Lilleseth Kjetting deler sine beste tips og råd for vintersesongen.
Sikkert grep på utfordrende norske vinterveier er viktig for å sikre at jobben blir gjort på en effektiv og trygg måte. Da er det viktig å velge riktig kjetting av høy kvalitet! Her får du tips til hvordan din traktor fester grepet denne vinteren:
- Les deg opp på det nye regelverket
- Velg riktig kjetting etter behov
- Pass på at kjettingen er riktig montert
- Ikke ha for stram kjetting
- Ha mer luft i hjulene på vinterstid
- Reduser hastigheten for å forlenge levetiden på kjettingene
I denne artikkelen får du mer informasjon om disse tipsene.
Velg kjettingen som passer ditt behov
Traktorene blir færre og større, kundene ønsker lettere og sterkere kjettinger. Bonden er en liten entreprenør og jobber også som entreprenør. Vi ser en klar dreining fra at kundene tidligere ville ha grove piggkjettinger i 9 mm og 11 mm, til i dag hvor de ønsker lettere kjettinger som «Easy On» 5,7 mm og 7 mm. Dette stiller høyere krav til stålkvaliteten, slik at bruddstyrke og slitestyrke er optimal for de mest krevende situasjonene. Designet på gripeelementene tilpasses etter brukssituasjon. Lettkjettingene «Easy On» kan leveres med flatbrodd eller U-brodd gripeelement, sistnevnte er spesielt aggressiv og tar seg ekstremt godt på veier med is og snø. Samtidig ønsker noen flatbrodd med firkantknaster, som gir jevn slitasje ved transport og kjøring på gulv. Større anleggstraktorer har etterspurt 9 mm kjetting med samme kjørekomfort som en lettkjetting og ekstremt grep som Ubrodd har, derfor har lettkjettingen «Easy On» U-brodd denne sesongen kommet i 9 mm tett modell.
Monter kjettingen riktig og få den til å vare lengre
Det er en fordel om kjettingen er tilpasset dekkdimensjon, den sitter da godt på dekket og monteres uten verktøy. Alle kjettinger fra Lilleseth er tilpasset dekk dimensjon. Anbefaler å bruke tau til påkjøring for å sikre at kjettingen legges jevnt på dekket. Legg først kjettingen med gripeelementene opp bak traktoren og strammebjørnene mot dekket, tre et tau i enden på sidekjettingene og kjør framover mens kjettingen styres midt på dekket fram til skjøten står midt på dekket sett bakfra. Med kjettingen på hjulet settes koblingslenkene sammen. Tilslutt fjernes tauet og strammebjørnene kobles på hver side. Eventuell løs ende festes eller kappes for å unngå skade på skjermer. Tilslutt kjøres en runde for å sjekke om behov for etterstramming. Kjetting utsettes for store belastninger. For å få lengst mulig levetid på din kjetting så bør du huske å ha mer luft i hjulet på vinterstid, ikke ha for stram kjetting, snu kjettingen, redusere hastigheten og reparer brudd umiddelbart.
Les deg oss på kjettingreglene
Som en hovedregel skal alle kjøretøy over 3,5 tonn ha med kjettinger. I 2020 ble reglene enklere å håndtere for traktor og forankret i «sunt bondevett». Det vil si at du plikter å ha med kjetting dersom føreforholdene tilsier det. Regelverket gjelder fra 1. november (15. okt i Nord Norge). Alle kjøretøy med tillatt totalvekt over 3 500 kg, må ha med minst tre kjettinger: en tilpasset forhjul, to tilpasset drivhjul og i tillegg to kjettinger til hengeren dersom du kjører med det.
Benytt deg av vår returordning på kjetting!
Hos din Norwegian Agro-forhandler kan du benytte deg av Lilleseth Kjetting-retur og få ekstra rabatt på et par nye kjettinger, dersom du leverer inn de gamle når du kjøper en ny. Se kjettingretur.no.