Resultatene både forbauser og overrasker Enebakk-bonden.
Thorshov gård, 3. september 2020
Gjennom hele vekstsesongen har vi vært heldige å få følge Jørgen Thorshov i hans debutsesong med Horsch Avatar. Direktesåmaskina som gjorde sin debut på norsk jord for kun et år siden har vakt stor interesse, og gjennom Jørgens videoer har vi fått et godt innblikk i hvordan den har fungert i ulike forhold.
Se de foregående episodene i vår serie med Jørgen Thorshov:
Episode 1: Mer humus og jordliv – mindre stål og diesel (7. april)
Episode 2: Fra harva «mjæla» til urørt gammel eng med høy presisjon (17. april)
Episode 3: Kornet har spira og smilet er på plass hos Jørgen Thorshov (7. mai)
Episode 4: Rhizobiumbakteriene er på plass – nå starter nitrogenfangsten til høsthveten (11. juni)
Bli med David på igangkjøring av Horsch Avatar
(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)
Når vi vender tilbake 3. september møter vi en gårdbruker som hinker rundt på jordet med krykker, og bivåner at en god kamerat tar hånd om såinga.
– Jeg ble akutt syk med infeksjon i beinet, og var innlagt lenge. Så det viktigste for meg i 2020 var all hjelpa jeg har fått fram til nå. Det har vært både kamerater og naboer innom her, kona mi har tatt fjøs og ordna med dyr, unger og meg òg!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Innleid tresking, innleid sprøyting og innleide sjåfører har gjort at Jørgen nå kan fortelle at de ligger godt an. I tillegg til å ha fått mye av årets avling i hus, er også grunnlaget for neste år i ferd med å bli lagt.
– Det er første gangen vi prøver høstbygg, og det sår vi her etter havren vi direktesådde her i våres.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ja, hvordan gikk det egentlig? Du var tidlig ute, da vi kjørte i gang såmaskina på dette jordet.
– Det er forbausende resultater.
– Vi hadde dette feltet som et forsøksfelt, og sådde det 7. april. Det var tidlig nok, men vi ville komme i gang med utstyret. Opplevde ujevn oppspiring på grunn av halmmengden etter fjorårets høsthvete. Så kom juni, og med det tørre været som var da, hadde vi likevel ikke noen problemer med vann. Plantene hadde mer enn nok tilgang på vann, så vi fikk ikke noe knekk i juni. Så fikk vi en veldig gunstig juli, den var litt kald, men den var gunstig for volumet. Det utsatte treskinga noe, men det har vi fått tatt igjen nå. Kort oppsummert har vi her, i et direktesådd regime, treska cirka 1,5 kubikk med korn per dekar. Det er jo gledelig når innsatsfaktorene kan være så lave som de kan være på en havreåker. Det er én delgjødsling, også er det en kombinert korting og ugrassprøyting, og det er det. Så det er et fantastisk resultat i forhold til innsatsfaktorene her, vil jeg si.
Hør Jørgen oppsummere mer av vekstsesongen 2020 i sesongens femte reportasje fra Thorshov gård.