Møt Einar Meisfjord og hør om hans offensive planer for nydyrking og ambisjoner om bedre grovfôr.
Meisfjord gård, Leirfjord i Nordland
Med 200 tonn i melkekvote og full framfôring av okser driver Einar Meisfjord som heltidsbonde innerst i Meisfjorden på Helgelandskysten. Eiendommen teller hele 2 000 dekar totalt, men mye er fjell og skog, og arealet som går under slåmaskina er drøye en tiendedel, i overkant av 200 mål.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Sjelden for tørt
Når vi avlegger Einar et reportasjebesøk i midten av juni er kyrne sendt på fellesbeite, kalvene nettopp sluppet rett utenfor fjøset og tida satt av til førsteslått. Grasets utvikling tilsier hvert fall det, men været setter en stopper.
– Det er veldig sjelden at været er bra i hele slåttonna, fastslår Einar.
– Det optimale er 35 prosent tørrstoff, men det har jeg aldri klart. I fjor fikk jeg tørrstoffet opp i 30 prosent, og da sparte jeg 70 lass, forteller melkebonden, som slår med CLAAS DISCO, samler graset i ranker med CLAAS LINER og høster med lessevogn, før graset blåses opp i en 22 meter høy tårnsilo.
Gjødsler opp død jord
Potensiale for å dyrke både mer og bedre grovfôr er stort mener den engasjerte bonden, og for å øke volumet er han godt i gang med å dyrke mer jord.
– Det krever litt, men det blir bra til slutt, smiler Einar i det han viser oss rundt på det 60 dekar store området han har planer om å dyrke.
20 mål er allerede godt i gang med veksten, og til forskjell fra arealene rundt tunet, hvor høymolen trives litt for godt, er enga på nydyrkinga så godt som ren for ugras.
– Det er ikke noe frøbank i jorda, det eneste frøet som kommer opp er det du tilfører selv. Men etter hvert som en sprer husdyrgjødsel og slipper dyr på beite, så er det veldig fort gjort at det popper opp noe.
Og nettopp husdyrgjødsel, det trenger den nydyrka jorda betydelig mengder av, erfarer Meisfjord.
– Det trenger helt enormt med gjødsel når du sår det, for det er helt død jord. Så i vår har jeg kjørt 15 tonn husdyrgjødsel på målet, og 35 kilo kunstgjødsel, oppgir nydyrkeren.
Fra jåleri til nytte
I 2018 oppgraderte Einar hovedtraktoren på bruket fra en 94 til 120 hester. Både innbytte og ny-traktoren er av merket CLAAS, og levert av den lokale forhandleren AS Landmaskin.
– Den er ganske grei traktor, veldig enkel og oversiktlig. Man har tilgang til nesten alle funksjoner på joysticken og det synes jeg er veldig praktisk. Også er den behagelig å kjøre, hvert fall i forhold til det jeg har vært vant til før tidligere, forteller Einar, som valgte å kjøpe ARION 400-seriens signatur-kjennetegn: PANORAMA-taket.
– Jeg synes det var noe jåleri med glasstak, men jeg ser at spesielt når en driver med lasterarbeid og må ha litt sikt opp, så er det veldig praktisk. Også er det litt mer åpent i hytta, det er litt behagelig, smiler traktorsjåføren, som trives godt i tilværelsen som heltids melkebonde.
– Det er veldig bra å være melkeprodusent her. Det er bra miljø og det er nok så greie driftsforhold, mener Einar Meisfjord.
ANDRE CLAAS KUNDEREFERANSER:
CLAAS traktor og grasutstyr – Per-Håkon Dalen
CLAAS traktorer og grasutstyr – Yngve Herigstad
CLAAS traktorer og grasutstyr – Håvard Kirkhus og Siri Flaat
CLAAS grasutstyr – Hotvedt Maskindrift
CLAAS QUANTUM lessevogn – Familien Gjessing
CLAAS traktorer og grasutstyr – Ole Andreas Nordberg
CLAAS ARION 660 CMATIC – Carl Georg Tangen
CLAAS traktorer og grasutstyr – Lisa og Jonny Langåker
CLAAS AXION 850 CMATIC – Helge Skretting
CLAAS ARION 550 CMATIC – Morten Hande
CLAAS JAGUAR 940 – Grovfôrteam AS
CLAAS ARION 440 – Lina Kvålseth
CLAAS traktor og grasutstyr – Reidar Berge
CLAAS VARIANT 485 – Sandefjord Maskin
CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP – Sigmund Nerenget
CLAAS traktor og grasutstyr – Jaran Knive
CLAAS ARION 550 CMATIC – Jens Tolpinrud