Høyere temperaturer vil gi større muligheter for nordisk planteproduksjon, mener grunnleggeren av HORSCH.
«Landwirtschaft aus leidenschaft», «Farming with passion» eller «Lidenskap for landbruk». Maskinprodusenten HORSCH sitt slagord har preget selskapet siden Michael Horsch grunnla det hele i 1984. Utenfor hovedkontoret på hjemgården Sitzenhof, slo vi av en prat med den framoverlente maskinkonstruktøren.
(Arrtikkelen fortsetter under videoreportasjen)
– Vi har brukt slagordet i mange år, og det er trolig den beste beskrivelsen på hvordan familien jobber, og måten vi tenker. Når vi sier lidenskap for landbruk, så mener vi det. Nå kan jeg kun snakke for meg selv og familien som jobber i firmaet, men som du ser er vi på vår gård her. Vi har hovedkvarteret vårt på en gård. Veldig få selskaper som oss har hovedkvarter på en gård.
– Dette er vår egen gård, det er her vi har vokst opp og det er her alt startet. Det er her vi lærte hvordan vi skal dyrke uten å jordarbeide. Det var her vi lærte å respektere jorda, respektere plantene og respektere moder jord. Det er ikke alltid teknologi eller maskiner som løser alt, hvis du ikke forstår hvordan planter fungerer, hvordan jord fungerer, da vil ikke maskinene gjøre en god jobb. Det er derfor vår lidenskap for landbruk er ekte. Vi er selv bønder, og gårdsdrift er en del av vår forretning.
For dere driver mange hektar?
– Det som tilhører firmaet, som vår «sandkasse», er rundt 8 000 hektar. I tillegg har jeg et par brødre og en søster som starta med gårdsdrift øst i Tyskland tidlig på 90-tallet, så det er omtrent 3-4 ganger større totalt.
HORSCH er en familieeid forretning, hvorfor er det en styrke?
– Vi har den samme holdninger og den samme lidenskapen, men vi har ulik kompetanse. Det er veldig viktig. Hadde vi alle hatt den samme kompetansen ville vi kranglet hver dag. Det er nok den største verdien bak vår suksess.
– Vi vet at suksessen ikke kommer fra en enkeltperson, den kommer fra familien. Den kommer fra en familieånden og den kommer fra den lidenskapen. Og det ser ut til vi får videreført denne lidenskapen til våre barn. Vi har ganske mange barn som forteller at de vil bli med i firmaet. Per i dag er det fire som har utdanning og jobbet med gårdsdrift. Mine to sønner har hatt ansvar for en gård med 3 500 hektar i fem år. Det var det de ønsket å gjøre, før de ble med i firmaet. Så det ser ut til at vi klarer å videreføre lidenskapen til neste generasjon. Og også lidenskapen rundt å jobbe sammen som en familie, ikke bare at én går foran og får de andre til svare ja, ja, ja. Det er vår felles tilnærming.
Bygge nye maskiner, utvikle nye ideer. Hvor kommer din inspirasjon og motivasjon fra?
– Sammen med mine brødre, som også er gårdbrukere og har en ny generasjon som skal ta over, har vi alltid tenkt på hva som kommer og hvordan man skal forbedre seg. Ulik jord, ulik jordarbeidingsstrategi, halmhåndtering og så videre. Det neste nå er mikrobiologi, det er veldig spennende. Vi har ansatt en mikrobiolog i firmaet, og begynt å bygge kompetanse gjennom forskning med organisasjoner og institutter. Gjøre forsøk på våre egne gårder, for vi vil lære mer om dette. Vi tror det er en del av framtida.
Mange norske HORSCH-kunder har vært her nede denne uka. Hva tenker du om framtida for landbruk i Norden?
– Trolig, når det kommer til planteproduksjon, er de nordiske bøndene trolig de største vinnerne i framtida. I Norge, Sverige og Finland. Fordi klimaendringer er absolutt reelle og det går raskere enn noen forutså. Det er det vi ser foregår i jordbruksområder over hele verden. Ekstremvær tar avlingene ned, og øker trusselen for matmangel. Jo lenger nord du er, jo mer vinner er du med tanke på klimaendringene. Jo lenger sør du kommer, hvor vi holder til, er du en taper med tanke på klimaendringene.
Og hvor befinner ditt firma seg om ti år?
– Det bryr meg ikke. Vi har oppnådd nok. Vi er ikke her for å bli de største, vi er ikke her for å gjøre alt rett. Vi er her for å ha det gøy, for å serve våre kunder og serve samfunnet. Og prøve å gjøre verden til en bedre verden. Hvor store vi er, bryr meg ikke. Men det ser ut som vi vokser. Vi vokser uansett.