Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Presise gjødselspredere for ethvert behov

Familiebedriften RAUCH kan tilby markedsledende teknologi og nyttige finesser.

Fra 2023 er Norwegian Agro med vårt landsdekkende forhandlernett norsk distributør av tyske RAUCH sine produkter. RAUCH ble etablert tilbake i 1921 og har spesialisert seg på måling og distribusjon av granulater – kunstgjødsel, som vi i hovedsak bruker deres produkter til i Norge.

– Det familieeide selskapet har spredere for alle typer jobber, helt fra enkle boksspredere for grønnsaksdyrking, vanlig sentrifugalspredere med mekanisk eller hydraulisk drift, og til slutt pneumatisk eksaktspredere med bom. For vinterdrift har de også ulike saltspredere, forteller produktsjef Hans Andreas Høie Horgen.

Selskapet har røtter helt tilbake til 1880, da Franz Rauch startet egen virksomhet som smed, men selve RAUCH Landmachinenfabrik ble etablert i 1921. Det familieeide firmaet holder til i Baden-Baden i Tyskland, nær grensa til Frankrike, og sysselsetter i dag 380 ansatte. Blant dem fjerde og femte generasjon etter Franz Rauch.
I denne videoen gir produktsjef Hans Andreas Høie Horgen en grundig presentasjon av RAUCH AXIS.
I denne videoen gir produktsjef Hans Andreas Høie Horgen en grundig presentasjon av RAUCH MDS.

For grønnsaker og spesialgrøder

UKS er navnet på RAUCH sine boksspredere, som kan monteres i front eller bak på traktor. Sprederen blir drevet av en hydraulisk motor, og kan utstyres med en terminal som gir mulighet for hastighetsavhengig utmating. Modellserien inneholder tre ulike modeller, med arbeidsbredde fra 1,5 til 3,0 meter og beholderkapasitet fra 300 til 830 liter.

RAUCH UKS

To skiver med felles kammer

Innstegsmodellen til spekteret av sentrifugalspredere er MDS, som leveres i fire ulike utgaver: MDS 8.2, MDS 14.2, MDS 18.2 og MDS 20.2. MDS står for multi-disc system, og indikerer at sprederne har spredeskiver som er enkle i innstilling og justering, med tredimensjonal posisjonsindikator for å regulere spredevingene i både vinkel og lengderetning. Dette gjør at man med samme spredeskiver kan spre ulik arbeidsbredde og ulike spredematerialer.

ENKELT: MDS-modellene fra RAUCH har ett-kammer-system, som gjør de godt egnet til kjøring i kupert terreng eller på dårlig arronderte felter. Selv om en kun gjødsler til én side tømmer kammeret seg jevnt.

Til forskjell fra større modeller har MDS ett felles utløp, med den fordelen at man da ikke risikerer noe om man skjevlesser maskinen. Gjødsla renner likt ned til én omrører, og beholderen tømmes jevnt, selv ved gjødsling til kun én side.

– Vi har valgt å ta inn MDS 18.2 og MDS 20.2. Dette er spredere som er svært enkle i bruk, med hydraulisk åpning og lukking og kantspreder. MDS 20.2 blir levert med en QUANTRON-A-terminal, og kombinerer man denne med en sporfølger får man en spreder med GPS-styrt seksjonsstyring.

MOBILSTYRT: Rauch bygde i 2019 Europas største og mest moderne testhall for gjødselspredere. Her utføres tester for å lage spredetabeller for ulike gjødselslag. Tabellene gjøres tilgjengelig i en app, og med innstillingene man ønsker sendes trådløst og raskt fra telefon til spreder.

Patentert presisjon

Beveger vi oss videre opp til AXIS modellene endrer både utforming, totalvolum, arbeidsbredde og teknologi seg. Her får man blant annet mulighet for ISOBUS-betjening, vekt og ikke minst EMC-teknologien som Rauch er alene om å tilby i markedet.

– EMC står for “electronic mass flow control”. Dette automatiske doseringssystemet innebærer at det er montert torsjonsfølere under hver spredetallerken. Følerne registrerer ti ganger i sekundet mengden som treffer spredeskivene og elektronikken korrigerer bunnutløpet, så det konstant oppnås en optimal spredepresisjon. Systemet arbeider individuelt med høyre og venstre spredetallerken, framhever produktsjefen.

