Fra lærling til fagbrev – dette er våre nyutdannede landbruksmekanikere.
– Det er framtida vår!
Svaret fra Arne Egil Retteraasen, driftsansvarlig for verkstedene på landets ni Norwegian Agro-avdelinger, kommer kontant når vi spør han om hva lærlinger betyr for virksomheten.
– Nøkkelen er å bygge kompetanse fra bunn, så mekanikerne våre kan få være med hele veien. Da blir de veldig godt kjent med våre systemer, de får være med å påvirke sin egen arbeidshverdag og ta del i sin egen utvikling, forsetter Arne Egil.
Et bredt fagfelt
De siste ukene har flere Norwegian Agro-lærlinger fullført sin utdanning, som starter med to år på videregående, før man etter to år ute i en bedrift, avslutter med en fagprøve.
– Vi har til enhver tid 6-8 lærlinger på våre avdelinger. De fleste kommer rett fra videregående, men vi tar også inn flere som kommer med et annet fagbrev fra tidligere, og som da må jobbe tre år før de kan ta fagprøven.
Han forteller at de aller fleste blir tilbud en fast stilling etter at læretida er over, og at de da kan vente seg en spennende og variert hverdag.
– Jeg vet nesten ikke om noe annet som har et så bredt fagfelt som landbruksmekanikere. Det spenner fra 30-40 gamle traktorer til de aller mest moderne høstemaskinene, fulle av elektronikk. Og selv om hovedtyngden vår er bønder, kommer det også innom privatpersoner som trenger å få reparert småmaskiner. Og vi ønsker å hjelpe alle, fastslår Arne Egil.
Lidenskap for å lære
Norwegian Agro har som mål å tilby en lærlingeplass på hver avdeling, og også hos mange av våre øvrige forhandlere og servicepunkt, er det lærlinger i staben. Eksempelvis hos CF Maskin, som har sju Norwegian Agro-lokasjoner i Trøndelag og på Østlandet, er det til en hver tid en håndfull lærlinger.
– Med to som var ferdige i desember kommer vi i år til å sju lærlinger som har eller skal fullføre sitt fagbrev, oppgir daglig leder Anita Sollie.
På flere avdelinger tar de inn lærlinger hver år, slik at de har både første- og andreårslærlinger, mens på øvrige avdelinger tar de inn annethvert år.
– Lærlingene er framtida! Det er bare så deilig med unge mennesker som har lidenskapen for å lære noe. I dag traff jeg en av våre unge mekanikere som hadde hatt helgevakt. I løpet av helga hadde han vært på ti utrykninger, og hos samtlige var hver eneste ting løst. Det er så morsomt! Jeg gleder meg over at de lykkes, sier Anita engasjert.
Ta kontakt med oss
Om du er interessert i å bli vår neste lærling, eller kanskje du allerede har fagbrev og ønsker en mekanikerstilling? Se våre ledige stillinger eller opprett en jobbagent på jobb.norwegianagro.no.
Du kan også ta direkte kontakt med din lokale forhandler eller servicepunkt – se oversikt her.
Martin Dalsberget er opplæringsansvarlig i Traktorbransjens opplæringskontor, men har en fortid som landbruksmekaniker hos Norwegian Agro Rudshøgda (tidligere Lena Maskin). Hør hvordan han beskriver hverdagen som landbruksmekaniker her:
Visste du at..?
- Det i Norwegian Agros landsdekkende forhandlernett er 15-20 lærlingeplasser
- Man med fagbrev som landbruksmekaniker er svært attraktiv i arbeidsmarkedet, fordi man har en bred teknisk kompetanse