Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Reisebrev fra besøk på CLAAS fabrikken

Agronom-elevene på Tomb VGS var nylig på besøk i Harsewinkel.

Årlig er det en tradisjon for avgangselevene på Tomb å legge ut på en reise rundt i Europa. Dette året er intet unntak, og nylig kom gjengen på 40 elever og lærere hjem fra en 10 dagers studietur, der de besøkte maskinprodusenter, forskningsstasjoner, skoler og gårdsbruk. Et av besøkene var hos CLAAS i Harsewinkel, og her er et reisebrev, ført i pennen av Martin Gran:

Vi ble veldig godt tatt imot med norske flagg, og en veldig hyggelig velkomst av Hubert Erdmann, som er ansvarlig for alt av treskere og finsnittene som eksporteres til Skandinavia og Baltikum. Vi startet besøket i Technoparc på fabrikken. Her står det flere imponerende maskiner i mange størrelser, tresker, finsnitter, slåmaskiner og traktorer. Deriblant den digre trekkmaskinen XERION 12.650. Det var tøft og se så nye, moderne maskiner i forkant av omvisningen inne på fabrikken. I 2. etasje i Technopark var det flott dekket på bord også her med norske flagg. Vi ble servert en deilig lunsj med stor buffé med masse god mat. Etter en god lunsj og flott utsikt utover CLAAS maskinene, ble vi invitert inn i en kinosal hvor Hubert ønsket oss velkommen, gikk igjennom dagens program, og fortalte noe om CLAAS sin historie.

Se video av den nye treskerfabrikken.

Fabrikken i Harsewinkel

Dagens fabrikk består av et areal på 500 dekar, hvor 250 av de er produksjonslokaler under tak. Mye av transporten av deler går i taket, gjerne i etasjen over, og dette sparer de mye plass og tid på. Systemet er et datastyrt skinnesystem, som går helt av seg selv. Produksjonslinja til treskerne ble fornyet i 2022, fordi den gamle bygningen var for lav for til at de ikke gikk an å jobbe effektivt, med god HMS. De gamle hallene ble revet i løpet av 14 dager, og oppbygging startet fortløpende. Allerede etter fem måneder var en helt ny, og produksjonslinje i gang. Den nye produksjonslinjen består av mye roboter, så dagens arbeidskraft er omtrent 50/50 manuell og automatisk. Robotene må ha bemanning rundt seg for å mate roboten med råmateriale, derfor kan de ikke produsere 24/7. I treskeravdelinga var det tre skift, altså 22 timer. De får da god utnyttelse av teknologien og lokalene. Totalt i treskerproduksjonen er det 3 000 ansatte.

Hubert Erdmann (grønn vest) fikk storfint besøk fra Norge.

Beskrivelse av produksjon på tresker

Trailere kommer inn i lokalene med råmaterialer. Disse bestilles 15 timer før de skal brukes, fordi de har ikke noe større lager enn de behøver på CLAAS.

Neste operasjon er kapping. Da skjæres delene til, de har roboter som skjærer, de trenger bare å programmere inn hvordan det skal bli. Ferdig skjærte deler går videre til forming, og bøying. Dette er det også roboter som gjør, 5 selvstendige slike roboter har de. De trenger bemanning for å kvalitetssikre arbeidet.

Neste operasjon er sveising, dette er mye maskinelt arbeid. Vi syntes det var overaskende mange som sveiset manuelt. Etter sveising er det vasking og priming. Dette skjedde ved dypping i varmt vann, og primer etterpå. Videre ble det satt på «loftet» til tørk, før det var klart til og males. Dette var det kun robotarmer som gjorde. De ble hengt på i andre etasje etter maling for herding. Da det var tørt fraktes de via skinnebanen bort og ned der hvor de skal brukes. De kunne programmere at en del skulle være på et punkt for eksempel onsdag klokka 09.00, dette er imponerende teknologi.

Ferdig lakkert ramme kommer ned i produksjonslinjen for treskere. Der monteres det på del etter del. Det er 16 stasjoner, med 6-8 personer på hver stasjon. De har omtrent 30 minutter på å gjøre det arbeidet de skal, inkludert kvalitetssjekk før «toget» med treskere rykker et hakk frem. Det var imponerende og se hvordan en etter en del ble montert, de startet med renseverket, så kom slageren, deretter motor, AdBlue- og dieseltank, hytte, deksler, tømmetut, osv. I enden av produksjonslinjen var det også en kvalitetssjekk med maskinen i drift. Denne kvalitetssjekken er så omfattende at dette foregår sju dager i uken for å klare og holde unna produksjon. 3 og 3 maskiner er inne til sjekk av gangen. Ved godkjenning så blir maskinen kjørt ut på en åpenplass. Effektiviteten var enorm i denne fabrikken, daglig så produserte de inntil 30 treskere. Hvor det største arbeidspresset var fra november til mai.

Fra venstre: Ole Bekkesletten, Ola Gamkinn og Martin Gran.

Besøket på CLAAS var både lærerikt og imponerende og se. Tusen takk til Norwegian Argo som organiserte besøket for oss.

Se AgroNytt-reportasje med Martin og faren Bjørn Erik her.

Bli kontaktet

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer

Publisert: 21. januar 2025

Ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE

Søndag 2. februar lanseres første episode i Grovfôrpodden.
Les mer

Publisert: 19. desember 2024

Duun med enorm suksess i V-fresens rike

Rune Roland og Norwegian Agro Røn selger Duun VF253 som varmt hvetebrød.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}