43,7 tonn per time med en ristertresker, det har ingen klart tidligere.
Med det nye treskeverket APS SYNFLOW WALKER lover CLAAS intet mindre enn 25 prosent kapasitetsøkning, sammenlignet med dagens 600-serie. Dette kommer blant annet av at man har satt inn en ekstra separasjonssylinder foran halmtrommelen, samt at man har økt diameteren til slageren fra 600 til 750 millimeter.
Med introduksjonen av APS SYNFLOW WALKER setter CLAAS kort nye standarder for tresking og separasjon i skurtreskere med halmristere. Og nettopp dette, ønsket det tyske magasinet Profi å teste ut, da de 9. august tok med seg den største ristermodellen, LEXION 6900, ut på felttest.
Jordet som stod disponibelt var intet mindre enn 1 100 dekar stort, og grøden var høsthvete av sorten Tobak. Klar til dyst stod en CLAAS LEXION 6900, med CEMOS AUTOMATIC og et skjærebord av typen CONVIO med 10,8 meter arbeidsbredde.
«For CLAAS var det viktig at det ikke skulle settes noen én-times-rekord under optimale forhold. Det viktige var å vise hva den nye rister-maskinen kunne levere i hverdagsbruk, under normale forhold. På morgenen var det fortsatt regn i luften, så forholdene var langt fra optimale», innleder Profi-magasinet, som også trekker fram de historiske linjene. «Vi erindrer 1995, da LEXION 480 ble presentert, og CLAAS lovet at den magiske grensen på 40 tonn per time skulle brytes. Resten er historie».
Profi oppgir at sjåføren under hele testen lot maskinen optimalisere seg selv, gjennom nevnte CEMOS AUTOMATIC, som overvåker og styrer kontinuerlig både treskeprosess, restkornseparasjon og rensing tilpasset de rådende forhold – helt automatisk. Herunder sørget CRUISE PILOT for at treskeren hele tiden holdt optimal kjørehastighet, og GRAIN QUALITY CAM sørget for at kornet i tanken ble både rent og uskadet.
Åtte timer etter start kl. 13.03 ble testen avsluttet, og totalt 345 dekar var høstet. På dette arealet var det høstet 349,8 tonn, altså 43,7 tonn per time i høstekapasitet og en gjennomsnittsavling på 1 015 kilo per dekar. Ingen annen ristertresker har gjort det samme!
Vanninnholdet lå fra 19,3 og ned til 16,6 prosent, med et gjennomsnitt på 17,5. Spill ble registrert til mellom 0,8 og 1,0%, og dieselforbruket var totalt 541 liter, tilsvarende 1,55 liter per tonn, oppsummerer det tyske landbruksmagasinet.