha fangvekst. Så vi skal ha totaldekket alt areal med grønn masse fra nå av.

På hils med meitemarken

Vi setter veldig pris på at du deler dine tanker, og er med på våre reportasjer. Har du fått noen tilbakemeldinger?

– Jeg har vel fått noen tilbakemeldinger, og det er stort sett positivt det. Jeg synes sånne reportasjer har vært veldig inspirerende for meg også, så jeg er veldig glad hvis jeg kan bidra med det. For jeg synes det er utrolig interessant å høre og høste av andres erfaringer. Det dem tør å prøve, men også det dem har erfart og det dem har som resultat. Også er jeg veldig gira på prøve nye ting, jeg blir veldig gira av det. I de konseptene her er det så mye gode effekter, ikke bare på lommeboka, men også miljømessig. Det kjennes godt at en kan bidra med det, rett og slett. Jeg kjenner at det er gøy, når jeg finner meitemark. Og da er en vel inne på noe kanskje…

– At den lille rakker’n der kan gjøre så mye arbe. Det synes jeg er ordentlig kult!

– Her, se her ligger den!

– En annen ting som er veldig gledelig å se, det er jordlivet. Med å konservere bakken og la materiale ligge på toppen, så ser vi hva som skjer. Og det ser vi her, her ligger meitemarken feit og fin. Og lager ganger, drenerer, lufter bakken og plukker med seg halmstrå ned, og lager jord rett og slett. Her ligger den!

– Det er en kul effekt! Det skal gjøre at bakken blir mer bæresterk, mer fruktbar. Høyere avling og mindre kostnader.

Se de foregående episodene i vår reportasjeserie:

Episode 1: Mer humus og jordliv – mindre stål og diesel
Episode 2: Fra harva «mjæla» til urørt gammel eng med høy presisjon

Bli med David på igangkjøring av Horsch Avatar

Se brosjyre og les mer om Horsch Avatar her.
Hos Jørgen Thorshov drives det karbonfangst på både jorde og beite.
default
default
default
DSC01857
DSC01861
DSC01863
Nytt og gammelt plantemateriale i godt samspill.
DSC01872
DSC01875
DSC01879
Åkerbønner på vei gjennom jordskorpa.
Få tilbud på Horsch Avatar

Få tilbud på Horsch Avatar

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Lemken Diamant 11
Søndre Borg gård

8 millimeter på 1 800 dekar, det er hva Tor Atle Beck har erfart av slitasje på spissene på Søndre Borg gårds nye Diamant 11 fra LEMKEN GmbH & Co. KG.
Les mer

– Autostyring gjør
ting mye enklere

Jens Tolpinrud fra Skreia på Toten fikk til årets våronn levert en ARION 550 CMATIC med så godt som alt av utstyr. Etter at første onn er unnagjort er han godt fornøyd.
Les mer

Verdensmester i sauegjeting og god ambassadør for CLAAS

2017 var året det ble full klaff for veterinær og sauebonde Jaran Knive. Ikke bare ble han norgesmester og europamester i sauegjeting, også verdensmestertittelen ble hentet hjem til Skotselv i Buskerud.
Les mer

CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC
Kjølsrød Drift AS

Bli med Kjølsrød Drift AS på tresking av engrapp, og lær mer om CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC.
Les mer

CLAAS LEXION 750 MONTANA
Anders Wetlesen

Stor kapasitet og imponerende framkommelighet i skjønn forening.
Les mer

CLAAS TUCANO 430
Carl Christian Riiser Grydeland

Les mer

CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP
Sigmund Nerenget

Hør hva Sigmund Nerenget har å fortelle etter å ha vært med på utviklingen av bredplast-løsningen på ROLLANT 455 UNIWRAP.
Les mer

Horsch Leeb 4 LT
Jan Erik Brotnow

Bli med når Jan Erik Brotnow demonstrerer og forklarer funksjonene i sin nye åkersprøyte, en Horsch Leeb 4 LT.
Les mer

Horsch Pronto 6DC
Jarlsberg Hovedgård

Les mer

Bogballe M2W
Hans Oskar Gudim

– BOGBALLE leverer et veldig fint spredebilde. Man ser på åkeren at den er jevn og fin.
Les mer

Bogballe L2 Plus
Hans Fredrik Suther

– Her er det maks mengde som gjelder, så gjødsler jeg etter det!
Les mer

Bogballe M3W
Håkon Huseby

– BOGBALLE er genialt enkelt, med sin fire ganger overlapp. Spredebildet blir veldig, veldig bra.
Les mer

Slåttonn med Tempo Gras

Bli med på førsteslått med høstelaget Tempo Gras fra Vindafjord i Rogaland.
Les mer

Rekordtidlig frøtresking med CLAAS AVERO 240 | Erling Gjessing

Hør Erling Gjessing fortelle om sin 40 år lange erfaring med frødyrking, hva han synes om sin nye tresker og ikke minst hvorfor han valgte nettopp CLAAS og Bergan Maskinsalg som leverandør.
Les mer

Høstet 700 kilos rugavling med CLAAS DOMINATOR 130

Hør Jakob fortelle om den imponerende rugavlinga på nærmere 700 kilo, driftas fremtidsutsikter og ikke minst Manuela om hvordan det er å kjøre skurtresker for første gang!
Les mer

Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR

Hør Jon Herman dele sine vurderinger for avgjørelsen, sine synspunkter om framtida og sine erfaringer med CLAAS og Bergan Maskinsalg AS.
Les mer

CLAAS VARIANT 485 + Göweil G5040 Kombi | Sandefjord Maskin

Vi har besøkt Sandefjord Maskin, som i 2018 bruk toppmodellen VARIANT 485, i kombinasjon med en pakker fra Göweil Maschinenbau GmbH.
Les mer

Tresking av åkerbønner med CLAAS LEXION 750 MONTANA

Hva er det egentlig som er så bra med den litt ukjente veksten åkerbønner? Det forklarer Tom Wetlesen i denne videoen.
Les mer

Maishøsting hos Skoger Samdrift med CLAAS JAGUAR 940

Finsnittet mais ble redningen i en ellers knusktørr sesong.
Les mer

Spesialvekster krever den beste maskinteknologi

Les mer

CLAAS ARION 550 CMATIC og CLAAS LINER 2800 | Reidar Berge

Agronomi og presisjon er i fokus når Etne-bonden og entreprenøren Reidar Berge utfører oppdrag for grovfôrprodusenter i lokalområdet.
Les mer

– Den er veldig god å køyre!

Lina Kvålseth driv trafikkskule med CLAAS ARION 440. Som elevane let ho seg imponere over komforten og eigenskapane til traktoren.
Les mer

– Styrken ligger i farta på dette

Hyppig fornyelse av enga for å sikre høyt proteininnhold, godt og tydelig samarbeid og ikke minst kapasitet til å høste mye i løpet av én dag. Det er suksessoppskriften til høstelaget Grovfôrteam.
Les mer

Multiva Topline Super 600 – Ole Henrik Lauritzen

Best mulig agronomi, minst mulig kjøring og så høyt dekningsbidrag som mulig. Det er målene til Ole Henrik Lauritzen.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no