Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

På fabrikkbesøk hos CLAAS i Harsewinkel

– Det har vært knallbra, sier Ole Kristian Hjørnegård om konfirmasjonsgaven.

– Søstra fikk bunad til sin konfirmasjon. Så synes tantene at også Ole Kristian burde få en skikkelig gave, så da ble det besøk på CLAAS-fabrikken.

TECHNOPARC er et opplevelsessenter i direkte tilknytning til fabrikken, og inneholder utstilling av de nyeste CLAAS-maskinene, et museum, en butikk og kafeteria.

Slik introduserer far Erling Hjørnegård ideen bak turen til Tyskland, og CLAAS sitt hovedsete i Harsewinkel. Hit kommer om lag 30 000 besøkende årlig, for å oppleve hvordan en CLAAS skurtresker, JAGUAR eller XERION blir produsert, og bli fascinert av mekaniseringsutviklingen som presenteres i det 2 500 kvadratmeter store opplevelsessenteret TECHNOPARC. Det var likevel ikke den siste teknologien, Ole Kristian bet seg merke i.

– Det jeg synes var mest spesielt var å se at dem fortsatt lagde DOMINATOR, forteller Ole Kristian.

Markedslederen i Norge

Den legendariske treskermodellen produseres nemlig fortsatt på fabrikken i Harsewinkel. Men til forskjell fra på 80- og 90-tallet, da mange av de fant sin eier i Norge, er dagens fabrikknye DOMINATOR-er beregnet for markeder uten de strenge utslippskravene vi har i Europa. Her i Norge er det nå AVERO, TUCANO og LEXION som gjelder, og over de siste årene har denne trioen bidratt til at CLAAS er markedsleder. I antall er det dog helt andre tall nå, enn det det var i DOMINATOR sin tid.

– Det første året jeg jobbet for Høstespesialisten, i 1986, leverte vi 120 nye treskere i Norge. De kom på jernbane til Vestby, så klargjorde vi dem før levering til kundene, kan onkel Svein Bjerke fortelle.

CLAAS sitt treskerprogram anno 2018: Fra venstre AVERO 140, TUCANO 450, TUCANO 580, LEXION 660 og LEXION 780.

Jobbet med CLAAS

Både Svein og Erling har nemlig datidens CLAAS-importør på CV-en, og synes det var fascinerende å komme tilbake for å se dagens treskerproduksjon.

Svein Bjerke, Ole Kristian og Erling Hjørnegård synes alle det var interessant å besøke CLAAS og Lemken.

– Det var så rolig og ordentlig inne i fabrikken. Den gang vi drev i Høstespesialisten var det DOMINATOR som gjaldt. Nå kan CLAAS levere en LEXION-tresker med CEMOS AUTOMATIC, slik at den automatisk stiller seg selv. Det er i og for seg kjente sensorer og programvare inne i maskinen, men det å få montert det på, og få det til å virke, det er imponerende, mener Svein.

Erling ble på sin side mest imponert over logistikken i de store fabrikkhallene, hvor de store maskinene produseres under stedvis lav takhøyde.

– En blir imponert over CLAAS som produkt. Og at jeg i tillegg fikk hilse på Nils Fredriksen, som har stått bak utviklinga av XERION, det var en artig opplevelse, forteller Erling.

Slitestyrken imponerte

Lemken har hovedsete i Alpen i Tyskland.

Etter første dag med omvisning i fabrikken og på delelageret til CLAAS, gikk veien videre til en annen anerkjent tysk familiebedrift, nemlig Lemken. Produsenten som særlig er kjent for sine lyseblå ploger, kultivatorer og skålharver, kan se tilbake på en snart 240 år lang historie. Det startet i ei smie, og nettopp det grunnleggende og ikke minst grundige forarbeidet, er fortsatt kjernen for Lemkens produkter.

Lemken var først i verden med et patent knyttet til plog, og har den dag i dag et eget patent for sin unike herdeprosess, som gjør materiale svært slitesterkt.

Lemken viste stort fokus på slitestyrke gjennom ulike herdeprosesser, og at de har en så stor verdiskapning inne i fabrikken, det var ordentlig imponerende. De virker genuint opptatt av kvaliteten, så dette må være gode produkter. Jeg har en helt annen oppfattelse av Lemken etter besøket, forteller Erling.

– Jeg visste at det var struktur hos CLAAS, men det var like reint og strigla hos Lemken, selv med herdelinje som er betydelig mer produksjon enn kun montering. Det imponerte meg, sier Svein.

– Dette var knallbra! Jeg fikk oppleve et spennende program med topp reiseopplegg fra start til slutt. For meg kunne en konfirmasjonspresang ikke kunne passe bedre, konkluderer Ole Kristian.

CLAAS sitt hovedsete i Harsewinkel, med fabrikken til høyre og ferdig produserte maskiner til høyre.

Interessert i å bli med på tur?

Norwegian Agro Machinery arrangerer turer til flere av våre leverandørers fabrikker rundt i Europa, og felles for turene er at man får et unikt innblikk i hvordan maskiner og redskaper blir til. Turene kombineres gjerne med annet sosialt opplegg, som besøk på severdigheter og gårder, og kan absolutt anbefales. Ta kontakt med din Norwegian Agro-forhandler for å høre mer om tilbudet.

Bli med på fabrikkbesøk

Bli med på fabrikkbesøk

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer

Publisert: 21. januar 2025

Ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE

Søndag 2. februar lanseres første episode i Grovfôrpodden.
Les mer

Publisert: 19. desember 2024

Duun med enorm suksess i V-fresens rike

Rune Roland og Norwegian Agro Røn selger Duun VF253 som varmt hvetebrød.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}