UNIKT I MARKEDET: EMC-teknololgien til RAUCH er patentert og har eksistert siden 1999. Doseringsautomatikken registrerer dreiemomentet med magnet-torsjonssensorer, og regulerer og kontrollerer spredemengden separat for høyre og venstre side.

EMC oppdager og korrigerer automatisk forstyrrelser fra fremmedlegemer ved spjeldene, og åpner den siden der utfordringen er, fremmedlegeme slippes igjennom, og spjeldet går tilbake til riktig innstilling. Den raske reaksjonen skjer via SpeedServo-reguleringsmotorene, som er 2,5 ganger raskere enn tradisjonelle aktuatorer.

– EMC-modellene er i tillegg godt tilpasset presisjonslandbruk, med både seksjonskontroll og variert mengde på høyre og venstre side.

HURTIG OG PRESIST: På AXIS-modellene stiller SpeedServo-motorer både nedfallspunkt og mengde, og det hele skjer lynraskt og elektronisk. Hvis du ønsker gjødsling med ytterligere presisjon vil modeller med VariSpread Pro seksjonsstyring være det perfekte utgangspunkt.

Fokusmodellen AXIS 30.2

AXIS leveres i to ulike versjoner, med mekanisk (M) og hydraulisk (H) drift. For sistnevnte er det mulig med konstant pumping av olje eller LS-drift.

– I Norge har vi satt fokus på AXIS M 30.2 og AXIS H 30.2 som leveres med inntil 3 200 liter beholdervolum. Disse sprederne leveres med ISOBUS-betjening, kantspreder og elektronisk åpning og lukking av bunnspjeld. Begge har også EMC, veieceller og VariSpread pro-seksjonsstyring, som siden 2019 har inkludert GapSpreading. Denne form for seksjonsstyring muliggjør avstengning fra både ut- og innsiden av spredebildet.

GOD START: AXIS-modellene fra RAUCH leveres i et stort modellsortiment. I første omgang har Norwegian Agro valgt å fokusere på modellen 30.2 i både mekanisk og hydraulisk drevne versjoner, men også et antall av toppmodellen AXIS H 50.2 er allerede solgt.

Nevnte veieceller benytter 100 Hz-teknologi, som innebærer at systemet sjekker utmatingsmengden 100 ganger i sekundet. Spredningsfeil forårsaket av varierende strømningsegenskaper til gjødsla eller endringer i hastighet oppdages umiddelbart, og korrigeres automatisk én gang hvert sekund. Alle modellene med W i modelbetegnelsen har veieceller.

HYDRAULISK: AXIS leveres med mekanisk eller hydraulisk (som vist på bildet) drift av spredevingene og saktegående, skånsomme omrørere (17 o/min).

Eksaktspreder

Utover MDS og AXIS, som er volummodellene i det norske markedet, synes vi det er verdt å nevne at RAUCH i 2021 gjenopptok produksjonen av gjødselspredere med bom. AERO er navnet, og som navnet indikerer snakker vi her om pneumatiske/luftassisterte gjødselspredere. AERO leveres for trepunktsmontering eller i slept utgave, og med arbeidsbredde på 24, 30 eller 36 meter.

– Fordelen med AERO er at en bomspreder ikke stiller krav til granulatkvaliteten. Den sprer jevnt i hele arbeidsbredden, samtidig som den ikke er så vindfølsom som en tradisjonell sentrifugalspreder. Med AERO kan du gi full mengde helt til jordekanten, og du har fra våren 2023 mulighet for både seksjons- og mengdekontroll på inntil 24 seksjoner. Sprederen er også ideell til etablering av fangvekster, da den kan håndtere alle frøstørrelser.

RAUCH AERO
Se brosjyrer og les mer om RAUCH sine produkter her.
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer

Publisert: 21. januar 2025

Ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE

Søndag 2. februar lanseres første episode i Grovfôrpodden.
Les mer

Publisert: 19. desember 2024

Duun med enorm suksess i V-fresens rike

Rune Roland og Norwegian Agro Røn selger Duun VF253 som varmt hvetebrød.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}